Rozgrzewająco-Wiosenny, Zielony Koktajl

by Justyna Lenda
0 komentarz

Kochani, pomimo, że dzisiejsza pogoda nie wskazuje na wiosnę, warto wprowadzić do swojej, poniedziałkowej rzeczywistości troszeczkę zieleni. Dzisiaj przedstawiam rozgrzewająco-wiosenny przepis na zielony koktajl.
Jak na porządny koktajl przystało – jest on prawdziwą eksplozją witamin i aktywnych składników, które stoją na straży odporności! Dzięki temu koktajlowi wzmocnisz swój organizm dużą dawką witamin a także dostarczysz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3!
Przygotujcie się na przyjście wiosny i aplikujcie sobie koktajlowy zastrzyk witamin! 🙂

Rozgrzewająco-Wiosenny, Zielony Koktajl fot. 1

Rozgrzewająco-Wiosenny, Zielony Koktajl

Kochani, pomimo, że dzisiejsza pogoda nie wskazuje na wiosnę, warto wprowadzić do swojej, poniedziałkowej rzeczywistości troszeczkę zieleni. Dzisiaj przedstawiam rozgrzewająco-wiosenny przepis na zielony koktajl. Jak na porządny koktajl przystało – jest on prawdziwą eksplozją witamin i aktywnych składników, które stoją na straży odporności!… Blog Rozgrzewająco-Wiosenny, Zielony Koktajl European Wydrukuj
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2 garści liści jarmużu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jabłko
  • 1 wody mineralnej
  • 2 daktyle
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania

Jarmuż i jabłko dokładnie umyj. Obierz ze skórki korzeń imbiru. Jabłko oczyść z gniazda nasiennego. Wyciśnij sok z cytryny. Na koniec wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj. Gdy koktajl będzie zbyt gesty dodaj wodę mineralną.

Składnik odżywczy % spełnienia dziennego zapotrzebowania 
wapń 46%
żelazo 18%
vit A 52%
vit C 120%
vit E 17%
magnez 21%
cynk 10%
miedź 11%
foliany 21%

Prawdziwa, witaminowa bomba, prawda? 😀

* Ze względu na dużą ilość surowego jarmużu koktajl posiada również szczawiany i goitrogeny, które w dużej ilości są przeciwwskazane dla osób chorujących na tarczycę, dnę moczanową i inne choroby przebiegające z zaburzeniami metabolicznymi. Takie osoby powinny najpierw skonsultować się z dietetykiem bądź lekarzem. W celu zmniejszenia stężenia powyższych substancji jarmuż można zastąpić natką pietruszki i młodymi liśćmi sałaty.

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej