Bezglutenowe Pierniczki z Masłem Orzechowym

by Justyna Lenda

Kochani! Chciałabym Wam przedstawić bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym- mój tegoroczny debiut, z którego jestem bardzo dumna! 🙂
Ciasto, konsystencją i smakiem jest identyczne jak te, które zawsze robiłam z mąki pszennej. Masło orzechowe i olej kokosowy dodają pięknego aromatu! Pierniczki są miękkie i delikatne, więc śmiało można je jeść jeszcze tego samego dnia po upieczeniu 🙂
Jeśli jeszcze nie wybraliście idealnego przepisu na świąteczne pierniczki i jesteście jak ja, w lekkim niedoczasie… Gorąco polecam! 😀

Bezglutenowe Pierniczki z Masłem Orzechowym fot. 2

Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym

Bezglutenowe Pierniczki z Masłem Orzechowym fot. 1

Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym

Justyna Lenda Kochani! Chciałabym Wam przedstawić bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym- mój tegoroczny debiut, z którego jestem bardzo dumna! 🙂 Ciasto, konsystencją i smakiem jest identyczne jak te, które zawsze robiłam z mąki pszennej. Masło orzechowe i olej kokosowy dodają pięknego aromatu! Pierniczki są miękkie… Blog Bezglutenowe Pierniczki z Masłem Orzechowym European Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 150g mąki gryczanej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • jajko

Sposób przygotowania

Na małym ogniu podgrzej i dobrze wymieszaj syrop klonowy, masło orzechowe i olej kokosowy. Jak wszystkie składniki sie ładnie połączą zdejmij garnek z ognia. W międzyczasie do głębokiej miski wsyp pozostałe suche składniki.
Gdy syrop klonowy z olejem kokosowym i masłem orzechowym będą już ostudzone, połącz wszystkie składniki z jajkiem i zagnieć ciasto. W razie potrzeby, jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt mokra dosyp mąki. Ciasto wałkuj pomiędzy 2 kawałkami folii aluminiowej na grubość ok. 5 mm. Wytnij pierniczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 10-15 min.

Uwagi

Pierniki nie są zbyt słodkie, więc jeżeli macie w domu słodkich łasuchów polecam dodać jeszcze odrobinę stewii.

Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym fot. 3

Świąteczne pierniczki, bezglutenowe

Smacznego – Świątecznego! 😀

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej