Śledź z Żurawiną w przyprawach korzennych

by Justyna Lenda

Święta Bożego Narodzenia bez śledzia? Nie w moim przypadku… 😀 W tym roku obok tradycyjnego śledzia z białą cebulą zagości śledzik w nietypowej odsłonie – będzie to: śledź z żurawiną w przyprawach korzennych!<3

Zaciekawieni? – Zapraszam do wypróbowania są znakomite! 🙂
A Wy w tym roku jakie macie śledziowe inspiracje? 😀

Śledź z Żurawiną w przyprawach korzennych fot 2

Śledź z żurawiną w przyprawach korzennych

Śledź z Żurawiną w przyprawach korzennych fot 1

Śledź z żurawiną w przyprawach korzennych

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 5 filetów śledzia
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 3 garści żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków (zmielonych)
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka kardamonu
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

Przez parę godzin mocz śledzie w zimnej wodzie. Cebulę pokrój w piórka. Żurawinę zalej ciepła wodą, aby lekko zmiękła. Gdy śledzie będą już gotowe pokrój je w mniejsze kawałki i na przemian z żurawiną oraz cebulą układaj w słoiku.
Do przygotowania marynaty: wymieszaj ½ szklanki wody, w której moczyła się żurawina, przyprawy i olej rzepakowy. Przygotowaną marynatę wlej do słoików. Śledzie powinny się marynować, co najmniej 1 dzień.

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

fot.Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej