Wegański sernik (bez tofu, bez nerkowców)

by Just Food Therapy
0 komentarz

Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo serdecznie do wypróbowania wegańskiego sernika na bazie mleka kokosowego i śmietankowego budyniu! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, smakuje cudownie i łamie serca wszystkim domownikom! 🙂 Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Ciasto jest bez glutenu, bez mleka, bez jajek i orzechów! W sam raz dla alergików.

Wegański sernik w pełnej okazałości

Wegański sernik (bez tofu i bez nerkowców)

Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo… Blog Wegański sernik (bez tofu, bez nerkowców) European Wydrukuj
Porcja: 15 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.3/5
( 3 voted )

Składniki

Na masę:

1 litr napoju roślinnego, kokosowego

2 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka skrobi ziemniaczanej

sok z 1 limonki

2 bezglutenowe budynie (proszek)

1 puszka mleka kokosowego

do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 2/3 szklanki erytrolu

Na spód:

szklanka wiórków kokosowych

4 łyżki kakao lub karobu

pół szklanki wody

6 łyżek oleju kokosowego

szklanka mąki ryżowej

słodzik do smaku

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlej napój roślinny, mleko kokosowe, wodę i naturalny słodzik. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj również proszek budyniu bezglutenowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wlej sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wg swojego smaku więcej słodziku. Masę można śmiało próbować ponieważ jest bez surowych jajek. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj najpierw suche składniki, a następnie dodaj mokre. Zagniataj, aż powstanie zwarte ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Przygotuj blaszkę, ułóż na dnie lekko naoliwiony papier do pieczenia. Rozprowadź na blaszce kruche ciasto, a następnie ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 150’C. Następnie wlej masę „sernikową”. Nadal piecz w 150’C przez ok 1.5 godziny. Po tym czasie schłodź ciasto najlepiej przez noc. Po tym czasie możesz polać ciasto czekoladą lub posypać świeżymi owocami. Smacznego! 😊

Wegański sernik świetnie się prezentuje z polewą czekoladową 🙂

Jeżeli szukacie innych inspiraccji na pyszne, wegańskie ciasta to zapraszam do spróbowania bezsernika z musem malinowymbrownie z batata! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej