Bezsernik malinowy

by Just Food Therapy
0 komentarz

Kochani, mam dla Was świetny przepis na pyszny bezsernik malinowy! Ciasto jest łatwe, szybkie i dosyć tanie. 🙂 Oczywiście bez glutenu, bez nabiału i w pełni wegańskie. Jeżeli nie wiecie jaki deser przygotować na weekend myślę, że mogę Wam pomóc w wyborze! 🙂 Koniecznie spróbujcie mojego sposobu na bezsernik malinowy i dajcie mi znać czy Wam smakował! Chcecie więcej takich deserowych, wegańskich inspiracji? 🙂

Bezsernik malinowy, mój ulubiony… <3

Bezsernik malinowy

Kochani, mam dla Was świetny przepis na pyszny bezsernik malinowy! Ciasto jest łatwe, szybkie i dosyć tanie. 🙂 Oczywiście bez glutenu, bez nabiału i w pełni wegańskie. Jeżeli nie wiecie jaki deser przygotować na weekend myślę, że mogę Wam pomóc w wyborze! 🙂 Koniecznie spróbujcie… Blog Bezsernik malinowy European Wydrukuj
Porcja: 15 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

Na spód:

1 szklanka dowolnych orzechów

1 szklanka daktyli

2 łyżki tahini

Na warstwę z kaszą jaglaną:

4 woreczki kaszy jaglanej

4 szklanki napoju roślinnego (użyłam kokosowego)

sok z 1 cytryny

naturalny słodzik wg smaku

Na warstwę malinową:

3 szklanki mrożonych malin

2 szklanki wody

2,5 łyżki agaru (można zamienić na żelatynę)

naturalny słodzik wg smaku

Sposób przygotowania

Na spód:

Należy daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na parę minut aby stały się miękkie. Następnie orzechy dokładnie posiekaj za pomocą siekającej końcówki blendera, dodaj masło sezamowe i na koniec miękkie daktyle (bez wody). Zmiksuj wszystko razem. Powinna być zbita, klejąca masa.

Na warstwę z kaszą jaglaną:

Kaszę wsyp do garnka, następnie lekko ją podpraż. Dodaj napój roślinny i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem. Co nieraz zamieszaj ją aby nie przypaliła się. Gdy kasza wchłonie prawie cały płyn zacznij ją miksować na gładką masę. Można użyć blendera. Do smaku dodaj ulubionego słodziku ja używałam erytrolu. Dodaj również sok z cytryny. Masa powinna być bardzo gęsta.

Na warstwę malinową:

Maliny zmiksuj razem z wodą za pomocą siekających końcówek blendera. Dodaj do smaku ulubionego, naturalnego słodziku, następnie zagotuj. W trakcie gotowania dodaj agar, zdejmij z ognia i dokładnie wszystko wymieszaj. Jakby zrobiły się grudki zmiksuj wszystko blenderem. Podgotuj jeszcze chwilę i odstaw do schłodzenia.

Na sam koniec należy przygotować formę do ciasta, dno można obłożyć papierem. Następnie dokładnie rozprowadź masę na spód, na nią masę jaglaną. Gdy masa malinowa będzie lekko ostudzona wlej również i ją. Głodź ciasto min przez noc w lodówce. Gotowe!

Jeżeli kochacie tego typu ciasta tak mocno jak ja, zapraszam po więcej inspiracji! Linki do innych, równie pysznych ciast zamieszczam obok: tarta z masą malinową, tarta makowa. Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował bezsernik malinowy! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej