Bardzo dużą część czytelników bloga Just Food Therapy stanowią osoby na rozmaitych dietach eliminacyjnych. Z moich obserwacji wynika, że najczęściej podlegają eliminacji – jaja, mleko i gluten. Postanowiłam więc, że w 2019 roku, postaram się testować i udostępniać więcej przepisów bez mleka, glutenu i jajek. W takim razie, co powiecie na wyśmienity, domowy, wegański majonez? 😀 Standardowo, w skład majonezu wchodzi żółtko jaja kurzego, w moim przepisie jego nie znajdziecie. W zamian jest woda po ciecierzycy – czyli aquafaba. Myślę, że wiele się zmieni w kulinarnym życiu osób na dietach, tzw. bez jajecznych, gdy przygotują moją propozycję na wegański majonez! 😀 Nie obawiajcie się, majonez z aquafaby wykonuje się bardzo łatwo, a w smaku jest nie do odróżnienia od normalnego, jajecznego majonezu! Koniecznie spróbujcie!
Składniki
- ¼ szklanki aquafaby (woda z ciecierzycy)
- ¼ łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- szczypta ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
- ok ½ szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Do wysokiego i wąskiego naczynia wlej aquafabę. Dodaj musztardę, sok z cytryny, ksylitol i szczyptę soli. Miksuj wszystko na wysokich. Po uzyskaniu pierwszej piany (po ok. 4 min ubijania) wlewaj stopniowo, cienkim strumieniem olej. Pamiętaj, aby jednocześnie miksować masę. Gotowe! ?
Uwagi
Majonez bez problemu może być przechowywany w lodówce, w zamkniętym pojemniku, ok. 2 tygodni.
Koniecznie wypróbujcie mojej propozycji na wegański majonez i dajcie mi znać w komentarzu jak Wam smakował! Oczywiście będzie mi niesamowicie miło jak udostępnicie przepis innym osobom! ?
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Udało się, rzeczywiście smakuje lepiej jak prawdziwy majonez, delikatniusi w smaku i konsystencji.
Super! 🙂 Bardzo się cieszę i życzę smacznego! 🙂