Gdy tylko rozpoczyna się sezon jesienno-zimowy atakują nas krzykliwe reklamy wielowitaminowych suplementów diety, które mają w magiczny sposób wzmocnić odporność i powstrzymać rozwój choroby. Niestety w większości przypadków zakupione preparaty nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Zamiast zażywać szereg suplementów multiwitaminowych lepiej zainwestować w naturalne sposoby na wzmocnienie odporności i wspomagać się tylko tymi sprawdzonymi preparatami. Zapraszam do przeczytania dzisiejszego artykułu.
Jako dietetyk kliniczny, mówiąc o układzie immunologicznym duże pokłady uwagi kieruję w stronę jego bardzo ważnej części, którą jest tkanka limfatyczna związana z jelitami (GATL). Błony śluzowe przewodu pokarmowego to prawdziwe wrota pomiędzy środowiskiem zewnętrznym a organizmem. To właśnie tam zachodzi bezpośredni kontakt z potencjalnymi patogenami (bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby itd.). Szczelność i ciągłość błony śluzowej przewodu pokarmowego może zagwarantować nam zachowanie dobrej odporności. Dlatego, aby maksymalnie uchronić się przed spadkami odporności i infekcjami należy dbać o stan jelit. Wiele wymienionych przeze mnie sposobów na odporność jednocześnie będzie wzmacniało stan błony śluzowej jelit.
Odpoczynek, regeneracja, sen, a wzmocnienie odporności organizmu
Czy mieliście kiedyś tak, że gdy po intensywnym czasie w pracy, kiedy to notorycznie niedosypialiście, po paru dniach domowego odpoczynku odezwało się wredne choróbsko? No właśnie… Niestety przeciążenie organizmu i skrócenie czasu snu zwiększa ryzyko spadku odporności i zwiększa podatność na infekcje. W celu wzmocnienia swojej odporności w pierwszej kolejności można zacząć od odpowiedniej ilości snu. Potrzeba do tego 7-8 godzin snu na dobę. Łatwe i przyjemne, prawda? ?
Witamina D na straży odporności
Istnieje bezpośredni związek pomiędzy układem odpornościowym a witaminą D. Badania naukowe wskazują, że niski poziom witaminy D może przyczynić się do spadku odporności! Dlatego bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego wykonać badanie stężenia witaminy D w organizmie i indywidualnie dobrać suplementacje dobrymi preparatami. Niestety jest to witamina, której zapotrzebowania nie da się spełnić poprzez odpowiednie odżywianie – niezbędna jest suplementacja. Poświęciłam cały artykuł na temat witaminy D. Znajdziecie w nim wiele szczegółowych i ważnych informacji odnośnie suplementacji, diagnostyki i roli tej witaminy w organizmie człowieka. Zapraszam do lektury. ?
Colostrum sposobem na dobrą odporność
Siara jest pierwszym pokarmem, który otrzymuje noworodek. Ze względu na wyjątkowy czas narodzin, pierwsze mleko ma unikalny skład. Zawiera ono bardzo dobrze przyswajalne składniki odżywcze jak i szereg związków aktywnych immunologicznie (wspomagających układ odpornościowy). Dlatego też siara zyskała zastosowanie jako produkt wspierający układ odpornościowy. Można znaleźć doniesienia naukowe o jej immunomodulujących właściwościach, działa przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. W czasach dużej oporności patogenów na antybiotyki i leki warto skorzystać z tej alternatywnej profilaktyki na bazie preparatów z colostrum. W preparatach z colostrum można znaleźć białka mleka, dlatego osoby nadwrażliwe na ten składnik powinny skonsultować ze specjalistą możliwość jego suplementacji.
Kwasy tłuszczowe omega 3
Kwasy omega-3 bardzo korzystnie wpływają na układ odpornościowy człowieka. Przede wszystkim wzmacniają go i pomagają szybciej zwalczać infekcje oraz powstałe w organizmie stany zapalne. Warto więc do swojej codziennej diety wprowadzić tłuste ryby morskie, orzechy oraz nasiona. Można również uzupełnić istniejąca dietę o kwasy omega 3 w kapsułkach lub w postaci tranu.
Probiotyki, naturalny sposób na wzmocnienie odporności
Tak jak wspomniałam we wstępie artykułu na odporność bardzo duży wpływ ma stan jelit. Warto zadbać o swoją naturalną obronę i naturalne „wspomagacze” zdrowia, którymi są probiotyki (korzystne dla zdrowia szczepy mikroorganizmów). Brak odpowiedniej równowagi pomiędzy dobrymi a szkodliwymi mikroorganizmami może skutkować nawracającymi infekcjami, grzybicami, katarem czy poważniejszymi problemami z przewodem pokarmowym. W jaki sposób probiotyki wzmacniają odporność człowieka? Podstawowym ich zadaniem jest konkurowanie z innymi mikroorganizmami o miejsce lub chociażby o pożywienie. Dodatkowo, niektóre szczepy potrafią wyprodukować substancje toksyczne dla innych mikroorganizmów, potrafią zmieniać pH podłoża, tak aby inne mikroorganizmy nie mogły go zasiedlić. Sprytne prawda? ? Jednym z najlepiej poznanych korzystnych szczepów bakteryjnych są bakterie Lactobacillus Rhamnosus LGG. Według doniesień naukowych zmniejszają one ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych nawet o 34%! Oprócz wspomagania się dobrymi preparatami farmaceutycznymi, warto pamiętać, że można korzystać z naturalnych produktów probiotycznych, np. kefir, jogurt, warzywa fermentowane – kapusta kiszona!
Super foods – skuteczne rozwiązanie w okresie jesienno-zimowym
Jeżeli czujemy, że już jakieś choróbsko się do nas dobrało i za chwile rozwinie się choroba warto pamiętać o super foods, które walczą z infekcjami. Przede wszystkim polecam korzystać z:
Czosnku– posiada właściwości porównywalne do działania antybiotyku, działa bakteriobójczo, grzybobójczo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Warto włączyć go do codziennego menu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Pyłku pszczelego– nie bez powodu zyskuje on coraz lepszą sławę! Ja również go używam, zwłaszcza teraz, kiedy jesień na dobre się rozgościła. Polecam Wam go z powodu jego wzmacniających i regenerujących właściwości. Posiada silne działania antybiotyczne, wstrzymuje szkodliwe działanie chorobotwórczych mikroorganizmów, wspomaga leczenie stanów zapalnych.
Cebuli-myślę, ze każdy w swoim życiu pił kiedyś domowy syrop z cebuli. Nie bez powodu już nasze babcie korzystały z dobrodziejstw cebuli. Warzywo to ma podobne właściwości do czosnku, również hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów.
Imbiru– jest to mój ulubiony składnik z tej listy! Uwielbiam przygotowywać sobie ciepłą wodę ze zmiksowanym imbirem i cytryną. Ma on rozgrzewające działanie, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Do tego bardzo korzystnie działa na przewód pokarmowy co myślę może potwierdzić każda kobieta w ciąży. ? Imbir zdecydowanie łagodzi przebieg rozwijającej się choroby.
Kurkumy– oczywiście nie miałam sumienia jej pominąć, chociaż już tyle o niej pisałam. ? Oprócz właściwości rozgrzewających doskonale sprawdza się w walce z infekcjami. Zawarta w niej kurkumina działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Kochani, to nie jest czcze zachwalanie… Jej działanie jest porównywalne do popularnego leku przeciwzapalnego jakim jest nurofen. Zachęcam Was bardzo gorąco do wprowadzenia kurkumy do swojej diety. Można używać jej jako przyprawy do sosu lub zupy, lub przygotować z niej napój kurkuma latte. Używajcie jej często – warto! Zapraszam do przeczytania artykułu poświęconego w 100% kurkumie, oraz przesyłam link do przepisu na pyszną kurkuma latte.
Rozgrzewające i wzmacniające zupy na jesienne przemęczenie
Oprócz powyższych wskazówek na wzmocnienie odporności łatwym i przyjemnym sposobem będą aromatyczne i rozgrzewające zupy, wykonane na esencjonalnym rosole! Zastanówmy się co używamy do przygotowania tradycyjnego rosołu… nie może w nim zabraknąć: cebulki, czosnku, dużej natki pietruszki, kawałka imbiru, pieprzu… Idealny zestaw składników na poprawę odporności i rozgrzanie organizmu. Oczywiście nie oznacza to, że tylko rosół ma takie wspomagające działanie. Wystarczy przygotowywać zupy na bazie rosołu i dodawać jedynie inne elementy smakowe. Tak może powstać: esencjonalna zupa krem z dyni, zupa z soczewicy czy zupa jarzynowa. Rozgrzewająca zupa połączona z odpoczynkiem i snem powinna pomóc w chwilach obniżonej odporności!
Podsumowanie
Kochani, w artykule poznaliście moje ulubione i sprawdzone sposoby na zwiększenie odporności organizmu. Sama chętnie z nich korzystam, zwłaszcza przygotowując się do okresu jesienno-zimowego. Jednak pamiętajcie, że warto dbać o swoją odporność nie tylko w tych ciężkich okresach. Warto na co dzień myśleć o swoich jelitach, dbać o odpowiednią ilość snu, redukcję stresu oraz o umiarkowaną aktywność fizyczną. Warto pamiętać, że w zależności jaka jest ogólna kondycja organizmu taka też jest i odporność. Jeżeli organizm walczy ze stanami zapalnymi i nie jest w dobrej kondycji to niestety będzie większe ryzyko złapania infekcji, pomimo chwilowego stosowania moich wskazówek. Jednak gdy dbacie o swój organizm przez cały rok to w okresie jesienno-zimowym wystarczą te drobne modyfikacje diety, aby poważna infekcja nie rozłożyła organizmu.
Dbajcie o siebie i trzymajcie się cieplutko!
Pozdrawiam serdecznie
mgr dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy