Wegański sernik (bez tofu, bez nerkowców)

by Just Food Therapy

Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo serdecznie do wypróbowania wegańskiego sernika na bazie mleka kokosowego i śmietankowego budyniu! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, smakuje cudownie i łamie serca wszystkim domownikom! 🙂 Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Ciasto jest bez glutenu, bez mleka, bez jajek i orzechów! W sam raz dla alergików.

Wegański sernik w pełnej okazałości

Wegański sernik (bez tofu i bez nerkowców)

Just Food Therapy Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo serdecznie do wypróbowania… Blog Wegański sernik (bez tofu, bez nerkowców) European Wydrukuj
Porcja: 15 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 2.9/5
( 16 voted )

Składniki

Na masę: 1 litr napoju roślinnego, kokosowego

2 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka skrobi ziemniaczanej

sok z 1 limonki

2 bezglutenowe budynie (proszek)

1 puszka mleka kokosowego

do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 2/3 szklanki erytrolu

Na spód: szklanka wiórków kokosowych

4 łyżki kakao lub karobu

pół szklanki wody

6 łyżek oleju kokosowego

szklanka mąki ryżowej

słodzik do smaku

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlej napój roślinny, mleko kokosowe i naturalny słodzik. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj również proszek budyniu bezglutenowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wlej sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wg swojego smaku więcej słodziku. Masę można śmiało próbować, ponieważ jest bez surowych jajek. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj najpierw suche składniki, a następnie dodaj mokre. Zagniataj, aż powstanie zwarte ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Przygotuj blaszkę, ułóż na dnie lekko naoliwiony papier do pieczenia. Rozprowadź na blaszce kruche ciasto, a następnie ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 150’C. Następnie wlej masę „sernikową”. Nadal piecz w 150’C przez ok 1.5 godziny. Po tym czasie schłodź ciasto najlepiej przez noc. Na koniec można polać ciasto czekoladą lub posypać świeżymi owocami. Smacznego! ?

Wegański sernik świetnie się prezentuje z polewą czekoladową 🙂

Jeżeli szukacie innych inspiraccji na pyszne, wegańskie ciasta to zapraszam do spróbowania bezsernika z musem malinowymbrownie z batata! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej