Kochani, jeżeli jeszcze jesteście w dużym, przedświątecznym niedoczasie przygotowałam małą ściągę inspiracji kulinarnych na świąteczne menu. Dania są bezglutenowe i bezmleczne, w niektórych nie korzystałam również z jajek. Idealne dla alergików! Rozpoczynając diety eliminacyjne często ciężko się odnaleźć w wymuszonej zmianie dotychczasowych, ulubionych potraw świątecznych. Zachęcam Was do wypróbowania moich inspiracji kulinarnych, które sama na sobie przetestowałam i przygotowywałam na święta. Korzystajcie z mojego zestawienia świątecznych przepisów na Boże Narodzenie i dajcie znać czy był dla Was przydatny! 🙂
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami:
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierogów! Niestety przestrzegając diety bezglutenowej i wybierając dobrej jakości mąki często ciężko jest znaleźć idealny przepis na tradycyjne pierogi. Mam nadzieję, że moja propozycja na to danie przypadnie Wam do gustu. 🙂 Przepis na pierogi znajdziecie klikając TUTAJ.
Czekoladowa tarta z batatem i kaszą jaglaną:
Uwielbiam przygotowywać tarty, zwłaszcza te bezglutenowe! Jak dla mnie są to wdzięczne ciasta, które zawsze wychodzą, nie muszą nam rosnąć, nie martwimy się zakalcem a masę przygotujemy wg naszych upodobań smakowych. Koniecznie spróbujcie! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.
Bezglutenowa tarta z masą makową:
Kolejna tarta w moim repertuarze. 😀 Tym razem wersja typowo świąteczna, bo makowa. Mak jest doskonałym produktem w kuchni, który zdecydowanie powinien pojawiać się częściej w naszych potrawach – nie tylko od święta! Mak to skarbnica wapnia, witamin z grupy B jak i cennych kwasów tłuszczowych omega 3. Do tego idealnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie! Spróbujcie sami. 🙂 Przepis na makową tartę znajdziecie klikając TUTAJ.
Śledzie z żurawiną w przyprawach korzennych:
Śledziami mogę zajadać się przez cały rok! Myślę, że mam już to w genach, ponieważ pochodzę z Podlasia, które jest prawdziwym śledziowym zagłębiem. 😀 Uwielbiam je w każdej wersji: klasycznej z cebulką, z grzybkami, na słodko czy z dodatkiem imbiru i cynamonu! Pychotka! Chciałabym Was zarazić tym śledziowym zawrotem głowy i namówić do spróbowania śledzi z żurawiną w korzennych przyprawach. Jestem pewna, że się do nich przekonacie! Przepis na śledziki znajdziecie klikając TUTAJ.
Bezglutenowe, cynamonowe pierniczki:
Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? – Niemożliwe 😀 Pierniczki są miękkie i delikatne, więc śmiało można je jeść jeszcze tego samego dnia po upieczeniu Jeżeli jeszcze nie wybraliście idealnego przepisu na świąteczne pierniczki… -Gorąco polecam! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.
Pieczony pstrąg z koperkiem:
Danie przygotowane w 15 minut i bardzo efektownie się prezentuje, a jak świetnie smakuje! Na świąteczny stół proponuje Wam pstrąga pieczonego z koperkiem i jogurtem kokosowym. Dla osób, które mogą jeść nabiał może być gęsty jogurt naturalny. Przepis na tą ekspresową rybkę znajdziecie klikając TUTAJ.
Pieczona pierś z kurczaka w słodkich jabłkach i żurawinie:
Danie wykonuje się dosłownie w parę chwil, a jego smak balansuje pomiędzy ostrością płatków chili i słodkością jabłek oraz żurawiny. Idealne na obiad w pierwszy dzień świąt. 🙂 Pięknie się prezentuje i świetnie smakuje! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.
Kochani, jak Wam się podoba moje świąteczne zestawienie? Przepisy są proste a co najważniejsze dania szybko się przygotowuje. Idealne w sytuacji przedświątecznego niedoczasu. 🙂 Dajcie znać czy z któregoś przepisu skorzystaliście i jak Wam smakowało!
Trzymajcie się cieplutko,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy