Ekspresowe Spring Rollsy z Wieprzowiną

by Justyna Lenda
6 komentarzy

Potrzebujecie pomysłu na drugie śniadanie lub na przekąski na spotkanie ze znajomymi? 🙂 Przedstawiam przepis na ekspresowe Spring Rollsy z wieprzowiną! Idealnie sprawdzą się jako przystawka jak i dobra zabawa podczas wspólnego gotowania z najbliższymi. Dzieci je uwielbiają! Ich wykonanie zajmuje chwilę, smakują wyśmienicie i robią furorę na każdym spotkaniu. Spróbuj! 🙂

Ekspresowe Spring Rollsy z Wieprzowiną fot. 1

Ekspresowe Spring Rollsy z wieprzowiną

Potrzebujecie pomysłu na drugie śniadanie lub na przekąski na spotkanie ze znajomymi? 🙂 Przedstawiam przepis na ekspresowe Spring Rollsy z wieprzowiną! Idealnie sprawdzą się jako przystawka jak i dobra zabawa podczas wspólnego gotowania z najbliższymi. Dzieci je uwielbiają! Ich wykonanie zajmuje chwilę, smakują… Przepisy Ekspresowe Spring Rollsy z Wieprzowiną European Wydrukuj
Porcja: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 6 plastrów papieru ryżowego, bezglutenowego
  • 3 plastry ok 1cm polędwicy wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 2 garści jarmużu
  • 3 liście sałaty masłowej
  • liście pietruszki (1/3 natki)
  • nieaktywne płatki drożdżowe, bezglutenowe
  • pieprz
  • sos sojowy, bezglutenowy
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Polędwicę wieprzową umyj i pokrój w słupki. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy z oliwek i podsmaż kawałki mięsa. W międzyczasie wszystkie warzywa dokładnie umyj. Jarmuż posiekaj i podsmaż na patelni (ok 2 min). Dzięki temu stanie się on bardziej miękki.

Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, liście pietruszki posiekaj. Natomiast marchewkę obierz ze skórki i pokrój w słupki. Gdy mięso i jarmuż będą już gotowe ostudź je.

Na talerzu połóż płatek papieru ryżowego i delikatnie zwilż go wodą i chwilę poczekaj aż zmięknie. Na środku dolnej części papieru po kolei nakładaj wszystkie składniki: słupki marchewki, kawałki polędwicy wieprzowej, odrobinę liści jarmużu i liści pietruszki. Na wierzch posyp szczyptę nieaktywnych płatków drożdżowych i pieprzu.

Na tak przygotowany farsz zawiń dolną część namokniętego papieru ryżowego i zwiń w rulonik. Pozostałe 2 końce zawiń pod spód spring rollsa. 🙂 Jedz z sosem sojowym bądź ulubionym dipem.

Ekspresowe Spring Rollsy z Wieprzowiną fot. 2

Ekspresowe spring rollsy z wieprzowiną

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

Kosmetykowy Świat 20 czerwca 2017 - 12:05

wygladaja pysznie

Odpowiedz
Ewa Sobania 20 czerwca 2017 - 12:24

ale to mega apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
justdoeat 20 czerwca 2017 - 14:45

Dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedz
justdoeat 20 czerwca 2017 - 14:45

Dziękuję! I bardzo dobrze smakuje 🙂

Odpowiedz
Organiczni 20 czerwca 2017 - 22:14

Mam nawet zapasy papieru ryżowego… Może czas wypróbować podobne danie (choć ja raczej bez mięsa). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 lipca 2017 - 13:22

Wegetariańskie spring rollsy też będą super! 🙂 Koniecznie podziel się z nami jak Ci wyszły 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej