Jeżeli poszukujecie łatwego i pożywnego pomysłu na zdrową przekąskę to dobrze trafiliście! 🙂 Niestety bób już niedługo będzie znikał ze straganów z sezonowymi warzywami i owocami, więc chcę Was jeszcze zainspirować tą pyszną, pikantną salsą z bobu i koperku!
Wysmienicie się sprawdzi na podwieczorek lub jako dodatek do grzanek i grillowych przysmaków. Salsa z bobu jest idealna na takie okazje! Jest sycąca i jednocześnie lekka. Kochani, koniecznie spróbujcie zanim bób zniknie z naszego sezonowego asortymentu! 🙂
Składniki
- 2 szklanki bobu
- 1 natka koperku
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól/pieprz
- szczypta płatków chilli
Sposób przygotowania
Ugotuj bób tak, aby nie był za twardy ale jednocześnie nie może być zbyt miękki (od momentu wrzenia przez ok. 8 - 10 min). W międzyczasie umyj, a następnie posiekaj natkę koperku. Gdy bób będzie już gotowy, na sitku ostudź go pod bieżącą wodą. Następnie obierz ze skórek. Jest to bardzo łatwe, ponieważ gdy bób nie będzie zbyt miękki wystarczy naciąć brzeg skórki i nacisnąć równoległy, skrajny element bobu i jego nasionko samo oddzieli się od skórki. Następnie wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj.
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Fot. Ewelina Lenda
12 komentarzy
Dobry pomysł 🙂
Dziękuję! 🙂
uwielbiam bób, szkoda że nie mogę go jeść 🙁
chętnie wypróbuję Twój przepis, do tej pory bób przyrządzałam jedynie jako przekąskę samą w sobie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂
Super! Bardzo się cieszę! Koniecznie daj znać jak Tobie smakował! 🙂
Oj.. :/ Domyślam się, że przez nietolerancję pokarmową? 🙂
Ach, mniam! Pikantne rzeczy tygryski lubią najbardziej 😀
Super! Cieszę się, że przepis przypadł do Twoich gustów smakowych 🙂
Fajna salsa – godna wypróbowania! Jak bob sie skonczy – to zawsze mozna wykorzystac mrożony. Smakuje niemal rownie dobrze – ostatnio wypróbowaliśmy w sałatce z suszonymi pomidorami, migdałowym pesto i parmezanem 🙂
Super! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł Tobie do gustu! 🙂 Koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam!