Wielkanoc tuż, tuż, więc moje myśli wędrują w stronę świątecznego menu. W tym roku, już po raz drugi w moim domu Święta Wielkanocne będą bez glutenu i bez mleka. Dzisiaj podzielę się z Wami moim pysznym odkryciem: czekoladową tartą z batatem, kaszą jaglaną i orzeszkami ziemnymi! Uwaga! Jest ona całkowicie pozbawiona glutenu, mleka i jaj! Nadaje się, więc do przygotowania przez większość alergików.
Co więcej, jestem pewna, że tarta zyska uznanie nie tylko wśród osób na dietach eliminacyjnych! 🙂 Wyszło bajecznie! Kochani, słodkie nie zawsze musi oznaczać niezdrowe! To ciasto jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, ponieważ do zagęszczenia masy i ciasta użyłam zmielonego siemienia lnianego.
Z całą pewnością polecam na Święta Wielkanocne! 😀

Składniki
Na ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g maki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej, bezglutenowej
- garść orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki czarnego sezamu
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki siemienia lnianego złocistego
Na masę:
- 2 średnie bataty
- 50 g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 duże łyżki pasty tahini
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 6 łyżek siemienia lnianego złocistego
- 4 łyżki kakao
- szczypta stewii i cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Ciasto: Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy orzeszki ziemne lekko podprażyć na patelni i pokruszyć na malutkie kawałki. Siemię lniane zmiksować na drobny proszek. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ugnieść ciasto. Jeżeli ciasto okaże się być zbyt kruche dodaj przegotowanej wody lub mleka roślinnego. Gdy ciasto będzie gotowe zawiń je w folię i schowaj do zamrażalnika.
Masa: Umyj bataty i ugotuj. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i również ugotuj. Siemię lniane wsyp do kielicha blendera i dokładnie zmiel na drobny proszek. Gdy bataty będą już ugotowane, ostudź je i zdejmij skórkę. Ugotowaną kaszę opłucz pod zimna wodą. Na koniec wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Masę schowaj do lodówki.
Blaszkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem kokosowym i posyp lekko mąką (aby ciasto nie przywarło). Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim przygotowaną formę. W zależności od mocy piekarnika piecz je ok. 20 min w 200’C.
Gdy ciasto będzie już upieczone ostudź je i na wierzch wyłóż masę. Schłodź wszystko w lodówce. Następnego dnia będzie gotowe do zjedzenia.
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
8 komentarzy
Wygląda przepysznie!:) Super, że jest to wersja bezglutenowa 🙂
Pytanie kulinarnego laika: czy batat to jest ten afrykański "ziemniak", czy raczej coś innego?
Już przesyłam ten przepis mężowi!! Dziękuję, będzie to ciasto, które u nas stanie na świątecznym stole. Zatem Twoje pisanie ma całkiem realny wymiar. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
I tak smakuje! 🙂
Dokładnie tak 🙂 To ten taki w ciemniejszej skórce, słodki ziemniak 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 Mam nadzieję, że smakowało wyśmienicie. 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
pasta Tahini…co to takiego?czy mozna czyms zastapic?
Pasta tahini to nic innego jak pasta ze zmielonych ziaren sezamu 🙂 Jak najbardziej można zamiast niej dodać dobrej jakości masło orzechowe, lub samemu zmielić ziarno sezamu. 🙂