Bazyliowe pesto z soczewicą i makaronem

by Just Food Therapy

Jestem pewna, że wegetarianizm i weganizm będą przyszłością w żywieniu człowieka. Obserwując doniesienia klimatyczne z kraju i świata w 100% się zgadzam z koniecznością ograniczenia mięsa w codziennej diecie. Jednak warto stopniowo rozpoczynać dietę wegetariańską, aby dać czas dla przewodu pokarmowego na przystosowanie się do nowego sposobu żywienia. Dzięki czemu można uniknąć dokuczliwych wzdęć czy nadmiernej ilości gazów. Dlatego już dzisiaj zapraszam do wypróbowania mojego, nowego przepisu na pyszne bazyliowe pesto z soczewicą i makaronem. Myślę, że może być dla Was zaskakujące dodanie do przepisuj oleju z ostropestu jak i orzechów brazylijskich. Smak jest wyśmienity, a do tego są wyższe walory odżywcze całego dania. Koniecznie spróbujcie mojego sposobu na bazyliowe pesto i dajcie znać jak Wam smakowało!

Pesto bazyliowe z soczewicą i makaronem, idealne na obiad!

Bazyliowe pesto z soczewicą i makaronem

Wydrukuj
Porcja: 3 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

½ szklanki suchych nasion soczewicy

liście i łodyżki z całej doniczki bazylii

ząbek czosnku

7 orzechów brazylijskich

4 łyżki oleju z ostropestu

łyżka soku z cytryny

10 średnich pieczarek

2 łodyżki selera naciowego

sól pieprz

szklanka makaronu z ciecierzycy

Sposób przygotowania

Liście bazylii dokładnie umyj i osusz. Następnie za pomocą blendera zmiksuj razem czosnek, oczyszczoną bazylię, orzechy, olej z ostropestu, sok z cytryny i odrobinę soli oraz pieprzu. Miksuj na gładką masę. Jeżeli wolisz rzadsze pesto można dodać odrobinę wody. W międzyczasie ugotuj najlepiej w podwójnej wodzie soczewicę. Ugotuj również makaron. Pieczarki umyj i oczyść, następnie pokrój w paseczki. Selera również posiekaj w drobne paseczki. Przygotuj patelnię i na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki z selerem naciowym. Pieczarki powinny puścić swój sok, duś tak warzywa do miękkości. Na koniec wymieszaj wszystko razem. W razie potrzeby dodaj odrobinę suszonej bazylii i majeranku. Ja, dodatkowo posypałam danie natką pietruszki i ziarenkami czarnuszki.

Koniecznie dajcie mi znać czy będziecie próbować mojego przepisu oraz jak Wam smakowało nowe danie. 🙂 Jeżeli szukacie więcej inspiracji odnośnie bezmięsnych obiadów zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszny sos z soczewicy z batatami! Aby przejść do przepisu kliknij TUTAJ.

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej