Faszerowana cukinia – idealna na obiad

by Just Food Therapy

Mam dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Tym razem padło na cukinię! Jeżeli jeszcze nie wiecie co przygotować ze świeżej cukinii polecam upiec ją wraz z przepysznym farszem. Faszerowana cukinia to idealny pomysł na urozmaicenie nudnego obiadu! Pięknie się prezentuje, szybko się ją przygotowuje a do tego jest to bardzo lekkie i pożywne danie. Bardzo gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego nowego przepisu i koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowała! ? Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowości warzyw i owoców! Teraz jest najlepszy czas dla naszych, polskich pomidorów, ogórków i cukinii!

Faszerowana cukinia tuż po upieczeniu

Faszerowana cukinia

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

1 większa cukinia

1 papryka czerwona

2 średnie cebule

½ słoiczka pomidorów suszonych

½ słoiczka czarnych oliwek

3 łyżki koncentratu pomidorowego

Ok 400g mięsa wieprzowego, mielonego

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki słodkiej, suszonej papryki

łyżka suszonego majeranku

łyżka suszonej bazylii

do smaku sól himalajska i pieprz ziołowy

opcjonalnie 100g ryżu lub ulubionej kaszy

Sposób przygotowania

Cukinię przekrój wzdłuż dłuższej krawędzi i za pomocą łyżki wyjmij pestki. Następnie łyżką wydrąż miąższ. Przełóż go do głębszej patelni. Cebulę posiekaj w kostkę. Następnie razem z miąższem cukinii, podsmażaj wszystko na średnim ogniu. W międzyczasie posiekaj suszone pomidory, paprykę pokrój w kosteczkę. Przygotuj przyprawy. Gdy cebulka będzie już podsmażona, za pomocą blendera zmiksuj dokładnie zawartość patelni z koncentratem pomidorowym, suszonymi pomidorkami, przyprawami. Na koniec wymieszaj sos z mięsem mielonym, posiekaną papryką i oliwkami. Można dogotować ok 100g ryżu brązowego i dodać do farszu. Przygotowany farsz wkładamy w środek wydrążonej cukinii i pieczemy w 180’C ok 40 min. Na koniec można posypać świeżym koperkiem.

Uwagi

Gdyby farsz był zbyt gęsty można wg upodobań dodać odrobinę wody. 🙂

Mam nadzieję, że spodobał Wam się przepis na tą przepyszną faszerowaną cukinię i dacie mi znać jak Wam smakowało to proste i szybkie danie. ? Jeżeli szukacie dalszych inspiracji obiadowych na danie z wykorzystaniem sezonowych warzyw, koniecznie spróbujcie makaronu z sosem ze świeżych pomidorków. Inspiracja przywieziona prosto ze słonecznej Italii. Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej