Pomysł na szybki i pyszny chleb bezglutenowy

by Just Food Therapy

Uwielbiamy pieczywo! W diecie Polaków w większości przypadków, na śniadanie królują tosty i kanapki! Kiedy moi pacjenci przechodzą na dietę bezglutenową w pierwszej kolejności słyszę: „Jak ja sobie poradzę bez chleba? Przecież już nic nie będę mogła/mógł jeść!?”. Kochani, zawsze ciężko jest się odnaleźć w nowej, smakowej rzeczywistości. Zwłaszcza na początku zmian. Na całe szczęście, w dzisiejszych czasach, wiele firm produkujących żywność bezglutenową wychodzi nam naprzeciw. Różne firmy przygotowują mieszanki mąk i dodatków gotowych do przygotowania pieczywa. W dzisiejszym poście opiszę chleb wykonany z gotowej mieszanki bezglutenowych mąk, do którego przygotowania należy dodać jedynie wodę! Jesteście ciekami mojej opinii na temat tego typu produktów? Koniecznie przeczytajcie do końca.

Półki w sklepach ze zdrową żywnością uginają się od ilości propozycji pieczywa bezglutenowego. Możemy znaleźć pieczywo gotowe już, jak i mieszanki mąk bezglutenowych do samodzielnego wypieku. Tak, jak się pewnie domyślacie, zdecydowanie lepszą opcją są mieszanki mąk do domowego wypieku chleba. Jednak trzeba bardzo uważnie czytać etykiety i skład takich mieszanek. Jak to w życiu bywa, produkt nie jest równy innemu produktowi. Często spotykałam się z mieszankami mąk, które były bardzo przetworzone i składały się ze sztucznych dodatków i spulchniaczy. Co więcej, w niektórych produktach występowała mąka pszenna, która jedynie była pozbawiona glutenu. Często spotkamy białe, bardzo mocno oczyszczone mąki ryżowe jak i mąkę kukurydzianą. Idealna dieta bezglutenowa powinna dostarczać takich samych związków odżywczych jak dobrze zbilansowana dieta z glutenem, w której występuje pełnoziarniste pieczywo. W celu zwiększenia szansy dotrzymania tego warunku dla diety bezglutenowej, pieczywo bezglutenowe powinno być wykonane z mąk jak najmniej oczyszczonych (czyli razowych), bądź z dodatkiem bezglutenowego błonnika pokarmowego, jakim jest, np. dodatek siemienia lnianego, babki plesznik, nasion chia.

W dzisiejszym poście chciałabym abyście zwrócili uwagę i wypróbowali mieszankę chlebową od firmy Pięć Przemian.

Jej skład opiera się na bezglutenowej mące owsianej z dodatkiem mąki teff. To są jedyne mąki w składzie tej mieszanki! 😊 Poza tym, w chlebie proponowanym przez Pięć Przemian można znaleźć:

  • nasiona słonecznika
  • płatki owsiane bezglutenowe
  • siemię lniane
  • płatki teff
  • nasiona chia
  • łuska babki jajowatej
  • sól himalajska
  • czarnuszka

Aby upiec chleb wystarczy wymieszać powyższą mieszankę z gazowaną wodą i wstawić do piekarnika! Po upieczeniu chlebek jest bardzo aromatyczny, ma chrupiącą skórkę i charakterystyczny posmak czarnuszki. Idealny! 😊

Bezglutenowy chleb owsiany, poradnia dietetyczna online Just Food Therapy, dietetyk kliniczny Justyna Lenda, fot 1
Tak prezentuje się opakowanie wybranej przeze mnie mieszanki mąk
Bezglutenowy chleb owsiany, poradnia dietetyczna online Just Food Therapy, dietetyk kliniczny Justyna Lenda, fot 2
Gołym okiem widać pełne ziarno owsa i elementy siemienia lnianego
Bezglutenowy chleb owsiany, poradnia dietetyczna online Just Food Therapy, dietetyk kliniczny Justyna Lenda, fot 3
Po wymieszaniu z gazowaną wodą ciasto jest zwarte i gęste
Bezglutenowy chleb owsiany, poradnia dietetyczna online Just Food Therapy, dietetyk kliniczny Justyna Lenda, fot 5
Tak się pięknie prezentuje po upieczeniu 🙂 I świetnie smakuje!

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • wartość energetyczna 1737 kJ/ 417kcal
  • węglowodany 36,2 g
  • w tym cukry 1,38 g
  • tłuszcz 20,4 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
  • białko 13,9 g
  • błonnik 16,3 g
  • sól 1,32 g

Informacja dla osób chorujących na celiakię i osób wysoko wrażliwych: firma Pięć Przemian jeszcze nie posiada licencji od Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jednak producent zapewnia, że produkty są w 100% bezglutenowe. Dodatkowo, w produktach tej firmy występuje bezglutenowy owies i bezglutenowe mąki owsiane. Należy jednak pamiętać, że osoby bardzo wrażliwe na gluten, jednocześnie mogą nie tolerować białka owsa, nawet tego bezglutenowego! Proszę obserwować swój organizm. 🙂

Pochwalcie się swoimi sposobami na bezglutenowe pieczywo! Sami pieczecie, czy korzystacie z gotowych mieszanek mąk? 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej