Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie

by Just Food Therapy

Poszukujecie pomysłu na szybki, pyszny i dobrze prezentujący się obiad? Co powiecie na pieczoną pierś z kurczaka pod warstwą świeżych jabłek i żurawiny? Danie wykonuje się dosłownie w parę chwil, a jego smak balansuje pomiędzy ostrością płatków chili i słodkością jabłek oraz żurawiny. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała Wam pieczona pierś z kurczaka z jabłkami i żurawiną. Możecie ją podawać w towarzystwie ulubionej kaszy (u mnie gryczana) i świeżej sałaty. Jestem pewna, że podczas świątecznego obiadu pieczeń zachwyci nie jedno podniebienie! Smacznego!

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie 2

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie 

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie 1

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie

Just Food Therapy Poszukujecie pomysłu na szybki, pyszny i dobrze prezentujący się obiad? Co powiecie na pieczoną pierś z kurczaka pod warstwą świeżych jabłek i żurawiny? Danie wykonuje się dosłownie w parę chwil, a jego smak balansuje pomiędzy ostrością płatków chili i słodkością jabłek oraz żurawiny. Koniecznie spróbujcie i dajcie… Przepisy Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie European Wydrukuj
Porcja: 3 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 jabłka
  • ½ czerwonej, słodkiej cebuli
  • 2 łyżki żurawiny lub rodzynek
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyj i oczyść. Cebulę obierz z wierzchniej łuski i pokrój w paseczki. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w większe kawałki. Do naczynia żaroodpornego ułóż kolejno: plasterki cebuli, pierś z kurczaka, jabłka oraz listki rozmarynu. Dopraw wszystko płatkami chili, pieprzem, szczyptą soli. Wierzch polej łyżką oleju oraz rozsyp owoce suszone. Piecz pod przykryciem przez ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180’C. Około 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę naczynia i pozwól, aby jabłka się ładnie popiekły.

Uwagi

* Czas pieczenia ściśle zależy od mocy Waszych piekarników. Może być krótszy niż w przepisie. 🙂

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie 3

Pieczona pierś z kurczaka w jabłkach i żurawinie

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

swiat karinki 29 marca 2018 - 09:25

Wygląda super, chętnie dziś sprawdzę jak smakuje 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:28

Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj mi znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz
Ola 29 marca 2018 - 09:29

Mięso w połączeniu ze słodkimi owocami super smakuje, czasami robie kurczaka w jabłku i winogronie, ale Twój przepis muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:28

Brzmi wyśmienicie! 🙂

Odpowiedz
Agata 29 marca 2018 - 21:56

Ciekawe połączenie jabłek, żurawiny i kurczaka, to po prostu musi być dobre!

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:29

Dokładnie! 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej