Mam dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Tym razem padło na cukinię! Jeżeli jeszcze nie wiecie co przygotować ze świeżej cukinii polecam upiec ją wraz z przepysznym farszem. Faszerowana cukinia to idealny pomysł na urozmaicenie nudnego obiadu! Pięknie się prezentuje, szybko się ją przygotowuje a do tego jest to bardzo lekkie i pożywne danie. Bardzo gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego nowego przepisu i koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowała! ? Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowości warzyw i owoców! Teraz jest najlepszy czas dla naszych, polskich pomidorów, ogórków i cukinii!
Składniki
1 większa cukinia
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
½ słoiczka pomidorów suszonych
½ słoiczka czarnych oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Ok 400g mięsa wieprzowego, mielonego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki słodkiej, suszonej papryki
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonej bazylii
do smaku sól himalajska i pieprz ziołowy
opcjonalnie 100g ryżu lub ulubionej kaszy
Sposób przygotowania
Cukinię przekrój wzdłuż dłuższej krawędzi i za pomocą łyżki wyjmij pestki. Następnie łyżką wydrąż miąższ. Przełóż go do głębszej patelni. Cebulę posiekaj w kostkę. Następnie razem z miąższem cukinii, podsmażaj wszystko na średnim ogniu. W międzyczasie posiekaj suszone pomidory, paprykę pokrój w kosteczkę. Przygotuj przyprawy. Gdy cebulka będzie już podsmażona, za pomocą blendera zmiksuj dokładnie zawartość patelni z koncentratem pomidorowym, suszonymi pomidorkami, przyprawami. Na koniec wymieszaj sos z mięsem mielonym, posiekaną papryką i oliwkami. Można dogotować ok 100g ryżu brązowego i dodać do farszu. Przygotowany farsz wkładamy w środek wydrążonej cukinii i pieczemy w 180’C ok 40 min. Na koniec można posypać świeżym koperkiem.
Uwagi
Gdyby farsz był zbyt gęsty można wg upodobań dodać odrobinę wody. 🙂
Mam nadzieję, że spodobał Wam się przepis na tą przepyszną faszerowaną cukinię i dacie mi znać jak Wam smakowało to proste i szybkie danie. ? Jeżeli szukacie dalszych inspiracji obiadowych na danie z wykorzystaniem sezonowych warzyw, koniecznie spróbujcie makaronu z sosem ze świeżych pomidorków. Inspiracja przywieziona prosto ze słonecznej Italii. Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk kliniczny online
Justyna Krzemińska (Lenda)