Jestem pewna, że wegetarianizm i weganizm będą przyszłością w żywieniu człowieka. Obserwując doniesienia klimatyczne z kraju i świata w 100% się zgadzam z koniecznością ograniczenia mięsa w codziennej diecie. Jednak warto stopniowo rozpoczynać dietę wegetariańską, aby dać czas dla przewodu pokarmowego na przystosowanie się do nowego sposobu żywienia. Dzięki czemu można uniknąć dokuczliwych wzdęć czy nadmiernej ilości gazów. Dlatego już dzisiaj zapraszam do wypróbowania mojego, nowego przepisu na pyszne bazyliowe pesto z soczewicą i makaronem. Myślę, że może być dla Was zaskakujące dodanie do przepisuj oleju z ostropestu jak i orzechów brazylijskich. Smak jest wyśmienity, a do tego są wyższe walory odżywcze całego dania. Koniecznie spróbujcie mojego sposobu na bazyliowe pesto i dajcie znać jak Wam smakowało!
Składniki
½ szklanki suchych nasion soczewicy
liście i łodyżki z całej doniczki bazylii
ząbek czosnku
7 orzechów brazylijskich
4 łyżki oleju z ostropestu
łyżka soku z cytryny
10 średnich pieczarek
2 łodyżki selera naciowego
sól pieprz
szklanka makaronu z ciecierzycy
Sposób przygotowania
Liście bazylii dokładnie umyj i osusz. Następnie za pomocą blendera zmiksuj razem czosnek, oczyszczoną bazylię, orzechy, olej z ostropestu, sok z cytryny i odrobinę soli oraz pieprzu. Miksuj na gładką masę. Jeżeli wolisz rzadsze pesto można dodać odrobinę wody. W międzyczasie ugotuj najlepiej w podwójnej wodzie soczewicę. Ugotuj również makaron. Pieczarki umyj i oczyść, następnie pokrój w paseczki. Selera również posiekaj w drobne paseczki. Przygotuj patelnię i na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki z selerem naciowym. Pieczarki powinny puścić swój sok, duś tak warzywa do miękkości. Na koniec wymieszaj wszystko razem. W razie potrzeby dodaj odrobinę suszonej bazylii i majeranku. Ja, dodatkowo posypałam danie natką pietruszki i ziarenkami czarnuszki.
Koniecznie dajcie mi znać czy będziecie próbować mojego przepisu oraz jak Wam smakowało nowe danie. 🙂 Jeżeli szukacie więcej inspiracji odnośnie bezmięsnych obiadów zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszny sos z soczewicy z batatami! Aby przejść do przepisu kliknij TUTAJ.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy