Będąc na diecie bezglutenowej i beznabiałowej bardzo brakowało mi smaku tradycyjnego sernika… Jest to chyba największa tęsknota osób będących na diecie bez mleka. 🙂 Bardzo się ucieszyłam kiedy udało mi się odtworzyć smak sernika bez użycia tofu czy orzechów! Zapraszam Was bardzo serdecznie do wypróbowania wegańskiego sernika na bazie mleka kokosowego i śmietankowego budyniu! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, smakuje cudownie i łamie serca wszystkim domownikom! 🙂 Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Ciasto jest bez glutenu, bez mleka, bez jajek i orzechów! W sam raz dla alergików.
Składniki
Na masę: 1 litr napoju roślinnego, kokosowego
2 szklanki mąki kokosowej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
sok z 1 limonki
2 bezglutenowe budynie (proszek)
1 puszka mleka kokosowego
do smaku naturalny słodzik, użyłam ok 2/3 szklanki erytrolu
Na spód: szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki kakao lub karobu
pół szklanki wody
6 łyżek oleju kokosowego
szklanka mąki ryżowej
słodzik do smaku
Sposób przygotowania
Do dużej miski wlej napój roślinny, mleko kokosowe i naturalny słodzik. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj również proszek budyniu bezglutenowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wlej sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wg swojego smaku więcej słodziku. Masę można śmiało próbować, ponieważ jest bez surowych jajek. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj najpierw suche składniki, a następnie dodaj mokre. Zagniataj, aż powstanie zwarte ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Przygotuj blaszkę, ułóż na dnie lekko naoliwiony papier do pieczenia. Rozprowadź na blaszce kruche ciasto, a następnie ponakłuwaj widelcem. Zapiekaj przez ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 150’C. Następnie wlej masę „sernikową”. Nadal piecz w 150’C przez ok 1.5 godziny. Po tym czasie schłodź ciasto najlepiej przez noc. Na koniec można polać ciasto czekoladą lub posypać świeżymi owocami. Smacznego! ?
Jeżeli szukacie innych inspiraccji na pyszne, wegańskie ciasta to zapraszam do spróbowania bezsernika z musem malinowym i brownie z batata! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk kliniczny online
Justyna Krzemińska (Lenda)
6 komentarzy
A czy można użyć zwykłej mąki zamiast mąki kokosowej? Czy jednak jej właściwości za niezbędne? 🙂
Ze względu na dietę bezglutenową w przepisie pojawiła się mąka kokosowa, mąka ta bardziej chłonie wodę i sprawia, że „sernik” jest wilgotny, i w ten sposób podrabia smak sera twarogowego. Dzięki niej wyczuwalna jest również nuta zapachu i smaku kokosa. Obawiam się, że po zamianie mąk to już nie będzie to samo ciasto. 🙂 Jednak proszę dać mi znać jak wyszło. Jestem bardzo ciekawa. 🙂
Jaka jest różnica pomiędzy napojem roślinnym kokosowym a mlekiem kokosowym ? Czy ten napój roślinny kokosowy to ma być woda kokosowa ?
Mleko kokosowe jest bardziej tłuste i gęstsze od napoju roślinnego. Napój roślinny jest zazwyczaj w większych litrowych opakowaniach. Woda kokosowa jest zupełnie innym produktem. 🙂
Czy można zamienić mąkę kokosową mąką migdałową? A w spodzie mąkę ryżową na migdałową?
Można 🙂 Proszę dać znać jak wyszło 🙂