Gdy nadchodzą coraz chłodniejsze, późnojesienne poranki moje śniadaniowe potrzeby ulegają drobnej modyfikacji. 🙂 Mam wtedy wielką ochotę na słodkie! Moje śniadania mogłabym opisać w 5 słowach: prostota, szybkość i wysoka wartość odżywcza (co to dokładnie jest wytłumaczę przy okazji kolejnego posta! Bądź czujna). Nie wiem jak Ty, ale ja jestem strasznym śpiochem! Niestety późny wschód słońca nie przekonuje mnie do podniesienia swoich powiek i zwleczenia się z łóżka. Przy okazji takich ciężkich poranków moim śniadaniowym kołem ratunkowym jest owsianka w milionach kombinacji. Serdecznie zapraszam do prześledzenia mojego pierwszego sposobu na płatki owsiane! 😉
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych*
- szklanka mleka roslinnego*
- odrobina wanilii
- łyżeczka cynamonu
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wsyp do miseczki. Następnie zalej je ciepłą wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm ponad poziom płatków. W międzyczasie do płatków owsianych dodaj suszone owoce. W rondelku delikatnie podgrzej mleko roślinne, do którego dodaj ulubione przyprawy. W moim przypadku jest to cynamon i odrobina wanilii. Uważaj, aby zbyt długo nie podgrzewać mleka roślinnego, ponieważ może stać się bardziej wodniste. Na koniec zalej płatki mlekiem i gotowe!
Czyż nie jest to prosty sposób na pyszne, sycące i pełnowartościowe śniadanie? 🙂
Tak jak obiecałam, poniżej przedstawiam 4 główne powody, dla których warto jeść płatki owsiane:
- Płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy zwłaszcza jedną składową: beta-glukan. Jest on bardzo ważny, ponieważ w znacznym stopniu pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Chroni to przed rozwojem chorób serca.
- Są one jednym z głównych źródeł witaminy B1 (tiaminy). Witamina ta poprawia działanie układu nerwowego.
- Błonnik pokarmowy pochodzący z owsa ma właściwości prebiotyczne. Co to dla nas oznacza? Jest pokarmem dla „dobrych” bakterii jelitowych, które w pewnym stopniu go rozkładają.
- Płatki owsiane po dostaniu się do przewodu pokarmowego pęcznieją i tworzą charakterystyczny lepki żel. To dzięki niemu procesy przyswajania cukrów, tłuszczy i substancji toksycznych ulegają osłabieniu. Przeciwdziała to powstaniu otyłości i cukrzycy typu 2 oraz sprzyjają redukcji masy ciała.
Oczywiście jest o wiele więcej dobroczynnych powodów dla których warto sięgać po płatki owsiane. Zdecydowanie mogłabym napisać o tym osobny post.
Proszę w komentarzu poniżej podziel się swoim sposobem na ulubioną owsiankę. 🙂
Pięknej środy Tobie życzę! 🙂
mgr dietetyk kliniczny
Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy