Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką

by Just Food Therapy

Uwielbiam przygotowywać tarty! Nie mogłam, więc darować sobie przygotowania świątecznej tarty! 🙂 Tym razem zapraszam Was do wypróbowania przepisu na tartę z waniliową masą i malinową galaretką. Palce lizać! Znajdziecie w niej połączenie dwóch smaków: delikatnej wanilii, jak i lekko kwaśnych malin. Tarta wykonana jest ze składników bez glutenu, mleka i jaj. Idealnie sprawdzi się dla alergików i osób na dietach eliminacyjnych. Tarta posiada trzy smakowe warstwy jednak nie obawiajcie się… jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać składniki, podgrzać, a następnie schłodzić. To wszystko w zamian za idealny smak i zdrowe produkty ukryte w słodkim deserze. Koniecznie spróbujcie mojej inspiracji na prostą tartę i dajcie znać jak Wam smakowała! 🙂

Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna 2
Tak się prezentuje spód tarty tuż przed wstawieniem do piekarnika
Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna 3
Idealnie kremowa, domowa masa budyniowa.
Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna fot. 4
Tarta z nałożoną waniliową masą czeka na malinową galaretkę.
Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna fot. 1

Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką

Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 80g mąki teff
  • 80g mąki gryczanej
  • 70g oleju kokosowego
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowy

Na masę waniliową:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • 0,5 l napoju roślinnego, użyłam kokosowo-ryżowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki nasion chia

Na galaretkę malinową:

  • 300 ml wody
  • 200g rozmrożonych malin
  • 3,5 łyżki żelatyny szczypta ksylitolu

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania kruchego ciasta: Sposób przygotowania kruchego ciasta jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć odpowiednie ilości produktów i dokładnie zagnieść. W przypadku gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać odrobinę wody. Gdy ciasto będzie już gotowe, należy wyłożyć nim formę na tatrę. Użyłam formy o wymiarach: 26 cm/18cm. Aby ciasto dobrze się przypiekło należy nakłuć je widelcem. Następnie pieczemy tarte w piekarniku w 180’C, do zarumienienia.

Sposób przygotowania masy waniliowej: Do przygotowania nadzienia waniliowego należy wymieszać razem napój roślinny, zmiksowane na proszeczek nasiona chia, cukier waniliowy. Aby uniknąć powstania grudek w mniejszym naczyniu należy wymieszać mąkę z częścią chłodnego napoju roślinnego. Gdy mąka się połączy z napojem należy wszystko razem wymieszać i delikatnie gotować do momentu zgęstnienia masy. W międzyczasie należy w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę . Na koniec połącz rozpuszczoną żelatynę z masą. Gdy tarta będzie już gotowa wylej na nią jeszcze ciepłą masę i dobrze wszystko schłodź.

Sposób przygotowania galaretki malinowej: Maliny rozmroź, osusz i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do owoców ksylitolu i wodę. Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i odczekaj do momenty, kiedy galaretka będzie gęstniała. Na koniec wylej galaretkę już na chłodną tartę z masą budyniową. Aby ciasto było gotowe należy chłodzić je przez minimum noc.

Tarta z waniliową masą i malinową, domową galaretką, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna fot. 5
Tarta gotowa do podania, prawda, że pięknie się prezentuje?

Jeżeli kochacie tarty tak mocno jak ja, zapraszam po więcej inspiracji! Linki do innych, równie pysznych tart zamieszczam obok: Tarta makowaTarta z mandarynkami.

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Hanna 3 stycznia 2019 - 20:39

Jaką mąkę można dać zamiast teff? Czy zamiast żelatyny może być agar? Pozdrawiam serdecznie Hanna

Odpowiedz
Just Food Therapy 5 stycznia 2019 - 00:16

Zamiast mąki teff można dać ryżową, brązową lub gryczaną, albo wymieszać obie w proporcji 50%:50% 🙂 Wszystko zależy od preferencji smakowych. 🙂 Jeszcze nie próbowałam robić na agarze, jednak bez problemu można zamienić. 🙂 Proszę, daj znać jak wyszło i smakowało! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej