Święta Bożego Narodzenia bez śledzia? Nie w moim przypadku… 😀 W tym roku obok tradycyjnego śledzia z białą cebulą zagości śledzik w nietypowej odsłonie – będzie to: śledź z żurawiną w przyprawach korzennych!<3
Zaciekawieni? – Zapraszam do wypróbowania są znakomite! 🙂
A Wy w tym roku jakie macie śledziowe inspiracje? 😀
Składniki
- 5 filetów śledzia
- 1 duża, czerwona cebula
- 3 garści żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 goździków (zmielonych)
- łyżeczka chilli
- łyżeczka kardamonu
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Przez parę godzin mocz śledzie w zimnej wodzie. Cebulę pokrój w piórka. Żurawinę zalej ciepła wodą, aby lekko zmiękła. Gdy śledzie będą już gotowe pokrój je w mniejsze kawałki i na przemian z żurawiną oraz cebulą układaj w słoiku.
Do przygotowania marynaty: wymieszaj ½ szklanki wody, w której moczyła się żurawina, przyprawy i olej rzepakowy. Przygotowaną marynatę wlej do słoików. Śledzie powinny się marynować, co najmniej 1 dzień.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
fot.Ewelina Lenda