Sezon na pomidory w pełni! Aż grzech nie skorzystać z tego naturalnego dobrodziejstwa, dlatego podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Po urlopie spędzonym we Włoszech postanowiłam przenieść troszkę kuchni włoskiej do mojego menu. Nic nie smakuje lepiej jak sos ze świeżych pomidorów! Starałam się aby tego wyśmienitego smaku słodkich pomidorów nie przyćmić przyprawami. Sos idealnie sprawdzi się z dodatkiem roślin strączkowych jak i mięsa czy ryby! Czy wiecie, że pomidory są prawdziwą skarbnicą bardzo ważnego składnika o tajemniczej nazwie – LIKOPEN? Dzięki niemu można się odważyć i zaliczyć pomidory do żywności funkcjonalnej, która ma za zadanie poprawianie zdrowia i zapobieganie powstawania chorób! Badania niejednokrotnie donosiły, że likopen jest bardzo korzystny w profilaktyce raka, że ma działanie zwalczające wolne rodniki a także wykazuje ochronne działanie na układ krwionośny! Zaciekawieni? Zapraszam do wypróbowania przepisu na ten wyśmienity sos ze świeżych pomidorów. Na pewno Wasz organizm będzie wdzięczny za taką dawkę likopenu!
Składniki
1 średnia cebula
ok 1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
1.5 łyżki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
duża garść liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego lekkiego, pomidorowego sosu jest bardzo łatwe i szybkie. Na początek przygotujcie głęboką patelnię. Poszatkujcie cebulkę, posiekajcie czosnek. Następnie rozgrzejcie patelnię z odrobiną oliwy i podsmażcie na niej czosnek i cebulę. W międzyczasie pokrójcie w paseczki suszone pomidorki. Dodajcie do podsmażanej cebulki. Posiekajcie w większą kostkę świeże pomidory. Ja użyłam świeżych, prosto z ogródka. Zmieszałam pomidory cherry i malinowe. Im lepszej jakości pomidory tym sos będzie smaczniejszy! Gdy cebulka będzie już złocista, dodajcie pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Duście wszystko na średnim ogniu. W międzyczasie dodajcie przyprawy i zioła. Można dodać coś również od siebie! Ja postanowiłam postawić na delikatny smak, aby podkreślić słodkość świeżych pomidorów. Pomidory powinny się rozpaść na mniejsze cząstki i stworzyć jednolity sos. Na koniec dodajcie świeże liście bazylii. Jedzcie z dodatkiem kaszy lub pełnoziarnistego makaronu.
Koniecznie dajcie znać czy lubicie przygotowywać sosy na bazie świeżych warzyw czy jednak preferujecie już te gotowe ze słoiczka? 🙂 Jeżeli szukacie bardziej kremowego sosu z posmakiem kuchni azjatyckiej zapraszam po inspirację! Przepis znajdziecie klikając TUTAJ
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk kliniczny online
Justyna Krzemińska (Lenda)