Uwielbiam przygotowywać tarty! Nie mogłam, więc darować sobie przygotowania świątecznej tarty! 🙂 Tym razem zapraszam Was do wypróbowania przepisu na tartę z waniliową masą i malinową galaretką. Palce lizać! Znajdziecie w niej połączenie dwóch smaków: delikatnej wanilii, jak i lekko kwaśnych malin. Tarta wykonana jest ze składników bez glutenu, mleka i jaj. Idealnie sprawdzi się dla alergików i osób na dietach eliminacyjnych. Tarta posiada trzy smakowe warstwy jednak nie obawiajcie się… jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać składniki, podgrzać, a następnie schłodzić. To wszystko w zamian za idealny smak i zdrowe produkty ukryte w słodkim deserze. Koniecznie spróbujcie mojej inspiracji na prostą tartę i dajcie znać jak Wam smakowała! 🙂
Składniki
Na kruche ciasto:
- 80g mąki teff
- 80g mąki gryczanej
- 70g oleju kokosowego
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowy
Na masę waniliową:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżki żelatyny
- 0,5 l napoju roślinnego, użyłam kokosowo-ryżowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki nasion chia
Na galaretkę malinową:
- 300 ml wody
- 200g rozmrożonych malin
- 3,5 łyżki żelatyny szczypta ksylitolu
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania kruchego ciasta: Sposób przygotowania kruchego ciasta jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć odpowiednie ilości produktów i dokładnie zagnieść. W przypadku gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać odrobinę wody. Gdy ciasto będzie już gotowe, należy wyłożyć nim formę na tatrę. Użyłam formy o wymiarach: 26 cm/18cm. Aby ciasto dobrze się przypiekło należy nakłuć je widelcem. Następnie pieczemy tarte w piekarniku w 180’C, do zarumienienia.
Sposób przygotowania masy waniliowej: Do przygotowania nadzienia waniliowego należy wymieszać razem napój roślinny, zmiksowane na proszeczek nasiona chia, cukier waniliowy. Aby uniknąć powstania grudek w mniejszym naczyniu należy wymieszać mąkę z częścią chłodnego napoju roślinnego. Gdy mąka się połączy z napojem należy wszystko razem wymieszać i delikatnie gotować do momentu zgęstnienia masy. W międzyczasie należy w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę . Na koniec połącz rozpuszczoną żelatynę z masą. Gdy tarta będzie już gotowa wylej na nią jeszcze ciepłą masę i dobrze wszystko schłodź.
Sposób przygotowania galaretki malinowej: Maliny rozmroź, osusz i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do owoców ksylitolu i wodę. Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i odczekaj do momenty, kiedy galaretka będzie gęstniała. Na koniec wylej galaretkę już na chłodną tartę z masą budyniową. Aby ciasto było gotowe należy chłodzić je przez minimum noc.
Jeżeli kochacie tarty tak mocno jak ja, zapraszam po więcej inspiracji! Linki do innych, równie pysznych tart zamieszczam obok: Tarta makowa, Tarta z mandarynkami.
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Jaką mąkę można dać zamiast teff? Czy zamiast żelatyny może być agar? Pozdrawiam serdecznie Hanna
Zamiast mąki teff można dać ryżową, brązową lub gryczaną, albo wymieszać obie w proporcji 50%:50% 🙂 Wszystko zależy od preferencji smakowych. 🙂 Jeszcze nie próbowałam robić na agarze, jednak bez problemu można zamienić. 🙂 Proszę, daj znać jak wyszło i smakowało! 🙂