Bezglutenowy placek z makiem

by Just Food Therapy

Co najczęściej i najchętniej jecie na śniadanie? Może jest to owsianka, omlet, jajecznica a może kanapki? U mnie od jakiegoś czasu króluje placek z makiem i owocowymi dodatkami! Moje śniadanie musi być proste, szybkie w przygotowaniu i dodatkowo nie może być zbyt duże objętościowo, abym była gotowa na intensywny i pracowity początek dnia. 😀 Bezglutenowy placek z makiem jest daniem, które spełnia wszystkie moje kryteria. Oczywiście ze względu na mój zawód moje śniadanie musi być również bardzo odżywcze! 🙂 Dlatego zamiast białej mąki ryżowej w przepisie na bezglutenowy placek z makiem pojawia się drogocenna w składniki odżywcze mąka teff, a zamiast owoców suszonych pojawił się mak, cukier zastąpił ksylitol brzozowy.

Będąc na diecie eliminacyjnej jest duże ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Z praktycznego punktu widzenia przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej przede wszystkim szczególną uwagę należy zwracać na zawartość wapnia, żelaza i witamin z grupy B w spożywanych posiłkach.

W klasycznej diecie wszystkie powyższe składniki można odnaleźć w produktach mlecznych i zbożach, jednak po ich eliminacji dieta nie jest już taka łatwa do zbilansowania. Na całe szczęście pomocne są nasze, często zapomniane super foods! Jest nim między innymi mak i sezam! 🙂

Jeżeli do tej pory jedliście mak tylko na święta to czas to zmienić! 😀 Mak jest doskonałym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, B9 – kwasu foliowego oraz witaminy E. Dodatkowo obfituje w cenne związki mineralne – wapń, magnez, cynk, żelazo i miedź.

Dla porównania 100g maku zawiera aż 1430 mg wapnia, a 100g sera twarogowego zawiera go w ilości 347 mg.  Prawda, że warto częściej sięgać po mak? 😀

Bezglutenowy placek z makiem 1

Puszysty i smakowity bezglutenowy placek z makiem w towarzystwie malin i awokado

Bezglutenowy placek z makiem

Bezglutenowy placek z makiem

Wydrukuj
Porcja: 1 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 4 łyżki mąki teff
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki napoju roślinnego, użyłam migdałowo-orzechowego
  • 1 jajko
  • szczypta ksylitolu
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy i cynamonu

Sposób przygotowania

Mak zmiksuj za pomocą blendera. Następnie wymieszaj razem wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię teflonową z odrobiną oliwy i smaż placek na małym ogniu z dwóch stron. Jedz z ulubionymi owocami i dodatkami.

Uwagi

Osobiście uwielbiam jeść placek z makiem w towarzystwie świeżych owoców, awokado i pasty tahini <3

Bezglutenowy placek z makiem 2

Moja asystentka – Luna i użyta do przepisu mąka Teff <3 Uwielbiam ją!

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na pyszne i odżywcze, bezglutenowe placuszki z makiem. Dajcie znać jak Wam smakowało!

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

1 komentarz

Hania 31 października 2018 - 15:10

Witam. Nie mogę jeść jajek ze względu na silną nietolerancję. Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie?

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej