Orzeźwiający koktajl pomidorowy

by Justyna Lenda

Przygotowanie tego orzeźwiającego koktajlu z pomidorów okazuje się świetnym pomysłem na upalne, letnie dni. Dlaczego? Pomidory są prawdziwą skarbnicą witamin i cennych składników mineralnych, które wraz z potem łatwo tracimy. Pijąc warzywny koktajl pomidorowy zyskujemy sporą dawkę witaminy C, kwas foliowy, witaminę A, B1, B2, B6, a także witaminę K! Ten drogocenny koktajl jest idealny na podniesienie odporności, wzmocnienie układu kostnego, nerwowego, a także ze względu na spore ilości potasu pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Zarówno świeży sok pomidorowy jak i koktajl z pomidorów polecane są dla osób zmagających się z chorobami układu moczowego. Pomidory słyną ze swoich moczopędnych i detoksykacyjnych właściwości. Musicie go spróbować! 🙂

koktajl pomidorowy 2

Koktajl pomidorowy z dodatkiem świeżej bazylii

Pomidorowy koktajl 1

Pomidorowy koktajl

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 czerwony pomidor
  • 2 średnie, żółte pomidory
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 liście botwinki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie umyj i osusz. Następnie umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Można doprawić ulubionymi ziołami.

Kochani, bardzo gorąco zachęcam Was do spróbowania tego pysznego i wartościowego koktajlu z pomidorów. Ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego szczególnie polecam go osobom będącym na dietach redukcyjnych. Świetnie spisze się jako orzeźwiająca przekąska i jedna z porcji świeżych warzyw. Polecam również do wypróbowania koktajl z kolendry oraz szpinaku! Uwielbiam warzywne koktajle! <3

Koniecznie dajcie mi znać czy koktajl Wam posmakował! 🙂

koktajl pomidorowy 3

Orzeźwiający koktajl pomidorowy

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Agnieszka 13 czerwca 2018 - 16:27

Moje balkonowe pomidory jeszcze zielone… ale jak dojrzeją, to może warto ich nie wcinać prosto z gałązki tylko zrobić taki koktajl, skoro tyle w nim zdrowia. 🙂 A jeszcze w diecie dobry! Dzięki za przepis!

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 czerwca 2018 - 17:51

Pewnie, że tak! 🙂 Balkonowe pomidorki są najlepsze! <3 🙂

Odpowiedz
Katarzyna 13 czerwca 2018 - 17:03

Uwielbiam soki pomidorowe, od dzieciństwa znam i lubię ten smak. Tata miał szklarnie z pomidorami ?

Odpowiedz
Justyna Lenda 13 czerwca 2018 - 17:51

Mój też! 😀 uwielbiałam się tam bawić, a przy okazji podrywać pomidorki 😀

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej