Bezglutenowa Tarta z Masą Makową

by Justyna Lenda

Kochani! Zostając jeszcze w poświątecznym nastroju z towarzyszącą, lekką ekscytacją przed sylwestrową nocą, dzielę się z Wami moim pomysłem na tartę z masą makową! Bezglutenowa tarta z masą makową smakuje wyśmienicie! Coś pomiędzy tartą serową a makowcem. <3

Przygotowujecie dla swoich gości jakąś kulinarną niespodziankę w Nowy Rok?

– Może to będzie tarta z masą makową? 😀 Polecam!

Bezglutenowa Tarta z Masą Makową fot. 2

Pyszna, tarta makowa na świątecznym stole

Bezglutenowa Tarta z Masą Makową fot. 1

Bezglutenowa tarta z masą makową

Justyna Lenda Kochani! Zostając jeszcze w poświątecznym nastroju z towarzyszącą, lekką ekscytacją przed sylwestrową nocą, dzielę się z Wami moim pomysłem na tartę z masą makową! Bezglutenowa tarta z masą makową smakuje wyśmienicie! Coś pomiędzy tartą serową a makowcem. <3 Przygotowujecie dla swoich gości jakąś… Blog Bezglutenowa Tarta z Masą Makową European Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Składniki

kruche ciasto:

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 160 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego

masa makowa:

  • puszka maku z bakaliami *
  • 2 puszki mleka kokosowego (tylko ta gęsta część)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego

dekoracja:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki namoczonych wiśni

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaj pokruszony olej kokosowy i miód/syrop klonowy. Wszystkie składniki rozetrzyj palcami na drobny piaseczek. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. W razie potrzeby, jeżeli ciasto będzie zbyt kruche, dodaj oleju kokosowego. Z zagniecionego ciasta zrób kulę i owiń folią aluminiową, odłóż na 10 min do zamrażalnika.

Do przygotowania masy makowej: wymieszaj razem wszystkie składniki przeznaczone na masę i dokładnie zetrzyj za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty. Na koniec nakłuj widelcem powierzchnię ciasta i piecz ok. 20 min do osiągnięcia złotego koloru.

Gdy kruche ciasto będzie już ostudzone rozprowadź masę makową. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi i owocami suszonymi np. wiśniami. Przed podaniem tarty makowej bardzo dobrze ją schłodź (min noc w lodówce).

Bezglutenowa Tarta z Masą Makową fot. 3

Tarta makowa

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

8 komentarzy

Zwykła Matka 2 stycznia 2017 - 13:05

Może i być bezglutenowa byle pyszna była, a ta na taką wyglada 🙂

Odpowiedz
justdoeat 2 stycznia 2017 - 15:49

Dziękuję! Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się zdjęciami oraz swoimi spostrzeżeniami. 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂

Odpowiedz
Minika 4 stycznia 2017 - 14:23

Mam ochotę wypróbować 🙂 Czy mogę zapytać o wymiary (średnica i głębokość) użytej w przepisie formy?

Odpowiedz
justdoeat 4 stycznia 2017 - 21:24

Super, podziel się z nami jak smakowało. 🙂 Użyłam formy o średnicy: 21 cm i głębokości:4 cm. Powodzenia! 🙂

Odpowiedz
CocoRose 5 stycznia 2017 - 14:01

fajny przepis! zapisałam na fb do zapamiętania… A czy to ciasto nada się na tarte wytrawną oczywiście bez miodu….?

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:03

Bardzo się cieszę, że się Tobie spodobał! 🙂 Jak nabardziej można zrobić wersję bardziej wytrawną 🙂 Wystarczy dodać odrobinę więcej soli i przyprawy! :)Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Daria 21 grudnia 2018 - 11:19

Super przepis, zamierzam przygotować na Wigilię. Proszę o informację, jak duża puszka mleka kokosowego była u Pani użyta?

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 grudnia 2018 - 17:50

Bardzo się cieszę! 🙂 Mleko kokosowe było z 400 gramowego opakowania. Tylko proszę pamiętać, aby oddzielić gęstą część od wody kokosowej. Masa będzie bardziej zwarta. 🙂 Smacznego! Proszę koniecznie dać znać jak smakowała 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej