Ten wegański chlebek bananowy jest normalnie niesamowity! Wielokrotnie uratował mi życie kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego w wykonaniu! Tradycyjnie – nie znajdziecie tutaj glutenu, mleka i jaj, więc idealnie spisze się dla alergików i dla osób na dietach eliminacyjnych. Mało tego… mój mąż, który wszystko może jeść twierdzi, że jest to najlepsze „ciasto”/chlebek bananowy jaki jadł! 🙂 Jedno jest pewne, gdy wykonacie w swoich domach ten przepis każdy z domowników będzie się zajadał! Idealnie smakuje polane tahini i z domową konfiturą. Koniecznie dajcie mi znać czy skorzystaliście z mojego przepisu i dzielcie się swoimi zdjęciami. Jest mi niesamowicie miło jak mnie oznaczacie i widzę, że moje przepisy przynoszą Wam wiele radości i je lubicie!
Składniki
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki nierafinowego oleju kokosowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki napoju roślinnego
¼ szklanki naturalnego słodziku
1 ½ szklanki mąki (1/2 mąki kokosowej, ½ szklanki ryżowej, ½ szklanki mąki z pestek dyni)
2 łyżki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka goździków
garstka pokruszonych migdałów
Sposób przygotowania
Banany oddziel od skórek i za pomocą widelca rozgnieć na gęstą masę. W większej misce wymieszaj składniki mokre z suchymi. W razie potrzeby dodaj do smaku ulubione, słodkie przyprawy korzenne. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w 180’C przez ok 50 min. Użyłam blaszki o wymiarach: 12cm/21cm. Wierzch posyp pokruszonymi migdałami.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował mój wegański chlebek bananowy a jak poszukujecie dalszych inspiracji do wypieków to polecam mój kolejny hit! – Idealnie czekoladowe ciasto a’la brownie! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ. Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy