Dostaję od Was bardzo wiele wiadomości z prośbami o przepisy bez użycia kurzych jaj. Dlatego postanowiłam stworzyć doskonałe ciasto na śniadaniowe placuszki bez glutenu, mleka i jaj! Placuszki idealnie sprawdzą się dla dzieci jak i dorosłych. Dzięki ulubionym dodatkom smakowym, jak np. świeże owoce, konfitura bez cukru, nigdy się nie znudzą. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na roślinną odsłonę placków śniadaniowych. Idealne dla alergików i osób na diecie roślinnej.
Składniki
- 2 łyżki mąki teff
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka maku
- ½ szklanki napoju kokosowo-ryżowego
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta ksylitolu i kurkumy
Sposób przygotowania
Nasiona chia i mak zmiksuj na drobniejsze ziarenka. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i smaż małe placuszki na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Prawda, że łatwe i szybkie? ?
Uwagi
Dla smaku można dodać sezonowe owoce lub konfiturę bez cukru. 🙂
Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać w komentarzach jak Wam smakowało! 🙂 Placuszki sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na kolacje! 🙂
Zapraszam Was również do wypróbowania mojego wcześniejszego przepisu na placuszki z makiem. Link znajdziecie TUTAJ.
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy