Wegański chlebek bananowy

by Just Food Therapy

Ten wegański chlebek bananowy jest normalnie niesamowity! Wielokrotnie uratował mi życie kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego w wykonaniu! Tradycyjnie – nie znajdziecie tutaj glutenu, mleka i jaj, więc idealnie spisze się dla alergików i dla osób na dietach eliminacyjnych. Mało tego… mój mąż, który wszystko może jeść twierdzi, że jest to najlepsze “ciasto”/chlebek bananowy jaki jadł! 🙂 Jedno jest pewne, gdy wykonacie w swoich domach ten przepis każdy z domowników będzie się zajadał! Idealnie smakuje polane tahini i z domową konfiturą. Koniecznie dajcie mi znać czy skorzystaliście z mojego przepisu i dzielcie się swoimi zdjęciami. Jest mi niesamowicie miło jak mnie oznaczacie i widzę, że moje przepisy przynoszą Wam wiele radości i je lubicie!

Wegański chlebek bananowy w całej swojej okazałości 🙂
Idealnie spisze się z dodatkiem tahini!

Wegański chlebek bananowy

Just Food Therapy Ten wegański chlebek bananowy jest normalnie niesamowity! Wielokrotnie uratował mi życie kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego w wykonaniu! Tradycyjnie – nie znajdziecie tutaj glutenu, mleka i jaj, więc idealnie spisze się dla alergików i dla osób na dietach… Blog Wegański chlebek bananowy European Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

3 dojrzałe banany

1/3 szklanki nierafinowego oleju kokosowego

½ łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki napoju roślinnego

¼ szklanki naturalnego słodziku

1 ½ szklanki mąki (1/2 mąki kokosowej, ½ szklanki ryżowej, ½ szklanki mąki z pestek dyni)

2 łyżki cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka goździków

garstka pokruszonych migdałów

Sposób przygotowania

Banany oddziel od skórek i za pomocą widelca rozgnieć na gęstą masę. W większej misce wymieszaj składniki mokre z suchymi. W razie potrzeby dodaj do smaku ulubione, słodkie przyprawy korzenne. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w 180’C przez ok 50 min. Użyłam blaszki o wymiarach: 12cm/21cm. Wierzch posyp pokruszonymi migdałami.

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował mój wegański chlebek bananowy a jak poszukujecie dalszych inspiracji do wypieków to polecam mój kolejny hit! – Idealnie czekoladowe ciasto a’la brownie! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ. Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej