Kolendra powinna być codziennym elementem naszej diety. W swoim składzie posiada bardzo cenne, aktywne oleje eteryczne, kwasy oraz bardzo dużą ilość witamin oraz składników mineralnych. Można w niej znaleźć: witaminę A, B1, B2, B3, B6 witaminę C, E, K, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas oraz cynk. Całe to bogactwo aktywnych składników sprawia, że zdrowotne właściwości kolendry bardzo pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu i poprawę zdrowia.
Dlatego więc, postanowiłam opisać 10 głównych i potwierdzonych powodów, dla których warto zacząć jeść kolendrę. Koniecznie przeczytaj!
Zdrowotne właściwości kolendry
1. Poprawia kondycję skóry! Kolendra w swoim składzie posiada 11 aktywnych olejków eterycznych oraz 6 rodzajów kwasów (w tym kwas askorbinowy – wit C; kwas linolowy), które mają właściwości zmniejszające obrzęki oraz podrażnienia skóry. Dzięki tym składnikom, kolendra ma działanie antyseptyczne, przeciwgrzybicze, dezynfekujące, przeciwutleniające oraz odtruwające organizm. Kolendra jest doskonała w zwalczaniu trądziku, przeciwdziała również nadmiernej suchości skóry, walczy z infekcjami grzybiczymi oraz cieniami pod oczami. Można pić z niej sok, np. z dodatkiem cytryny i melona lub przygotować sobie maseczkę z kolendry i zastosować bezpośrednio na krosty lub na całą twarz. Wystarczy zmiksować razem świeże liście kolendry oraz dodać szczyptę kurkumy. Po wyschnięciu należy wszystko dokładnie zmyć.
2. Walczy z obrzękami: Gdy praca nerek oraz wątroby jest znacznie obciążona np. przez toksyny, bardzo często w organizmie powstają obrzęki -również na twarzy. Olejki zawarte w kolendrze pomagają zmniejszyć obrzęki spowodowane nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek oraz towarzyszącą niedokrwistością. Kolendra jest moczopędna, co również przyczynia się do pozbycia się nadmiaru wody z organizmu.
3. Redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie: Kwasy zawarte w kolendrze takie jak: kwas oleinowy, linolowy, askorbinowy, palmitynowy oraz stearynowy bardzo skutecznie zmniejszają poziom „złego” cholesterolu – LDL. Sprawia to, że właściwości kolendry zmniejszają ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu). Dodatkowo kolendra pomaga podnieść poziom „dobrego” cholesterolu – HDL.
4. Do zdrowotnych właściwości kolendry można również zaliczyć zmniejszanie ciśnienia krwi. Dzieje sie tak, ponieważ związki w niej zawarte łagodzą napięcie naczyń krwionośnych i powodują ich rozszerzenie.
5. Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego: Kolendra wspomaga proces trawienia, poprawia funkcjonowanie wątroby oraz jelit. Dodatkowo olejki kolendry posiadają działanie antyseptyczne, co przyczynia się do zmniejszenia biegunki, która często pojawia się kiedy organizm jest atakowany przez chorobotwórcze bakterie bądź grzyby.
6. Spowalnia proces starzenia się: Kolendra w swoim składzie posiada bardzo silne, aktywnie działające przeciwutleniacze. Jednym z nich jest kwercetyna! Związki te chronią komórki organizmu przed działaniem bardzo szkodliwego stresu oksydacyjnego, który spowodowany jest przez wolne rodniki. Dzięki tym właściwościom kolendra może opóźnić proces starzenia się organizmu jak i uchronić przed pojawieniem się chorób zwyrodnieniowych jak np.: choroba Alzheimera, cukrzyca, zwyrodnienie plamki żółtej w oku.
7. Przyspiesza gojenie się ran: Aktywne składniki zawarte w kolendrze posiadają właściwości antybakteryjne i przyspieszające gojenie się ran. Jest to bardzo przydatne szczególnie przy procesach gojenia się owrzodzeń jamy ustnej oraz przy zwalczaniu przykrego zapachu ust. Kolendra bardzo często jest używana, jako składnik antyseptyczny we wszystkich naturalnych i ekologicznych pastach do zębów.
8. Polecana przy anemii: Kolendra jest doskonałym źródłem żelaza w diecie. Dlatego jest szczególnie polecana osobom chorującym na anemie. Jest to bardzo groźna choroba, która powoduje kołatanie serca, skrajne zmęczenie oraz duszności. Dlatego uzupełnianie żelaza w codziennej diecie jest tak istotne.
9. Walczy z objawami alergii: Kolendra posiada również właściwości antyhistaminowe. Może być to bardzo pomocne zwłaszcza u osób, którym bardzo dokuczają dolegliwości z powodu sezonowych alergii (katar sienny, łzawiące oczy, suchość oczu, swędzenie skóry).
10. Walka z salmonellą oraz grzybami Candida: Aktywne związki zawarte w kolendrze mają silne działanie, porównywalne do antybiotyku leczącego groźną chorobę, jaką jest zakażenie salmonellą. Włączając kolendrę do codziennej diety zmniejszysz ryzyko rozwinięcia groźnych dla zdrowia chorób bateryjnych oraz pasożytniczych.
Tak jak wspomniałam we wcześniejszych punktach, olej z kolendry wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze. Są doniesienia, że kolendra ma również zdolność rozkładania ścian komórkowych grzyba Candida, przez co zapobiega ich rozprzestrzenianiu.
11. Bierze czynny udział w leczeniu cukrzycy: Badania naukowe potwierdziły, że ekstrakt z łodyg i liści kolendry obniża poziom cukru we krwi. Autorzy badania sugerują, że za działanie przeciwcukrzycowe odpowiadają silne przeciwutleniacze pochodzące z kolendry.
Imponujące, prawda? 🙂 Wiedzieliście o tych wszystkich zdrowotnych właściwościach kolendry? Warto często sięgać po sok z jej dodatkiem! 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
3 komentarze
Zdecydowanie nie docenialam kolendry. Jestem naprawde pod wrazeniem jej dzialania
Całkiem lubię kolendrę 🙂
Całkiem lubię kolendrę 🙂 Ciekawy wpis!