Przepis na domowy zakwas z buraka

by Just Food Therapy
0 komentarz

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na domowy zakwas z buraków. Idealnie sprawdza się nie tylko na przygotowanie barszczu ale również jako wzbogacenie codziennej diety. Ze względu na jego właściwości zdrowotne zakwas z buraków wykorzystywany był już przez nasze babcie. Szczególnie polecany przy problemach z anemią, ogólnym zmęczeniu, przy problemach z trawieniem czy odpornością. Wyśmienicie smakuje i poprawia zdrowie. Duet idealny! Bardzo łatwo się go przygotowuje, a można z niego korzystać nawet przez parę miesięcy. Oczywiście należy przechowywać go w lodówce. 😊 Koniecznie wypróbujcie przepis na zakwas z buraczków i dajcie mi znać w komentarzach czy kiedyś już robiliście taki zakwas? Jak się w waszych rodzinach sprawdza ten drogocenny napój? 😊  

Domowy zakwas z buraków

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na domowy zakwas z buraków. Idealnie sprawdza się nie tylko na przygotowanie barszczu ale również jako wzbogacenie codziennej diety. Ze względu na jego właściwości zdrowotne zakwas z buraków wykorzystywany był już przez nasze babcie. Szczególnie polecany przy problemach z anemią, ogólnym… Blog Przepis na domowy zakwas z buraka European Wydrukuj
Porcja: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

ok 2 kg buraczków ok 8 liści laurowych ok 12 ziarenek ziela angielskiego z 8 ząbków czosnku woda sól himalajska

Sposób przygotowania

Przygotuj duże słoiki najlepiej z wieczkami z gumką. Następnie sparz słoiki od wewnątrz wrzącą wodą. Buraczki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie posiekaj je na cienkie paseczki. Czosnek również pokrój w paseczki. Do przygotowanych słoików włóż parę ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych następnie dodaj do połowy buraczki, i ponownie ułóż parę listków laurowych, ziele angielskie i czosnek. Następnie dopełnij słoiczki buraczkami. Tak przygotowane słoiki zalej przefiltrowaną wodą. Wodę można posolić. Osobiście nie lubię zbyt słonego zakwasu i użyłam ok. łyżeczki soli himalajskiej na 2 litry wody. Przygotowane słoiki zamknij i przechowuj przez min tydzień w ciepłym miejscu. Po minimum tygodniu można oddzielić buraczki od zakwasu. Zakwas należy przelać do słoiczków, a buraczki można użyć do przygotowania surówki.

Uwagi

Do zakwasu można dodać ulubione przyprawy lub pomieszać buraczki z innymi warzywami i razem ukisić. 😊 Polecam dodanie kminku lub koperku.

Koniecznie dajcie mi znać czy kiedyś przygotowywaliście domowy zakwas z buraczka i czy macie może jakieś sprawdzone sposoby na jeszcze lepsze podkreślenie jego smaku! Jeżeli chcecie poznać właściwości zdrowotne zakwasu z buraka zapraszam do przeczytania mojego artykułu. Znajdziecie go klikając TUTAJ!

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

Mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej