Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

by Just Food Therapy

Święta Bożego Narodzenia bez pierogów? To nie do pomyślenia! Kochani, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszne, bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Praktycznie nie różnią się od swoich glutenowych odpowiedników. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały!

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 2

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 1

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Just Food Therapy Święta Bożego Narodzenia bez pierogów? To nie do pomyślenia! Kochani, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszne, bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Praktycznie nie różnią się od swoich glutenowych odpowiedników. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały! dietetyk kliniczny online mgr Justyna Krzemińska (Lenda) Poradnia… Przepisy Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami European Wydrukuj
Porcja: 45 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Na farsz:

  • kapusta kiszona z marchewką
  • cebula
  • grzyby suszone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • kminek

Na ciasto

  • 300g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki wody
  • sól

Sposób przygotowania

Farsz:

Kapustę wyciśnij tak aby odsączył się jej sok i dokładnie pokrój. Cebulkę pokrój w kostkę. Grzyby dzień wcześniej namocz ok. 12 godz. a następnie drobno pokrój. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż cebulkę. Gdy cebulka będzie już zeszklona dodaj pozostałe składniki (oprócz oleju lnianego). Smaż wszystko ok 20-25 min. Gdy farsz będzie już podsmażony zdejmij wszystko z ognia i wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj z olejem lnianym.

Ciasto:

Do miski wsyp mąki, a następnie zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Stolnice obsyp mąką kukurydzianą i wałkuj ciasto na ok 3 cm. Za pomocą szklanki odkrawaj kółka, które następnie napełnij ok łyżeczką farszu i zlep w pierogi. Brzegi ciasta lepiej się lepią jeśli delikatnie wysmarujesz je wodą.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 3

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej