Wegański, bezglutenowy chleb

by Just Food Therapy

Co powiecie na aromatyczny, wegański, bezglutenowy chlebek z mąki z ciecierzycy? Co jest najlepsze ok 25% wartości odżywczych tego chlebka stanowią białka! Niestety przechodząc na dietę bezglutenową na rynku nie ma za dużego wyboru odnośnie zdrowego, bezglutenowego i dobrego pieczywa. Zazwyczaj bezglutenowe pieczywo wykonane jest z białej mąki ryżowej czy z kukurydzy o wysokim indeksie glikemicznym. Długo szukałam dobrego przepisu na zdrowy, bezglutenowy chleb… W końcu go znalazłam! ? Koniecznie spróbujcie mojej propozycji na białkowy, bezglutenowy i wegański chlebek!

Bezglutenowy chleb wegański, Justyna Krzemińska (Lenda), dietetyk kliniczny online, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna fot 2
Bezglutenowy chleb wegański w swojej całej okazałości 🙂
Bezglutenowy chleb wegański, Justyna Krzemińska (Lenda), dietetyk kliniczny online, Just Food Therapy, poradnia dietetyczna fot 1

Bezglutenowy chleb wegański

Wydrukuj
Porcja: 15 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

150 g mąki z ciecierzycy

100 g mąki ryżowej z brązowego ryżu

50 g mąki z pestek dyni

1,5 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

300 ml wody

3 łyżki pestek słonecznika

szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego wegańskiego i bezglutenowego chlebka jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać razem suche składniki dodać do nich mokre i ponownie wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie należy wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i piec w 180’C przez ok 50 min. To wszystko! ?

Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na ten bezglutenowy i wegański chlebek i dajcie mi znać jak Wam smakował! 🙂 Jeżeli szukacie jeszcze szybszego sposobu na bezglutenowy chlebek. – Polecam gotową mieszankę mąk. Artykuł z przepisem wykonania chlebka znajdziecie klikając TUTAJ.

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

Mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Karolina 19 lutego 2020 - 08:38

Przepis wygląda na dość prosty, więc to coś idealnie dla mnie 😉

Odpowiedz
Just Food Therapy 20 lutego 2020 - 10:39

Bardzo się cieszę! 🙂 Ja również uwielbiam proste przepisy 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 7 kwietnia 2021 - 16:18

Czy mąkę z ciecierzycy można czymś zastąpić? Mam SIBO i nie mogę ciecierzycy 🙁

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 czerwca 2022 - 15:32

Jak najbardziej można zastąpić ulubioną przez siebie mąką.

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej