Kochani chciałabym Wam przedstawić mój kolejny zdrowy zamiennik dla kawy! Jest nim kurkuma latte. 🙂
Uwielbiam przyprawy! Kocham ich smak, aromat oraz to, że każda z nich posiada drogocenne właściwości zdrowotne.
Dzisiejszy przepis na Kurkuma Latte skrywa wiele cennych korzyści dla naszego zdrowia i wyglądu! Wcześniej pisałam już post o właściwościach kurkumy, jednak postanowiłam napisać o tym ponownie, ponieważ nie można przegapić takiego zdrowotnego skarbu, który mamy w zasięgu ręki! Zapraszam do przeczytania jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma oraz do poznania łatwego przepisu na pyszną kurkuma latte.
Właściwości zdrowotne kurkumy
Kurkuma pozytywnie wpływa na stan mięśni i stawów zwłaszcza gdy chorujecie na dnę moczanową! Kurkuma zmniejsza stan zapalny w organizmie.
Jedną z cennych właściwości kurkumy jest jej przeciwzapalne działanie. Pomaga ona zmniejszyć ból mięśni i zapalenie stawów. Jest to bardzo ważna wiadomość dla osób mających problemy ze stawami, dną moczanową oraz z urazami sportowymi. Kurkuma polecana jest zwłaszcza sportowcom!
Badania wykazały, że kurkuma jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym w leczeniu zespołu jelita drażliwego, w chorobie Crohna i innych chorobach autoimmunologicznych.
W przeciwieństwie do leków przeciwzaplanych jak np. aspiryna lub ibuprofen, kurkuma zmniejsza stan zapalny w sposób naturalny, nie uszkadzając wątroby ani nerek!
Zdrowotny wpływ spożywania kurkumy
1. Kurkuma jest prawdziwą odżywką dla naszego mózgu!
Kurkuma w swoim składnie posiada związek o nazwie kurkumina, która bardzo korzystnie wpływa na stan naszego mózgu. Udowodniono, że może ona zmniejszyć ryzyko rozwinięcia choroby Alzheimera, a także zwiększa naszą ogólną pamięć. Kurkuma pomaga utrzymać stan mózgu w pełnym zdrowiu, wspomaga naprawę jego komórek.
2. Kurkuma latte jest świetna dla skóry!
Kurkuma nie tylko ma wiele korzyści zdrowotnych, ale także świetnie pomaga w pielęgnacji skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kurkumy może ona pomóc zmniejszyć zaczerwienienie skóry i złagodzić jej podrażnienia. Co więcej, posiada właściwości antybakteryjne, które działają zbawiennie na skórę trądzikową. Dodatkowymi korzyściami kurkumy na stan naszej skóry są fakty, że chroni ona przed powstaniem zmarszczek i nadmiernej utracie nawilżenia skóry, poprawia jej ogólną strukturę.
3. Kurkuma chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2!
Badania udowodniły, że kurkuma może obniżać poziom cukru we krwi i przeciwdziała pojawieniu sie insulinooporności!
Uwaga! Cukrzycy decydujący się na wspomaganie swojego leczenia kurkumą wcześniej powinny skonsultować się z lekarzem w celu ewentualnej redukcji ilości przyjmowanej insuliny i leków. Nie powinny one robić tego na własną rękę!
4. Kurkuma przeciw depresji i nowotworom!
Zauważono, że kurkuma może pomóc w leczeniu depresji. Wykazano, że posiada ona podobny efekt jak niektóre leki przeciwdepresyjne, jednak w przeciwieństwie do nich nie posiada żadnych ubocznych, niebezpiecznych skutków.
Według American Cancer Society, kurkuma może zaburzać procesy wzrostu i rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych.
5. Kurkuma przeciwdziała pojawieniu sie chorób sercowo-naczyniowych!
Dzieje się tak, ponieważ kurkuma zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu. Znacznie zmniejsza to ryzyko powstania poważnych chorób takich jak zawał serca, udar, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze.
Uwaga! Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie bądź na unormowanie poziomu cholesterolu np. statyny, zanim zdecydują się na regularne picie napoju z kurkumy powinny skonsultować się z lekarzem w celu ewentualnej redukcji ilości przyjmowanych leków. Nie powinny one robić tego na własną rękę!
Składniki
- 4 cm korzenia kurkumy lub 1 łyżka proszku kurkumy (polecam pierwszą opcję)
- 1 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta stewii
- szklanka napoju kokosowego lub innego mleka roślinnego
Sposób przygotowania
Korzenie imbiru i kurkumy oczyść ze skórki i pokrój w plasterki. Do małego garnka wlej napój kokosowy lub inne mleko, dodaj pieprz oraz posiekane korzenie imbiru i kurkumy. Podgrzewaj wszystko przez 4 min. Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie zblenduj. Jeżeli posiadasz blender o małej mocy przelewając napój do szklanki, na gęstym sitku zgromadź zblendowane pozostałości korzeni.
W gorące dni dodaj kostki lodu. Gotowe! Smacznego! 🙂
Uwagi
Uwaga! Krojąc kurkumę polecam użyć rękawiczek. Kurkuma ma w zwyczaju barwienie palców. Dodatkowo, chroniąc kolor szkliwa zębów polecam użycie słomki do napojów. 🙂
Jeżeli nie czytaliście mojego poprzedniego artykułu o cudownej kurkumie, lub chcielibyście go sobie przypomnieć zapraszam do odwiedzenia! 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
4 komentarze
Na pewno spróbuję bo wygląda obłędnie ? kawy to mi może nie zastąpi (bo po prostu lubię jej smak), ale wszystkie eksperymenty są w mojej kuchni mile widziane ?
Kurkuma ma mnóstwo zalet i do tego pięknie nadaje kolor. Lubię dodawać ją też do kasz, ryżu lub makaronu 🙂
Super! Polecam wypróbować, jest pyszna! 🙂
Dokładnie! 🙂 Też uwielbiam jej kolor i smak, a za kuchnią indyjską przepadam! 🙂
Komentarze są wyłączone