Co najczęściej i najchętniej jecie na śniadanie? Może jest to owsianka, omlet, jajecznica a może kanapki? U mnie od jakiegoś czasu króluje placek z makiem i owocowymi dodatkami! Moje śniadanie musi być proste, szybkie w przygotowaniu i dodatkowo nie może być zbyt duże objętościowo, abym była gotowa na intensywny i pracowity początek dnia. 😀 Bezglutenowy placek z makiem jest daniem, które spełnia wszystkie moje kryteria. Oczywiście ze względu na mój zawód moje śniadanie musi być również bardzo odżywcze! 🙂 Dlatego zamiast białej mąki ryżowej w przepisie na bezglutenowy placek z makiem pojawia się drogocenna w składniki odżywcze mąka teff, a zamiast owoców suszonych pojawił się mak, cukier zastąpił ksylitol brzozowy.
Będąc na diecie eliminacyjnej jest duże ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Z praktycznego punktu widzenia przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej przede wszystkim szczególną uwagę należy zwracać na zawartość wapnia, żelaza i witamin z grupy B w spożywanych posiłkach.
W klasycznej diecie wszystkie powyższe składniki można odnaleźć w produktach mlecznych i zbożach, jednak po ich eliminacji dieta nie jest już taka łatwa do zbilansowania. Na całe szczęście pomocne są nasze, często zapomniane super foods! Jest nim między innymi mak i sezam! 🙂
Jeżeli do tej pory jedliście mak tylko na święta to czas to zmienić! 😀 Mak jest doskonałym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, B9 – kwasu foliowego oraz witaminy E. Dodatkowo obfituje w cenne związki mineralne – wapń, magnez, cynk, żelazo i miedź.
Dla porównania 100g maku zawiera aż 1430 mg wapnia, a 100g sera twarogowego zawiera go w ilości 347 mg. Prawda, że warto częściej sięgać po mak? 😀
Składniki
- 4 łyżki mąki teff
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ szklanki napoju roślinnego, użyłam migdałowo-orzechowego
- 1 jajko
- szczypta ksylitolu
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy i cynamonu
Sposób przygotowania
Mak zmiksuj za pomocą blendera. Następnie wymieszaj razem wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię teflonową z odrobiną oliwy i smaż placek na małym ogniu z dwóch stron. Jedz z ulubionymi owocami i dodatkami.
Uwagi
Osobiście uwielbiam jeść placek z makiem w towarzystwie świeżych owoców, awokado i pasty tahini <3
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na pyszne i odżywcze, bezglutenowe placuszki z makiem. Dajcie znać jak Wam smakowało!
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
1 komentarz
Witam. Nie mogę jeść jajek ze względu na silną nietolerancję. Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie?