Czym zastąpić tradycyjny majonez w świątecznych sałatkach? Może skusicie się na przygotowanie wegańskiego sosu z orzechów nerkowca? Moi pacjenci bardzo często są dla mnie inspiracją. Z racji tego, że specjalizuję się w dietach eliminacyjnych współpracuję z wieloma pacjentami na dietach wegańskich, bezglutenowych czy beznabiałowych. Bardzo często testuję dla nich nowe przepisy. Szukam im najlepszych zamienników tradycyjnych dań lub produktów spożywczych, których z powodów medycznych już nie powinni spożywać. Dlatego powstał pomysł na wegański sos z orzechów nerkowca! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, jak i jako smarowidło na kanapki. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało! ? Informacja dla alergików: sos z orzechów nerkowca jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek.
Składniki
ok 57g orzechów nerkowca
sok z ½ świeżej cytryny
1 łyżka oleju lnianego
ok 3 łyżki wody (z zależności jaką konsystencję preferujesz)
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Orzechy wymieszaj z wodą, olejem, solą i pieprzem. Umieść wszystko w małym kielichu blendera z końcówką do siekania. Miksuj wszystko pulsacyjnie na wysokich obrotach miksera/blendera/siekaczki. Gdy orzechy będą rozdrobnione i powstanie pasta, dodaj sok z cytryny i w razie potrzeby więcej wody aby uzyskać nieco rzadszą konsystencję.
Uwagi
Jeżeli nie posiadasz blendera o dużej mocy najpierw namocz orzechy, staną się wtedy bardziej miękkie i łatwiejsze do siekania.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował sos z orzechów nerkowca! Jeżeli szukacie również innych przepisów na zamienniki tradycyjnego majonezu zajrzycie również do przepisu na majonez z aquafaby. Przepis znajdziesz klikając TUTAJ. Smacznego ?
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny,
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
poradnia dietetyczna online Just Food Therapy