Zdarza się Wam, że Wasze kanapki zawsze wyglądają tak samo? Porcja masła, plasterek wędliny i ketchup? A co powiedzielibyście na małą, kanapkową fantazję? Proponuje Wam przygotowanie pysznej i odżywczej pasty kanapkowej z pestek dyni! Przygotowuje się ją bardzo łatwo, wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem i doprawić ulubionymi przyprawami. Pestki dyni można traktować jako nasze, polskie super foods! Jest to naturalne źródło naszego zdrowia! Obfitują one w wiele cennych składników: witaminę E, B1, B2, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Warto spożywać pestki dyni jeszcze z jednego powodu, posiadają one właściwości antygrzybicze i antywirusowe. Szczególnie polecam osobom walczącym z grzybami Candida. Kochani, koniecznie spróbujcie tą pyszną pastę kanapkową z pestek dyni!
Składniki
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- 3 łyżki oleju lnianego
- pół szklanki napoju roślinnego
- 6 gałązek bazylii
Sposób przygotowania
Pestki dyni minimum godzinę przed wykonaniem pasty namocz w ciepłej wodzie. Międzyczasie pestki słonecznika podpraż na rozgrzanej, suchej patelni. Do kielicha blendera wrzuć nasiona słonecznika i namoczone pestki dyni. Miksuj za pomocą końcówki z ostrzami na gładką masę ok. 10 min. Następnie dodaj pozostałe składniki. Pastę przechowuj w szczelnym pojemniku z wieczkiem w lodówce.
Uwagi
Jeżeli wolisz, aby pasta nie była zbyt gęsta dodaj więcej napoju roślinnego, lub oleju lnianego. 🙂 Polecam używać blendera z dużą mocą min 750W, z opcją siekania lodu!
I co myślicie? Prosty przepis, prawda? Koniecznie spróbujcie. Poświęcicie 10 min na przygotowanie pasty kanapkowej z pestek dyni i będziecie się cieszyć świetnym smakiem, i poprawą zdrowia! Jakbyście potrzebowali dodatkowych inspiracji na pasty kanapkowe zapraszam po przepis na: klasyczny hummus lub pastę z ciecierzycy, a może pastę z kaszy gryczanej! Myślę, że po tym wpisie Wasze kanapki nie będą już nudne! 😀
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
11 komentarzy
Bardzo lubię pestki z dyni i słonecznika 🙂 Dodaję je też do domowego pesto, oprócz lub zamiast orzeszków piniowych. Twój przepis na pastę brzmi bardzo apetycznie, skorzystam z niego z przyjemnością 🙂
Super! 🙂 Daj znać jak Ci smakowało 🙂
Oo bardzo fajny pomysł 🙂 zapisuję przepis i na pewno spróbuję zrobić taką pastę.
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂
O super, na kanapkę do pracy będzie jak znalazł, bo ja czasem to już nie wiem co to jeść w pracy
Dokładnie tak 🙂 świetnie się sprawdzi na kanapce jak i do sałatki 🙂
Jaki to jest dokładnie napój roślinny ,który mam dodać ?
Można dodać swój ulubiony, ja dodałam kokosowy.
co to za napój roślinny ,który mam dodać ?
A można dodać olej rzepakowy zamiast lnianego?
Jasne, że można! 🙂 Smacznego!