Zupa z ciecierzycą i dynią

by Just Food Therapy

Mam dla Was świetny przepis na przepyszną zupę z ciecierzycą i dynią! Jestem pewna, że to danie podbije Wasze serca tak samo jak podbiło moje. Połączenie suszonych pomidorków, dyni i ciecierzycy to idealne trio do stworzenia na talerzu prawdziwej harmonii smaków. Koniecznie spróbujcie mojej inspiracji i włączajcie rośliny strączkowe do swojej codziennej diety. Rośliny strączkowe w swoim składzie posiadają nawet 25% białka! Jak najbardziej taka zupa stanowi pełnowartościowy posiłek dla tych małych, jak i dużych. Dodatkowo, rośliny strączkowe przyczynią się do poprawy metabolizmu organizmu, obniżą cholesterol, jak i ustabilizują stężenie cukru we krwi. Pysznie i zdrowo! Smacznego!

Zupa z ciecierzycą i dynią, idealna na chłodne, jesienne wieczory.

Zupa z ciecierzycą i dynią

Wydrukuj
Porcja: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

szklanka suszonych ziaren ciecierzycy

ok 1 kg dyni piżmowej

4 ziemniaki

1 cebula

½ słoiczka suszonych pomidorów z kaparami (ok 200g)

2 duże ząbki czosnku

6 łodyżek świeżej natki selera

3 łyżki posiekanego koperku

1.5 Łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka oregano

½ łyżeczki cząbru

3 łyżki oliwy

pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania

Najlepiej dzień wcześniej namocz ciecierzycę, minimalnie przez noc. Następnie ugotuj w większym garnku. W międzyczasie umyj i oczyść warzywa. Cebulkę drobno posiekaj, suszone pomidorki pokrój w paseczek. Czosnek posiekaj. Ziemniaki i dynię pokrój w dużą kostkę. Do gotującej się ciecierzycy dodaj posiekane ziemniaczki i dynię. Gotuj pod przykryciem. W międzyczasie podsmaż na oliwie cebulkę, czosnek i pomidorki z kaparami. Dodaj do cebulki przygotowane przyprawy. Podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj do gotującej się wody. Gotuj ok 40 minut. Posiekaj natkę selera i koperku. Przygotowaną zieleninę wrzuć przed końcem gotowania się do zupy. Gotuj do momentu, aż dynia będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dodaj według smaku soli i pieprzu.

Uwagi

Aby zagęścić zupę zgniotłam widelcem parę kawałków dyni. Dzięki temu zupa była idealnie kremowa.

Kochani, mam nadzieję, że moja prosta i pyszna zupa z ciecierzycą i dynią przypadnie do gustu Waszym podniebieniom! Jeżeli szukacie więcej inspiracji na wegańskie pomysły na zupy, służę pomocą! Koniecznie sprawdźcie przepis na równie pyszną zupę z groszku i fasolki szparagowej. Przepis znajdziecie klikając TUTAJ.

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej