Poszukujecie pomysłu na odczarowanie swoich codziennych kanapek? Świetnie się składa! Wegetariańska pasta kanapkowa z ciecierzycy będzie strzałem w dziesiątkę! Jest ona świetnym źródłem pełnowartościowego białka, z powodzeniem można stosować ją zamiennie z mięsem. Co więcej, znajdziecie w niej węglowodany złożone, magnez, cynk, wapń, fosfor i duże ilości błonnika pokarmowego.
Zamieniając śmietankowe pasty kanapkowe na moją – wegetariańską pastę z ciecierzycy jesteście już na bardzo dobrej drodze do zgubienia zbędnego brzuszka (tłuszcz trzewny), do pozbycia się cukrzycy typu 2 i miażdżycy. To będzie bardzo pozytywna zmiana, która doda energii również sportowcom! 😀 Korzystajcie z bogactwa roślin strączkowych <3
Składniki
- 1 szklanka suchych nasion ciecierzycy
- 5 sztuk suszonych pomidorów
- 5 łyżek drożdży suszonych, nieaktywnych
- 4 łyżki oleju lnianego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu kolorowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- łyżka soku z wyciśniętej, świeżej cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej w ciepłej wodzie namocz ciecierzycę. Następnie, po namoczeniu dokładnie ją opłucz i ugotuj. Gdy ciecierzyca będzie już miękka, ostudź ją i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wszystko zblenduj na gładką masę. Gdy pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę przegotowanej wody. W razie potrzeby i indywidualnych gustów można pobawić sie proporcjami przypraw lub dodać swoje ulubione. 🙂 Gotowe! Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
5 komentarzy
Świetnie wygląda! Jeszcze ta posypka na górze dodaje atrakcyjności 🙂 Poleciłabyś jakiś zamiennik dla drożdży?
Dziękuję Aniu 🙂 Przyznam, że trudno znaleźć zastępstwo dla smaku drożdży nieaktywnych, są one tak charakterystyczne. Myślę, że najlepiej będzie ich po prostu nie użyć i dodać więcej przypraw wymienionych w przepisie 🙂
Dziękuję 🙂 Miłego dnia!
Ooo już po samym przepisie widzę, jaka to będzie pycha 🙂 alternatywa dla hummusu 🙂 Rozumiem że z tymi drożdżami chodzi o płatki drożdżowe, tak? pasty kanapkowe z nimi nabierają nowego wymiaru 😀
Dokładnie tak 🙂 Płatki drożdżowe nieaktywne – też je uwielbiam! 🙂