Co powiecie na aromatyczny, wegański, bezglutenowy chlebek z mąki z ciecierzycy? Co jest najlepsze ok 25% wartości odżywczych tego chlebka stanowią białka! Niestety przechodząc na dietę bezglutenową na rynku nie ma za dużego wyboru odnośnie zdrowego, bezglutenowego i dobrego pieczywa. Zazwyczaj bezglutenowe pieczywo wykonane jest z białej mąki ryżowej czy z kukurydzy o wysokim indeksie glikemicznym. Długo szukałam dobrego przepisu na zdrowy, bezglutenowy chleb… W końcu go znalazłam! ? Koniecznie spróbujcie mojej propozycji na białkowy, bezglutenowy i wegański chlebek!
Składniki
150 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki ryżowej z brązowego ryżu
50 g mąki z pestek dyni
1,5 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
300 ml wody
3 łyżki pestek słonecznika
szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego wegańskiego i bezglutenowego chlebka jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać razem suche składniki dodać do nich mokre i ponownie wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie należy wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i piec w 180’C przez ok 50 min. To wszystko! ?
Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na ten bezglutenowy i wegański chlebek i dajcie mi znać jak Wam smakował! 🙂 Jeżeli szukacie jeszcze szybszego sposobu na bezglutenowy chlebek. – Polecam gotową mieszankę mąk. Artykuł z przepisem wykonania chlebka znajdziecie klikając TUTAJ.
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
Mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
4 komentarze
Przepis wygląda na dość prosty, więc to coś idealnie dla mnie 😉
Bardzo się cieszę! 🙂 Ja również uwielbiam proste przepisy 🙂
Czy mąkę z ciecierzycy można czymś zastąpić? Mam SIBO i nie mogę ciecierzycy 🙁
Jak najbardziej można zastąpić ulubioną przez siebie mąką.