Kochani, pomimo, że dzisiejsza pogoda nie wskazuje na wiosnę, warto wprowadzić do swojej, poniedziałkowej rzeczywistości troszeczkę zieleni. Dzisiaj przedstawiam rozgrzewająco-wiosenny przepis na zielony koktajl.
Jak na porządny koktajl przystało – jest on prawdziwą eksplozją witamin i aktywnych składników, które stoją na straży odporności! Dzięki temu koktajlowi wzmocnisz swój organizm dużą dawką witamin a także dostarczysz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3!
Przygotujcie się na przyjście wiosny i aplikujcie sobie koktajlowy zastrzyk witamin! 🙂
Składniki
- 2 garści liści jarmużu
- sok z 1 cytryny
- 1 jabłko
- 1 wody mineralnej
- 2 daktyle
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1,5 cm korzenia imbiru
- łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania
Jarmuż i jabłko dokładnie umyj. Obierz ze skórki korzeń imbiru. Jabłko oczyść z gniazda nasiennego. Wyciśnij sok z cytryny. Na koniec wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj. Gdy koktajl będzie zbyt gesty dodaj wodę mineralną.
Składnik odżywczy | % spełnienia dziennego zapotrzebowania |
wapń | 46% |
żelazo | 18% |
vit A | 52% |
vit C | 120% |
vit E | 17% |
magnez | 21% |
cynk | 10% |
miedź | 11% |
foliany | 21% |
Prawdziwa, witaminowa bomba, prawda? 😀
* Ze względu na dużą ilość surowego jarmużu koktajl posiada również szczawiany i goitrogeny, które w dużej ilości są przeciwwskazane dla osób chorujących na tarczycę, dnę moczanową i inne choroby przebiegające z zaburzeniami metabolicznymi. Takie osoby powinny najpierw skonsultować się z dietetykiem bądź lekarzem. W celu zmniejszenia stężenia powyższych substancji jarmuż można zastąpić natką pietruszki i młodymi liśćmi sałaty.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy