Jesteście na diecie i tęsknicie za swoimi ukochanymi, kruchymi przekąskami? Co powiecie na chipsy z jarmużu? Pewnie myślicie sobie, że to nie może się udać… Przecież jarmuż i chipsy to dwie zupełnie różne bajki. Też się tego obawiam, dopóki ich nie zrobiłam! ? Idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi lub po prostu jako lekki przegryzacz do filmu. Chipsy z jarmużu robi się banalnie łatwo i szybko. Wystarczy jedynie przemyśleć kwestię doboru przypraw. Ja uwielbiam paprykowe chipsy, więc u mnie znalazła się suszona papryka z odrobiną czosnku. Myślę, że świetnie sprawdzi się również curry i chili! Próbujcie i koniecznie dajcie mi znać na jaką kombinację przypraw się zdecydowaliście! ? Zdrowy styl życia nie musi być nudny i pozbawiony ulubionych przekąsek.
Składniki
4 liście jarmużu 2 łyżki oliwy odrobina soli ulubione przyprawy - ja użyłam słodkiej, mielonej papryki i granulowanego czosnku
Sposób przygotowania
Liście jarmużu umyj i oddziel od zdrewniałych części. Następnie skropl je oliwą i dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i szczyptę soli, ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 190’C z funkcją termoobiegu. Liście rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz ok 10 min. Jeżeli lubisz bardziej przypieczone możesz piec odrobinę dłużej. Gotowe!
Prawda, że chipsy z jarmużu są banalnie proste w przygotowaniu? Koniecznie spróbujcie, bo nie ma nic lepszego w posiadaniu zdrowszej alternatywy na chipsy. 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy