Bezglutenowa, wegańska pizza bez drożdży

by Just Food Therapy

Chciałabym się dzisiaj podzielić przepisem na bezglutenową, wegańską pizzę bez drożdży! Jest to przepis, który sprawił mi wiele radości. Nie jest to łatwe zadanie wykonać ciasto bez glutenu do tego bez spoiwa, którym jest chociażby jajko czy drożdże… Dlatego satysfakcja i radość, które towarzyszyły mi podczas spisywania tego przepisu były ogromne! Myślę, że każda osoba na diecie eliminacyjnej zgodzi się ze mną, że takie wymagające przepisy są na wagę złota. Sama przetestowałam ogromną ilość przepisów na ciasto na pizzę, które spełniałyby moje kryteria i niestety każde było niezjadliwe. 🙁 Tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na bezglutenową, wegańską pizzę. Nie znajdziecie w niej ani grama glutenu, mleka, jajka czy drożdży! Idealne dla osób na dietach eliminacyjnych. Koniecznie dajcie mi znać czy smakowała Wam pizza i podzielcie się przepisem z innymi. Nie ma lepszej nagrody dla osoby tworzącej w sieci jak opinie i recenzje czytelników! 🙂

Bezglutenowa, wegańska pizza bez drożdży, na idealnie cienkim cieście.

Bezglutenowa, wegańska pizza bez drożdży

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 4 voted )

Składniki

- ok 3,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego

- 100 g pełnoziarnistej mąki ryżowej (użyłam mąki po zmieleniu w młynku ryżu brązowego)

- 80 g białej mąki ryżowej

- 55 g mąki ziemniaczanej

- 150 g wody

-3,5 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

- szczypta soli

Sposób przygotowania

Wykonanie bezglutenowego ciasta na pizzę jest banalnie łatwe. Wystarczy zmielić część brązowego ryżu na mąkę, podobnie robimy z siemieniem lnianym. Następnie mieszamy razem suche składniki i dodajemy wodę oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być zwarte i powinno łatwo się rozprowadzać na blaszce. W międzyczasie przygotowujemy blaszkę z lekko naoliwionym papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ciasto na cienki placek. Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki i pieczemy w 200’C przez ok 17 min. Nagrzewamy piekarnik, góra – dół, bez termoobiegu. Gotowe!

Uwagi

Dodatki można dobrać dowolnie, według smaku. To, co lubicie najlepiej.

Koniecznie spróbujcie mojego sposobu, na tą pyszną bezglutenową, wegańską pizzę bez drożdży. Dajcie znać jak Wam smakowała!

Mam nadzieję, że mój sposób na pyszną pizzę bez glutenu, mleka i drożdży przypadnie Wam do gustu! Podzielcie się swoją opinią i przekażcie przepis dalej 🙂

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej