Czekoladowa Tarta z Batatem i Kaszą Jaglaną – Bez glutenu, bez mleka, Bez jaj!

by Justyna Lenda

Wielkanoc tuż, tuż, więc moje myśli wędrują w stronę świątecznego menu. W tym roku, już po raz drugi w moim domu Święta Wielkanocne będą bez glutenu i bez mleka. Dzisiaj podzielę się z Wami moim pysznym odkryciem: czekoladową tartą z batatem, kaszą jaglaną i orzeszkami ziemnymi! Uwaga! Jest ona całkowicie pozbawiona glutenu, mleka i jaj! Nadaje się, więc do przygotowania przez większość alergików.

Co więcej, jestem pewna, że tarta zyska uznanie nie tylko wśród osób na dietach eliminacyjnych! 🙂 Wyszło bajecznie! Kochani, słodkie nie zawsze musi oznaczać niezdrowe! To ciasto jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, ponieważ do zagęszczenia masy i ciasta użyłam zmielonego siemienia lnianego.

Z całą pewnością polecam na Święta Wielkanocne! 😀

Czekoladowa Tarta z Batatem i Kaszą Jaglaną – Bez glutenu, bez mleka, Bez jaj

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g maki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej, bezglutenowej
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1/3 szklanki czarnego sezamu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego złocistego

Na masę:

  • 2 średnie bataty
  • 50 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 duże łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 6 łyżek siemienia lnianego złocistego
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta stewii i cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto: Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy orzeszki ziemne lekko podprażyć na patelni i pokruszyć na malutkie kawałki. Siemię lniane zmiksować na drobny proszek. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ugnieść ciasto. Jeżeli ciasto okaże się być zbyt kruche dodaj przegotowanej wody lub mleka roślinnego. Gdy ciasto będzie gotowe zawiń je w folię i schowaj do zamrażalnika.

Masa: Umyj bataty i ugotuj. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i również ugotuj. Siemię lniane wsyp do kielicha blendera i dokładnie zmiel na drobny proszek. Gdy bataty będą już ugotowane, ostudź je i zdejmij skórkę. Ugotowaną kaszę opłucz pod zimna wodą. Na koniec wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Masę schowaj do lodówki.

Blaszkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem kokosowym i posyp lekko mąką (aby ciasto nie przywarło). Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim przygotowaną formę. W zależności od mocy piekarnika piecz je ok. 20 min w 200’C.

Gdy ciasto będzie już upieczone ostudź je i na wierzch wyłóż masę. Schłodź wszystko w lodówce. Następnego dnia będzie gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

8 komentarzy

Paulina 10 kwietnia 2017 - 07:28

Wygląda przepysznie!:) Super, że jest to wersja bezglutenowa 🙂

Odpowiedz
Maciej Wojtas 10 kwietnia 2017 - 07:33

Pytanie kulinarnego laika: czy batat to jest ten afrykański "ziemniak", czy raczej coś innego?

Odpowiedz
Sylwia z MocKobiet.eu 10 kwietnia 2017 - 07:39

Już przesyłam ten przepis mężowi!! Dziękuję, będzie to ciasto, które u nas stanie na świątecznym stole. Zatem Twoje pisanie ma całkiem realny wymiar. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:14

I tak smakuje! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:15

Dokładnie tak 🙂 To ten taki w ciemniejszej skórce, słodki ziemniak 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 11:51

Bardzo się cieszę! 🙂 Mam nadzieję, że smakowało wyśmienicie. 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
enigma 13 stycznia 2018 - 20:11

pasta Tahini…co to takiego?czy mozna czyms zastapic?

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:38

Pasta tahini to nic innego jak pasta ze zmielonych ziaren sezamu 🙂 Jak najbardziej można zamiast niej dodać dobrej jakości masło orzechowe, lub samemu zmielić ziarno sezamu. 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej