Szybka i prosta pasta kanapkowa z pestek dyni

by Just Food Therapy

Zdarza się Wam, że Wasze kanapki zawsze wyglądają tak samo? Porcja masła, plasterek wędliny i ketchup? A co powiedzielibyście na małą, kanapkową fantazję? Proponuje Wam przygotowanie pysznej i odżywczej pasty kanapkowej z pestek dyni! Przygotowuje się ją bardzo łatwo, wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem i doprawić ulubionymi przyprawami. Pestki dyni można traktować jako nasze, polskie super foods! Jest to naturalne źródło naszego zdrowia! Obfitują one w wiele cennych składników: witaminę E, B1, B2, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Warto spożywać pestki dyni jeszcze z jednego powodu, posiadają one właściwości antygrzybicze i antywirusowe. Szczególnie polecam osobom walczącym z grzybami Candida. Kochani, koniecznie spróbujcie tą pyszną pastę kanapkową z pestek dyni!

Pasta kanapkowa z pestek dyni 2

Pyszna kanapka z pastą z pestek dyni

Pasta kanapkowa z pestek dyni 1

Pasta kanapkowa z pestek dyni

Wydrukuj
Porcja: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • pół szklanki napoju roślinnego
  • 6 gałązek bazylii

Sposób przygotowania

Pestki dyni minimum godzinę przed wykonaniem pasty namocz w ciepłej wodzie. Międzyczasie pestki słonecznika podpraż na rozgrzanej, suchej patelni. Do kielicha blendera wrzuć nasiona słonecznika i namoczone pestki dyni. Miksuj za pomocą końcówki z ostrzami na gładką masę ok. 10 min. Następnie dodaj pozostałe składniki. Pastę przechowuj w szczelnym pojemniku z wieczkiem w lodówce.

Uwagi

Jeżeli wolisz, aby pasta nie była zbyt gęsta dodaj więcej napoju roślinnego, lub oleju lnianego. 🙂 Polecam używać blendera z dużą mocą min 750W, z opcją siekania lodu!

I co myślicie? Prosty przepis, prawda? Koniecznie spróbujcie. Poświęcicie 10 min na przygotowanie pasty kanapkowej z pestek dyni i będziecie się cieszyć świetnym smakiem, i poprawą zdrowia! Jakbyście potrzebowali dodatkowych inspiracji na pasty kanapkowe zapraszam po przepis na: klasyczny hummus lub pastę z ciecierzycy, a może pastę z kaszy gryczanej! Myślę, że po tym wpisie Wasze kanapki nie będą już nudne! 😀

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

11 komentarzy

Aleksandra z oliwadochleba.pl 12 lipca 2018 - 15:56

Bardzo lubię pestki z dyni i słonecznika 🙂 Dodaję je też do domowego pesto, oprócz lub zamiast orzeszków piniowych. Twój przepis na pastę brzmi bardzo apetycznie, skorzystam z niego z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:18

Super! 🙂 Daj znać jak Ci smakowało 🙂

Odpowiedz
green goodies 12 lipca 2018 - 17:28

Oo bardzo fajny pomysł 🙂 zapisuję przepis i na pewno spróbuję zrobić taką pastę.

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:16

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
anna 12 lipca 2018 - 18:49

O super, na kanapkę do pracy będzie jak znalazł, bo ja czasem to już nie wiem co to jeść w pracy

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:15

Dokładnie tak 🙂 świetnie się sprawdzi na kanapce jak i do sałatki 🙂

Odpowiedz
Wojtek 2 stycznia 2021 - 22:17

Jaki to jest dokładnie napój roślinny ,który mam dodać ?

Odpowiedz
Just Food Therapy 4 stycznia 2021 - 17:32

Można dodać swój ulubiony, ja dodałam kokosowy.

Odpowiedz
Wojtek 2 stycznia 2021 - 22:21

co to za napój roślinny ,który mam dodać ?

Odpowiedz
Gabrysia 5 lipca 2021 - 14:31

A można dodać olej rzepakowy zamiast lnianego?

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 czerwca 2022 - 15:28

Jasne, że można! 🙂 Smacznego!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej