Jednym z moich noworocznych postanowień jest życie w większej zgodnie z naturą. Dlatego w moim codziennym menu coraz częściej pojawiają się wegańskie dania! ? Tym razem przygotowałam przepyszny, wegański smalczyk z białej fasoli. Jest wyśmienity! Idealnie pasuje do kanapek, do sałatek jak i makaronu! Cały słoiczek wegańskiego smalczyku z fasoli zniknął w mgnieniu oka! Mało tego smakował również zatwardziałym mięsożercom! To jest cudowne, że kiedy nasza głowa, a bardziej przekonania, dają przyzwolenie na otwarcie się na dania wegańskie smakują one równie dobrze jak dania z dodatkiem mięsa czy nabiału. Warto otwierać się na nowe, a jednocześnie pomagać środowisku. Smacznie, szybko, prosto i z przesłaniem! Koniecznie spróbujcie mojej wersji wegańskiego smalczyku z białej fasoli i dajcie znać czy Wam smakował!
Składniki
2 szklanki ugotowanej fasoli
1 średnia cebula
1 większy ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy)
ok 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej najlepiej jest przepłukać fasolę i namoczyć ją w wodzie. Następnie gotuj fasolę do miękkości. Najlepiej jest raz zmienić wodę. Cebulę i czosnek dowolnie posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy fasola będzie już miękka, ostudź ją i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. To wszystko! Dla smaku można dodać jeszcze odrobinę soli, pieprzu, płatków chili. Pieprz ziołowy również dobrze się sprawdzi! Smacznego. ?
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował smalczyk z fasoli! Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na pyszne wegańskie pasty zachęcam do spróbowania mojej propozycji na hummus i pastę z zielonego groszku. Smacznego ?
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online,
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
poradnia dietetyczna online Just Food Therapy