Dieta w chorobie Hashimoto – Jakie znaczenie mają wątroba i jelita? Część 3

by Just Food Therapy
20 komentarzy

Dieta w chorobie Hashimoto ma ogromne znaczenie w poprawie stanu zdrowia chorego. Niedoczynność tarczycy jest główną endokrynologiczną przyczyną rozwinięcia nadwagi i otyłości. Problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Choroby tarczycy rozregulowują cały organizm. Choroba późno zdiagnozowana, bez odpowiedniego wsparcia farmakologicznego i żywieniowego bardzo szybko może doprowadzić do pojawienia się groźnych chorób towarzyszących, np. insulinooporności, celiakii,  chorób sercowo-naczyniowych, które tylko pogłębiają problemy metaboliczne.

Warto już na początku swojej walki o zdrowie przyjrzeć się i zmodyfikować dotychczasowy tryb życia i żywienie. Czy w jakiś sposób obciążona wątroba wpływa na kondycję tarczycy? Czym jest zespół przeciekającego jelita i jak wpływa na powstanie choroby Hashimoto? Jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie w chorobie Hashimoto? Zapraszam do przeczytania artykułu.

Stan odżywienia kobiet z chorobami tarczycy przed wprowadzeniem terapii żywieniowej

Tematy diet w przypadku choroby tarczycy, zwłaszcza choroby autoimmunologicznej, którą jest choroba Hashimoto są bardzo lekceważone. Jest to ogromny błąd, który znacząco wpływa na funkcjonowanie tarczycy jak i całego organizmu. Niestety w większości przypadków chorzy po usłyszeniu diagnozy zaczynają skupiać się jedynie na niwelowaniu przykrych objawów choroby i przyjmowaniu hormonów, bez zmian pozostaje ich dotychczasowy styl życia i żywienia. Dopiero kiedy stosowanie terapii hormonalnej nie przynosi oczekiwanych zmian lub kiedy pojawia się kolejny problem metaboliczny, np. insulinooporność chorzy, decydują się na przyjrzenie się temu, co jedzą. Aby jeszcze bardziej podkreślić wagę problemu przytoczę zebrane wyniki badań, które miały na celu ocenę stanu odżywienia pacjentek zmagających się z chorobą Hashimoto, przed przystąpieniem do terapii żywieniowej.

Osoby biorące udział w badaniach często w ogóle nie jadały śniadań, ich posiłki były nieregularne, jadły zbyt duże ilości słodyczy, przy jednoczesnym zbyt małym spożyciu błonnika pokarmowego. Mało tego, badania w większości wykazywały, że pacjentki ogółem, w ciągu dnia spożywały zbyt małe ilości energii, ich diety nie pokrywały dziennego zapotrzebowania organizmu. Badani wypijali zbyt małe ilości płynów, zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w dietach była niewystarczająca. Brakowało podstawowych witamin i składników mineralnych (witaminy D, B12, żelaza, cynku, magnezu, wapnia).

Takie są wyniki badań, które wskazują na sposób żywienia i stopień odżywienia chorych na Hashimoto, przed przystąpieniem do terapii żywieniowej. Pomimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się Wam, że dobrze się odżywiacie, jednak po specjalistycznej analizie mogą pojawić się niedociągnięcia… Warto, więc od razu zastanowić się i wprowadzić zmiany w stylu żywienia, aby uniknąć rozwoju choroby i znacznego osłabienia organizmu, który niestety zazwyczaj jest niedożywiony. Jednak jak dieta w chorobie Hashimoto wpływa na tarczycę i rozwój choroby odpowiem w kolejnych akapitach.

Dieta w chorobie Hashimoto 2

Dieta w chorobie Hashimoto

Zespół przeciekającego jelita a układ odpornościowy i funkcjonowanie tarczycy

Czy wiecie, że ok. 80% układu odpornościowego znajduje się w jelitach? Sprawia to, że stan jelit jest bardzo ważnym elementem, w dużym stopniu decyduje o tym, czy rozwinie się u nas choroba na tle autoimmunologicznym i czy zachowamy zdrowie. To właśnie w jelitach krzyżują się drogi układu odpornościowego jak i pokarmowego. Jeżeli jelita znajdują się w dobrej kondycji to mało chorujemy, nie dokuczają nam problemy ze skórą, włosami i paznokciami oraz mamy dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Jednak jeżeli pod wpływem silnego stresu, toksyn, przetworzonej, niedoborowej diety, występowaniu pasożytów śluzówka jelita zostanie osłabiona, daje to początek do powstania zespołu przeciekającego jelita.

Zespół przeciekającego jelita – co to właściwie jest?

Błona śluzowa jelita cienkiego pełni bardzo ważną funkcję w organizmie. Dzięki niej wchłaniane są witaminy i minerały, które dostarczamy wraz z dietą. Przez pory występujące pomiędzy komórkami śluzówki wchłaniane są ostateczne produkty przemiany materii, jednak jedynie te, które mają określoną wielkość.

Przeciekające jelito występuje wtedy, gdy odstępy pomiędzy komórkami ściany jelita (tzw. pory) stają się większe niż dotychczas. Przez ściany jelita zaczynają przedostawać się większe, częściowo strawione elementy pożywienia. Układ odpornościowy znajdujący się zaraz po drugiej stronie jelit nie zna ich i powoduje natychmiastową reakcję, która prowadzi do powstania stanu zapalnego. Jeżeli kondycja jelit nie ulegnie poprawie, a cząstki pokarmów nadal będą przedostawały się przez ściany jelit mogą rozwinąć się liczne nietolerancje pokarmowe, np.  na gluten, białko mleka krowiego i wiele innych składników.

Układ odpornościowy traktuje te substancje jak potencjalnego wirusa, bakterię czy groźnego intruza, jest w stanie ciągłej gotowości i rozwija przewlekły stan zapalny. Tak nadreaktywny układ odpornościowy pod wpływem silnej stymulacji może powodować atak na nasze własne komórki organizmu i zapoczątkować chorobę z grupy autoimmunologicznych. Może zdarzyć się tak, że nasz pobudzony układ odpornościowy zaatakuje komórki tarczycy i powstanie choroba Hashimoto. Powyższej opisana sytuacja doprowadza do powstania wielu nietolerancji, nadwrażliwości pokarmowych. Dlatego lecząc choroby farmakologicznie nie można zapomnieć o wspomagającej terapii żywieniowej!

Dieta w chorobie Hashimoto 3

Źródło: http://lakesidehealthcentre.com/leaky-gut-key-factor-inflammation-autoimmune-disease/

Zespół przepuszczalnego jelita może być spowodowany zainfekowaniem przez pasożyty, a zwłaszcza grzyby Candida, silnym, przewlekłem stresem, wysoko przetworzonym jedzeniem, częstą i długotrwałą antybiotykoterapią oraz długotrwałą kuracją tabletkami antykoncepcyjnymi. Wszystkie powyższe elementy powodują to, że toksyny, groźne substancje metaboliczne, częściowo strawione białka zamiast pozostać w jelitach przenikają do krwiobiegu. Dodatkowo negatywnie wpływają na funkcjonowanie wątroby, która jest zbyt mocno obciążona.

Jak wątroba wpływa na funkcjonowanie tarczycy?

Jeżeli chorujemy na choroby tarczycy warto przyjrzeć się również stanu naszej wątroby.  Jej obciążenie i zaburzenia w funkcjonowaniu powodują upośledzenie procesu detoksyfikacji (oczyszczania z toksyn), ale także upośledza przemiany węglowodanów, tłuszczów jak i białek, powstają zaburzenia dezaktywacji hormonów (hormony w odpowiedniej ilości i stopniu nie są aktywowane w wątrobie).

Zauważono, że w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością jak i niedoczynnością występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Hormony tarczycy mają ważną rolę w metabolizmie glukozy jak i rozwoju insulinooporności. Odpowiednia dieta w chorobie Hashimoto potrafi w znacznym stopniu odciążyć wątrobę i zmniejszyć ryzyko rozwinięcia chorób towarzyszących.

Wątroba jest jednym z miejsc przemiany T4 do T3 i syntezy białka, który ma za zadanie przenosić pomiędzy komórkami i organami hormony tarczycy (białko TBG).  Jest to ważny proces, który ma kontrolować zawartość i działanie hormonów tarczycy w naszym organizmie. Związane hormony z białkiem są nieaktywne, organizm nie może z nich skorzystać do momentu aż ich nie będzie potrzebował, np. podczas aktywności fizycznej lub innej sytuacji wymagającej działania hormonu tarczycy.

Za każdym razem gdy obciążasz wątrobę silnymi lekami, toksynami z przetworzonego jedzenia, nadmiarem złego tłuszczu i cukru, lekami antykoncepcyjnymi, wątroba w pewnym momencie nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować i proces oczyszczania naszego organizmu z toksyn i nadmiaru hormonów jest zaburzony. Przemiana (aktywacja) hormonów tarczycy staje się niewystarczająca. Może to być jedną z przyczyn dlaczego pomimo przyjmowania terapii hormonalnej uciążliwe objawy nie znikają, a hormony nadal nie są uregulowane. Jest to kolejny dowód przemawiający za tym, że dieta w chorobie Hashimoto ma ogromne znaczenie.

Dieta w chorobie Hashimoto – zasady żywienia

  • Należy pamiętać, że pacjenci z zaburzeniami pracy tarczycy posiadają większe ryzyko rozwinięcia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadwagi, otyłości czy osteoporozy. Dieta w chorobie Hashimoto ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. W niektórych przypadkach zarówno nadmiar jak i niedobór niektórych składników mogą wywołać lub nasilić objawy choroby.
  • Przy problemach z prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy zaleca się dietę bogatą w pełnowartościowe, dobrej jakości białko, jak i również węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym. Ma to na celu zapewnienie dobrego budulca dla naszego organizmu jak i nie obciążanie trzustki i wątroby węglowodanami prostymi (cukrem), chroni to przed pojawieniem się insulinooporności.
  • Ze względu na towarzyszący chorobie stan zapalny oraz podatność na choroby sercowo-naczyniowe należy baczną uwagę zwracać na jakość spożywanych tłuszczy. Powinno się znacznie ograniczyć tłuszcze nasycone, stanowiące ryzyko rozwinięcia hipercholesterolemii oraz podwyższonego stężenia cholesterolu LDL (złego). Zamiast nich zastosować tłuszcze wielonienasycone omega 3 np. z oleju lnianego, orzechów, dobrej jakości i z dobrego źródła ryby.
  • Analizując wartość energetyczną diety powinna ona być indywidualnie dopasowana do stylu życia danej osoby. Nie może ona być zbyt niska, ponieważ prowadzi to do rozwinięcia niedoborów żywieniowych jak i obniżenia tempa metabolizmu, co sprzyja pogorszeniu się kondycji tarczycy jak i pogłębieniu nadwagi i otyłości.
  • Dieta w chorobie Hashimoto powinna wzmacniać naszą fizjologiczną florę bakteryjną. Powinna obfitować w produkty fermentowane (ogórki, kapusta kiszona). Można się również wspomóc dobrej jakości i sprawdzonymi probiotykami.
  • Wyjątkowo należy zadbać o kondycję i naprawę struktury nabłonka jelita. W diecie nie może zabraknąć kwasów omega 3, cynku oraz witaminy A jak i witaminy D. Pomocna może okazać się suplementacja aminokwasem L-glutaminą, która ma korzystny wpływ na regenerację nabłonka jelita.
  • Jeżeli w trakcie diagnostyki wykryto w organizmie pasożyty natychmiast należy wprowadzić leczenie farmakologiczne jak i odpowiednio zmodyfikowaną dietę. Ma to na celu jak najszybsze pozbycie się pasożytów, które pogarszają stan jelit, swoimi toksynami obciążają wątrobę i uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego jak i całego organizmu.
Dieta w chorobie Hashimoto 4

Warto swoją dietę wzbogacić w świeże soki, które są świetnym źródłem witamin i antyoksydantów.

  • Bardzo pomocne są badania mające na celu wykrycie nietolerancji pokarmowych. W przypadku występowania nietolerancji pokarmowych warto przez pewien, indywidualny okres (min 1-2 miesiące zależy od stopnia nietolerancji i stanu pacjenta) odstawić nietolerowane pokarmy, jednocześnie z pomocą specjalisty dietetyka klinicznego zastąpić je innymi, równie wartościowymi produktami. Pomoże to złagodzić stan zapalny w jelitach, wprowadzić do diety wszystkie niezbędne substancje odżywcze i równocześnie poprawić kondycję jelit i układu pokarmowego.
  • Przy chorobach tarczycy z diety należy wykluczyć przetworzoną żywność, która obfituje w związki konserwujące, liczne, sztuczne barwniki, polepszacze smaku i zapachu. Stanowią one kolejny, toksyczny puzzel obciążający wątrobę i tarczycę. Dodatkowo obfitują one w cukry proste, które prowadzą do pojawienia się insulinooporności, która stanowi pierwszy krok do cukrzycy.
  • Ze względu na ochronę i wzmocnienie wątroby powinno się do minimum ograniczyć spożywanie alkoholu i innych używek np. nikotyna, kofeina w nadmiarze.
  • Tarczyca niestety nie toleruje także substancji z grupy goitrogenów, które można znaleźć w niektórych SUROWYCH warzywach, np. kapuście, brukselce, soi, brokułach, kalafiorze, kalarepie, jarmużu. Warto również wyłączyć z diety rośliny psiankowate, np. ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażan, jagody goji.
  • Ze względu na nadmiar jodu nie należy spożywać dużo soli, a sól jodowaną zastąpić himalajską.
  • Ogromną rolę odgrywa odpowiednia podaż w diecie żelaza, cynku, selenu, witaminy D, witamin z grupy B, siarkę, magnez, miedź. Są to mikroelementy poprawiające kondycje: włosów (łamiące i wypadające włosy), skóry (sucha skłonna do trądziku skóra), układu nerwowego (koncentracja, stany lękowe), jak i wchodzą w skład komórek tarczycy.
  • Warto również, pamiętać o produktach naturalnie ograniczających produkcję hormonów np. soję i jej przetwory jak i kaszę jaglaną. Aby poprawić pracę tarczycy należy je znacznie ograniczyć w diecie.

Podsumowanie

Prawidłowo zbilansowana, dopasowana do indywidualnych potrzeb dieta w chorobie Hashimoto pozwala dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i umożliwia zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej.

Kochani, z tego artykułu dowiedzieliście się wielu ważnych informacji na temat wpływu stanu jelit i wątroby na rozwój chorób zwłaszcza tych o podłożu autoimmunologicznych, poznaliście również jak dieta w chorobie Hashimoto wspomaga pracę tarczycy.

Zapraszam również do przeczytania moich poprzednich artykułów na temat diagnostyki i zasad postępowania w chorobie Hashimoto. Znajdziecie je: tutajtutaj. 🙂

Podsumowując mogę napisać główną zasadę, którą powinniście się kierować podczas terapii w chorobie Hashimoto, po pierwsze znajdźcie problem, wykluczcie wszystko co Wam szkodzi, wprowadźcie zdrowe i odpowiednie zamienniki, i skupcie się na regeneracji organizmu. Niestety wielu moich pacjentów zgłasza się do mnie po pomoc dopiero gdy zacznie im mocno dokuczać nadwaga lub otyłość. Pragną zgubić zbędne kilogramy. Kochani, to nie jest pierwszy i główny cel terapii żywieniowej podczas choroby Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych.

Podstawowym celem jest poprawa kondycji organizmu, jelit, wątroby, nadnerczy, trzustki i całego układu pokarmowego. Jak ten podstawowy cel zostanie osiągnięty gwarantuję Wam, że utrata masy ciała będzie już tylko formalnością. Koniecznie dajcie mi znać czy artykuł okazał się dla Was pomocny!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Pomocne źródła:

  1. Huang MJ, Liaw YF.: Clinical associations between thyroid and liver diseases. J Gastroenterol Hepatol. 1995 May-Jun; 10(3):344-50
  2. Omeljaniuk W., Dziemianowicz M., Naliwajko S.: Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011; (3): 428-433
  3. Janczy A., Małgorzewicz S.: Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015; (3): 112–117
  4. Wentz I.: Hashimoto’s protocol. HarperCollins Publishers, 2017
  5. Krekora-Wollny K. Niedoczynność tarczycy a otyłość. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010; (1): 63−65
  6. Myers A.: Możesz wyleczyć choroby tarczycy. Vital, 2016
  7. Stolińska H., Wolańska D. Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy. Żywienie człowieka i metabolizm 2012; 39: 221−231
  8. Sadowska J., Stawska A.: Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015; (4): 690 – 700
  9. Fasano, A.: Leaky Gut and Autoimmune Diseases. Clinic Rev Allerg Immunol 2012; (42): 71–78

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

20 komentarzy

Młodzi na Dorobku 15 stycznia 2018 - 11:42

coraz więcej osób dopada ta choroba, aż strach słuchać

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:34

Niestety to prawda 🙁 Jednak dzięki świadomości szybciej można zacząć walczyć z tą chorobą i ją skutecznie pokonać! 🙂

Odpowiedz
Młodzi na Dorobku 19 lutego 2018 - 13:16

Podziwiam za podjęcie tematu, bo nie jest łatwy

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:40

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Sylwia Ka-a 15 stycznia 2018 - 16:11

Na szczęście mnie problem nie dotyczy. niemniej jednak wiem teraz gdzie podesłać znajomą. Może dowie się czegoś nowego 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:31

Bardzo dziękuję za polecenie! 🙂 Pozdrawiam gorąco!

Odpowiedz
Ewelina 16 stycznia 2018 - 12:12

Idealny artykuł dla mnie, zapisuję i będę wracać! 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 17 stycznia 2018 - 11:26

Bardzo się cieszę i zapraszam! 🙂

Odpowiedz
Klaudia 24 stycznia 2018 - 20:16

Witam, interesujacy artykul. Mam pytanie, lekarz podejrzewa u mnie niedoczynnosc tarczycy poniewaz mam jej objawy. USG wykazalo jakies nieprawidlosci jednak nie jest jednoznaczne ale badania krwi sa jeszcze dobre. Endykronolog powiedzial mi ze na dzien dzisiejszy nie moze przepisac mi lekow poniewaz badania krwi jeszcze sa w normie i ze musze powtorzyc badania za kilka miesiecy. Zalecil mi diete bezglutenowa do tego czasu. Czy ta dieta moze mi pomoc? Mam takie objawy jak zmeczenie, sennosc, bole kosci.. Gastrolog przepisal mi rowniez Xifaxan na jelito nadwrarzliwe poniewaz w tym samym czasie zaczely sie moje problemy z jelitami. Jest mi ciezko wybrac diete, oprocz tarczycy i UBS, stwierdzono u mnie tez przepukline rozworu przelykowego.
Czy moglaby Pani mi cos doradzic? 3 rozne choroby ktore wymagaja odpiwiedniej diety.

Odpowiedz
Justyna Lenda 26 stycznia 2018 - 10:22

Dzień dobry 🙂 Klaudia, bardzo ciężko mi coś konkretnie Tobie poradzić, ponieważ nie widziałam Twoich wyników, nie znam dokładnej Twojej historii zdrowotnej jak i dolegliwości. Jeżeli zaczynają Ciebie boleć stawy jest to już alarmujący moment, czy nie wdziera się RZS. Na pierwszy rzut oka, to co napisałaś może wskazywać na pojawienie się nietolerancji pokarmowych i dieta eliminacyjna mogłaby być pomocna i ulżyć Tobie w bólu i zmęczeniu. Zapraszam Ciebie do kontaktu mailowego i konsultacji. Po dokładnej analizie Twojej historii chorobowej będę mogła bardziej pomóc. Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
krystynabozenna 19 lutego 2018 - 13:44

Słyszałam o tej chorobie, ale na szczęście mnie to nie dotyczy. A jak sprawdzić , czy ma się dziurawe jelita ?

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:55

Najlepiej jest skontaktować się z dobrym lekarzem gastroenterologiem i można zbadać stężenie zonuliny, lub wykonać test absorpcji cukrów (TAC) 🙂

Odpowiedz
mrs Calluna 19 lutego 2018 - 13:45

Wartościowa wiedza, oby lekarze też przekazywali pacjentkom takie informacje.

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:39

Bardzo dziękuję i też mam taką nadzieję! 🙂

Odpowiedz
melodylaniella 19 lutego 2018 - 15:11

Brzmi bardzo bardzo strasznie. Mam czasami problemy z tarczycą, na szczęście dbam o siebie i mam nadzieję, że nigdy nie zostanę poważnie zdiagnozowana, a przyczyną jest po prostu stres…

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:58

Niestety stres jest jednym z głównych wyzwalaczy chorób! Jednak nie trzeba wypatrywać chorób, a strać się żyć zgodnie z rytmem swojego organizmu jak i regularnie się badać 🙂

Odpowiedz
Joanna 20 lutego 2018 - 09:40

Zdecydowanie ważne i przydatne informacje. Dzięki odpowiedniej diecie można zredukować ilość przyjmowanych leków albo zwiększyć ich skuteczność.

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:39

Dokładnie tak! 🙂 Bardzo dziękuję za komentarz 🙂

Odpowiedz
Gerard 10 lipca 2019 - 15:24

Nie mam się zbytnio do czego przyczepić za wyjątkiem nadmiaru jodu. Skąd taki wniosek? Większość ludzi ma straszne ubtki jodu ze względu na antagonistę jodu, którym jest fluor. On to wypiera jod z komórek. Moja żona jest na diecie keto i praktycznie wyleczyła się z Hashimoto o czym wskazują badania.

Odpowiedz
Just Food Therapy 11 lipca 2019 - 15:36

Na temat jodu w chorobie Hashimoto planuję napisać cały artykuł, więc dokładne wyjaśnienie na Pana wątpliwości pojawi się na Just Food Therapy w formie artykułu 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej