Tak, jak już pewnie wiecie i trochę mnie poznaliście, uwielbiam bardzo szybkie i proste przepisy. Zwłaszcza te na łakocie…. Tak też w tym przypadku wybrałam i przygotowałam recepturę na przepyszne ciasto! Wykonuje się je w przysłowiowe pięć minut, resztę robi już piekarnik. 😀 O ile jeszcze mam przebłyski pamięci dotyczące smaku słodyczy z glutenem i mlekiem, o tyle porównałabym dzisiejsze, idealnie czekoladowe ciasto do smaku tradycyjnych tofików. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Coś na pograniczu sernika ekstra kakaowego! 😀 A przy tym jest bezglutenowe, bez nabiału, bez jajek i bez cukru. Koniecznie spróbujcie tego idealnie czekoladowego, bezglutenowego i wegańskiego ciasta! Dajcie znać czy Wam również smakowało! ?
Składniki
2 bardzo dojrzałe banany
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki gryczanej, pełnoziarnistej
½ maki z ciecierzycy
1/3 szklanki karobu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 kubek wody
1/3 kubka nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
1.5 garści suszonej żurawiny
Do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 1/3 szklanki ksylitolu brzozowego
Sposób przygotowania
Wykonanie tego ciasta jest proste i ekspresowe. Wystarczy oczyścić banana ze skórki i za pomocą widelca rozdrobnić dokładnie. Następnie mieszamy wszystkie składniki i w razie potrzeby można dodać więcej karobu lub ksylitolu. ? Ciasto powinno być gęste. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy ciasto w środku keksówki. Pieczemy w 180’C przez ok godzinę. Gdy ciasto będzie już nieco chłodniejsze można śmiało kroić.
Koniecznie dajcie mi znać czy ciasto przypadło Wam do gustu! ? Jak macie ochotę na ciasto ze świeżymi owocami to również polecam gorąco przepis: na ciasto ze śliwkami!
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
Mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy