Nie macie pomysłu na pyszną kolację bez mięsa? Co powiecie na placuszki z ciecierzycy i cukinii? Placuszki są bez glutenu, bez nabiału i bez jajek. Idealnie sprawdzą się dla alergików i osób na dietach eliminacyjnych. Do tego wyśmienicie smakują i będą stanowiły kolejną porcje roślin strączkowych, po które powinniśmy sięgać w codziennej diecie. Przygotowane w piekarniku są idealnie chrupiące i nie zawierają w sobie zbyt dużej ilości tłuszczu. Koniecznie spróbujcie mojej inspiracji na wegetariańską kolację. Mam nadzieję, że placuszki przypadną Wam do gustu, bo ręczę, że Wasze jelita będą zadowolone! ?
Składniki
4 łyżki bezglutenowej mąki (użyłam z brązowego ryżu)
½ średniej cukinii (ok 450g)
1 słoiczek ciecierzycy (bez zalewy), ok 400g
2 ząbki czosnku
łyżeczka curry
łyżeczka wędzonej i słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
do posypania na wierzch odrobina płatków chili i ziarenka czarnuszki
Sposób przygotowania
Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ciecierzycę oddziel od zalewy i zmiksuj na gładką masę z czosnkiem i przyprawami. Następnie połącz razem wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj według własnego smaku odrobinę soli i pieprzu. Przygotuj blaszkę z naoliwionym papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki nakładaj ciasto i formułuj z niego mniejsze placuszki. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C (z funkcją termoobiegu) przez ok 20 min (do lekkiego zarumienienia). Placuszki lepiej zdejmować z blaszki jak lekko ostygną, będą bardziej zwarte.
Uwagi
Z zalewy po ciecierzycy można przygotować wyśmienity sos majonezowy 🙂 Idealnie sprawdzą się w duecie z placuszkami z cukinii i ciecierzycy. Po wyjęciu placuszków z piekarnika najlepiej jest chwilę odczekać zanim zdejmie się je z blaszki. Lekko ostudzone będą bardziej zwarte.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowały moje placuszki z cukinii i ciecierzycy. Mam nadzieję, że już na stałe zagoszczą w Waszej diecie. Do placuszków, z pozostawionej zalewy po ciecierzycy, możecie przygotować idealnie kremowy, wegański majonez. Przepis na wegański majonez znajdziecie klikając TUTAJ! Smacznego! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk kliniczny
Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Wyśmienite placki i jaką świetną robotę wykonuje tutaj czarnuszka! Z pewnością nieraz wrócę do tego dania.
Bardzo się cieszę! 🙂 Jest mi niesamowicie miło, że placuszki smakowały i będą się częściej pojawiały! 🙂