Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis! Są to orzechowo-migdałowe kulki mocy, które smakują jak prawdziwe trufelki. Sprawdzą się dla osób na dietach eliminacyjnych. Kulki mocy są idealną przekąską dla osób tęskniących za słodkim smakiem. Ta pyszna, słodka przekąska jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dzięki temu, że do przygotowania kulek mocy wykorzystywane są orzechy jak i nasionka chia, są one cenione ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3, wapń – tak ważny na diecie beznabiałowej, magnez, żelazo i wiele witamin oraz składników mineralnych. Idealne dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie spróbujcie!


Składniki
½ szklanki migdałów
1 szklanka orzechów laskowych
400 g daktyli
4 łyżki nasion chia
1 ½ łyżki oleju kokosowego
3 łyżki tahini
2 czubate łyżki karobu
Sposób przygotowania
Przygotowanie kulek mocy jest niesamowicie łatwe i szybkie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce blendera. Następnie pulsacyjnie posiekaj wszystkie składniki za pomocą siekającej końcówki blendera. Masa powinna być gęsta i klejąca. Podziel masę na 2 części i do jednej z nich dodaj karob. Dokładnie wymieszaj. Oddzielaj mniejsze porcje masy i formułuj kuleczki. Przed jedzeniem można przygotowane kulki schłodzić.
Uwagi
Z podanych ilości powinno wyjść około 18 kulek mocy. Idealnie sprawdzą się przy okazji spotkania ze znajomymi czy rodziną. Gdy jakieś kulki mocy zostaną można śmiało je zamrozić i mieć na tzw. „ czarną godzinę” gdy złapie Ciebie chęć na coś słodkiego a zarazem odżywczego.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam się podoba ten przepis i czy go wypróbujecie! Jakbyście szukali innych inspiracji na kulki mocy, zachęcam do wypróbowania przepisu na bazie gotowanej ciecierzycy. Możecie go znaleźć klikając TUTAJ.
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy