Placki z ciecierzycy i cukinii

by Just Food Therapy

Nie macie pomysłu na pyszną kolację bez mięsa? Co powiecie na placuszki z ciecierzycy i cukinii? Placuszki są bez glutenu, bez nabiału i bez jajek. Idealnie sprawdzą się dla alergików i osób na dietach eliminacyjnych. Do tego wyśmienicie smakują i będą stanowiły kolejną porcje roślin strączkowych, po które powinniśmy sięgać w codziennej diecie. Przygotowane w piekarniku są idealnie chrupiące i nie zawierają w sobie zbyt dużej ilości tłuszczu. Koniecznie spróbujcie mojej inspiracji na wegetariańską kolację. Mam nadzieję, że placuszki przypadną Wam do gustu, bo ręczę, że Wasze jelita będą zadowolone! ?

Placuszki z cukinii i ciecierzycy tuż po ułożeniu na blaszce 🙂
Placuszki idealnie złociste i chrupkie

Placki z cukinii i ciecierzycy

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

4 łyżki bezglutenowej mąki (użyłam z brązowego ryżu)

½ średniej cukinii (ok 450g)

1 słoiczek ciecierzycy (bez zalewy), ok 400g

2 ząbki czosnku

łyżeczka curry

łyżeczka wędzonej i słodkiej papryki

szczypta soli i pieprzu

do posypania na wierzch odrobina płatków chili i ziarenka czarnuszki

Sposób przygotowania

Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ciecierzycę oddziel od zalewy i zmiksuj na gładką masę z czosnkiem i przyprawami. Następnie połącz razem wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj według własnego smaku odrobinę soli i pieprzu. Przygotuj blaszkę z naoliwionym papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj ciasto i formułuj z niego mniejsze placuszki. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C (z funkcją termoobiegu) przez ok 20 min (do lekkiego zarumienienia). Placuszki lepiej zdejmować z blaszki jak lekko ostygną, będą bardziej zwarte.

Uwagi

Z zalewy po ciecierzycy można przygotować wyśmienity sos majonezowy 🙂 Idealnie sprawdzą się w duecie z placuszkami z cukinii i ciecierzycy. Po wyjęciu placuszków z piekarnika najlepiej jest chwilę odczekać zanim zdejmie się je z blaszki. Lekko ostudzone będą bardziej zwarte.

Placuszki z cukinii i ciecierzycy idealnie sprawdzą się jako przekąska na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. 🙂

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowały moje placuszki z cukinii i ciecierzycy. Mam nadzieję, że już na stałe zagoszczą w Waszej diecie. Do placuszków, z pozostawionej zalewy po ciecierzycy, możecie przygotować idealnie kremowy, wegański majonez. Przepis na wegański majonez znajdziecie klikając TUTAJ! Smacznego! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny 

Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Delektujemy 6 lipca 2020 - 12:14

Wyśmienite placki i jaką świetną robotę wykonuje tutaj czarnuszka! Z pewnością nieraz wrócę do tego dania.

Odpowiedz
Just Food Therapy 7 lipca 2020 - 20:33

Bardzo się cieszę! 🙂 Jest mi niesamowicie miło, że placuszki smakowały i będą się częściej pojawiały! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej