Wegański sernik (bez tofu, bez nerkowców)

by Just Food Therapy

Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo serdecznie do wypróbowania wegańskiego sernika na bazie mleka kokosowego i śmietankowego budyniu! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, smakuje cudownie i łamie serca wszystkim domownikom! 🙂 Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Ciasto jest bez glutenu, bez mleka, bez jajek i orzechów! W sam raz dla alergików.

Wegański sernik w pełnej okazałości

Wegański sernik (bez tofu i bez nerkowców)

Wydrukuj
Porcja: 15 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.1/5
( 41 voted )

Składniki

Na masę: 1 litr napoju roślinnego, kokosowego

2 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka skrobi ziemniaczanej

sok z 1 limonki

2 bezglutenowe budynie (proszek)

1 puszka mleka kokosowego

do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 2/3 szklanki erytrolu

Na spód: szklanka wiórków kokosowych

4 łyżki kakao lub karobu

pół szklanki wody

6 łyżek oleju kokosowego

szklanka mąki ryżowej

słodzik do smaku

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlej napój roślinny, mleko kokosowe i naturalny słodzik. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj również proszek budyniu bezglutenowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wlej sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wg swojego smaku więcej słodziku. Masę można śmiało próbować, ponieważ jest bez surowych jajek. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj najpierw suche składniki, a następnie dodaj mokre. Zagniataj, aż powstanie zwarte ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Przygotuj blaszkę, ułóż na dnie lekko naoliwiony papier do pieczenia. Rozprowadź na blaszce kruche ciasto, a następnie ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 150’C. Następnie wlej masę „sernikową”. Nadal piecz w 150’C przez ok 1.5 godziny. Po tym czasie schłodź ciasto najlepiej przez noc. Na koniec można polać ciasto czekoladą lub posypać świeżymi owocami. Smacznego! ?

Wegański sernik świetnie się prezentuje z polewą czekoladową 🙂

Jeżeli szukacie innych inspiraccji na pyszne, wegańskie ciasta to zapraszam do spróbowania bezsernika z musem malinowymbrownie z batata! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

Magda 19 maja 2021 - 16:43

A czy można użyć zwykłej mąki zamiast mąki kokosowej? Czy jednak jej właściwości za niezbędne? 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 czerwca 2022 - 15:30

Ze względu na dietę bezglutenową w przepisie pojawiła się mąka kokosowa, mąka ta bardziej chłonie wodę i sprawia, że „sernik” jest wilgotny, i w ten sposób podrabia smak sera twarogowego. Dzięki niej wyczuwalna jest również nuta zapachu i smaku kokosa. Obawiam się, że po zamianie mąk to już nie będzie to samo ciasto. 🙂 Jednak proszę dać mi znać jak wyszło. Jestem bardzo ciekawa. 🙂

Odpowiedz
Renata 6 grudnia 2022 - 03:58

Jaka jest różnica pomiędzy napojem roślinnym kokosowym a mlekiem kokosowym ? Czy ten napój roślinny kokosowy to ma być woda kokosowa ?

Odpowiedz
Just Food Therapy 20 grudnia 2022 - 12:24

Mleko kokosowe jest bardziej tłuste i gęstsze od napoju roślinnego. Napój roślinny jest zazwyczaj w większych litrowych opakowaniach. Woda kokosowa jest zupełnie innym produktem. 🙂

Odpowiedz
Magda 2 maja 2023 - 18:31

Czy można zamienić mąkę kokosową mąką migdałową? A w spodzie mąkę ryżową na migdałową?

Odpowiedz
Just Food Therapy 4 maja 2023 - 15:16

Można 🙂 Proszę dać znać jak wyszło 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej