Zauważyłam, że im mniej mam czasu, tym bardziej doceniam dobro płynące z domowych koktajli. 🙂
Są one świetnym sposobem na włączenie do diety odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Co więcej z łatwością można pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i składniki odzywcze! Co najlepsze, przygotowanie koktajli zajmuje dosłownie 5 minut! 😀
Dzisiaj przedstawiam Wam recepturę na mój czerwony koktajl z granatem i suszem z buraczków. 😀 Chciałam aby jego bazę stanowiły świeże buraczki, jednak nie miałam czasu ich obierać, więc wykorzystałam gotowy susz z czerwonego buraka. Jest to świetna alternatywa dla jego świeżego odpowiednika. Stanowi dobre źródło witaminy C, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Co więcej, jest to prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego!
Pamiętajcie, że nic nie jest w stanie tak zastąpić świeżego warzywa, więc zachęcam was do przygotowywania koktajlu także w wersji ze świeżymi buraczkami.
Spróbujcie sami! 😀
Składniki
- ziarna granatu z ½ sztuki
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki suszu buraka czerwonego (zakupiony w sklepie Rossmann)
- 1 szklanka mleka ryżowego
- szczypta stewii
Sposób przygotowania
Do kielicha blendera wsyp ziarenka granatu, wlej sok z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Przed dodaniem kolejnych składników sprawdź czy pestki z ziaren granatu zostały dobrze zmielone. Najlepiej jest przelać zmiksowaną mixturę przez sito. Na koniec dodaj tylko pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj.
Decydując się na ten koktajl uszczęśliwiasz swój organizm dostarczając mu cały wachlarz składników odżywczych!
Jeden koktajl zaspokaja poniższy procent dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki! Spójrzcie sami:
Błonnik pokarmowy | 56% | Magnez | 27,50% |
Wapń | 37% | Cynk | 17,50% |
Żelazo | 15% | Miedź | 63% |
Witamina C | 56% |
Pięknego wieczoru! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Fot. Ewelina Lenda
2 komentarze
Wygląda jak koktajl truskawkowy… jakoś nie przepadam za smakiem buraków.
Kolor jest piękny 🙂 Ja tez przez dłuższy czas miałam spore opory przed buraczkami. Jednak z powodu ich cudownych właściwości zdrowotnych zaczęłam je pomału przemycać do swojej diety, najpierw jako dodatek do zup -> następnie w zupach krem z buraka -> a teraz koktajle 😀 Polecam i pozdrawiam!