Placuszki bez glutenu, mleka i jaj

by Just Food Therapy

Dostaję od Was bardzo wiele wiadomości z prośbami o przepisy bez użycia kurzych jaj. Dlatego postanowiłam stworzyć doskonałe ciasto na śniadaniowe placuszki bez glutenu, mleka i jaj! Placuszki idealnie sprawdzą się dla dzieci jak i dorosłych. Dzięki ulubionym dodatkom smakowym, jak np. świeże owoce, konfitura bez cukru, nigdy się nie znudzą. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na roślinną odsłonę placków śniadaniowych. Idealne dla alergików i osób na diecie roślinnej.

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj 2

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj 1

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj

Wydrukuj
Porcja: 1 Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2 łyżki mąki teff
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka maku
  • ½ szklanki napoju kokosowo-ryżowego
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta ksylitolu i kurkumy

Sposób przygotowania

Nasiona chia i mak zmiksuj na drobniejsze ziarenka. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i smaż małe placuszki na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Prawda, że łatwe i szybkie? ?

Uwagi

Dla smaku można dodać sezonowe owoce lub konfiturę bez cukru. 🙂

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj 3

Placuszki bez glutenu, mleka i jaj

Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać w komentarzach jak Wam smakowało! 🙂 Placuszki sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na kolacje! 🙂

Zapraszam Was również do wypróbowania mojego wcześniejszego przepisu na placuszki z makiem. Link znajdziecie TUTAJ.

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej