Idealnie czekoladowe bezglutenowe i wegańskie ciasto

by Just Food Therapy

Tak, jak już pewnie wiecie i trochę mnie poznaliście, uwielbiam bardzo szybkie i proste przepisy. Zwłaszcza te na łakocie…. Tak też w tym przypadku wybrałam i przygotowałam recepturę na przepyszne ciasto! Wykonuje się je w przysłowiowe pięć minut, resztę robi już piekarnik. 😀 O ile jeszcze mam przebłyski pamięci dotyczące smaku słodyczy z glutenem i mlekiem, o tyle porównałabym dzisiejsze, idealnie czekoladowe ciasto do smaku tradycyjnych tofików. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Coś na pograniczu sernika ekstra kakaowego! 😀 A przy tym jest bezglutenowe, bez nabiału, bez jajek i bez cukru. Koniecznie spróbujcie tego idealnie czekoladowego, bezglutenowego i wegańskiego ciasta! Dajcie znać czy Wam również smakowało! 😊

Idealnie czekoladowe ciasto wegańskie <3

Idealnie czekoladowe bezglutenowe i wegańskie ciasto

Just Food Therapy Tak, jak już pewnie wiecie i trochę mnie poznaliście, uwielbiam bardzo szybkie i proste przepisy. Zwłaszcza te na łakocie…. Tak też w tym przypadku wybrałam i przygotowałam recepturę na przepyszne ciasto! Wykonuje się je w przysłowiowe pięć minut, resztę robi już piekarnik. 😀… Blog Idealnie czekoladowe bezglutenowe i wegańskie ciasto European Wydrukuj
Porcja: 15
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

2 bardzo dojrzałe banany

½ szklanki mąki kokosowej

½ szklanki gryczanej, pełnoziarnistej

½ maki z ciecierzycy

1/3 szklanki karobu

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 kubek wody

1/3 kubka nierafinowanego oleju kokosowego

2 łyżki soku z cytryny

1.5 garści suszonej żurawiny

Do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 1/3 szklanki ksylitolu brzozowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tego ciasta jest proste i ekspresowe. Wystarczy oczyścić banana ze skórki i za pomocą widelca rozdrobnić dokładnie. Następnie mieszamy wszystkie składniki i w razie potrzeby można dodać więcej karobu lub ksylitolu. 😊 Ciasto powinno być gęste. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy ciasto w środku keksówki. Pieczemy w 180’C przez ok godzinę. Gdy ciasto będzie już nieco chłodniejsze można śmiało kroić.

Tak cudownie się prezentuje! 🙂

Koniecznie dajcie mi znać czy ciasto przypadło Wam do gustu! 🙂 Jak macie ochotę na ciasto ze świeżymi owocami to również polecam gorąco przepis: na ciasto ze śliwkami!

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

Mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej