Kurkuma jest bardzo drogocenną przyprawą wykorzystywaną zarówno w kuchni jak i w medycynie wschodu. Warto korzystać z jej dobrodziejstw. Właściwości kurkumy są tak szerokie i cenne, że kurkuma traktowana jest jak naturalne lekarstwo. Jeżeli nie jesteś zwolenniczką smaku i zapachu tej przyprawy mam nadzieję, że po tym artykule zachęcą Ciebie do niej jej nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Osobiście, kurkumę dodaję do większości dań, które przygotowuję i chwalę się Wam na stronach Just Food Therapy. 😉 Czytaj dalej a dowiesz się:
Jakie właściwości ma kurkuma? Czy kurkuma działa przeciwnowotworowo i rzeczywiście jest celnym zabójcą raka? W jakim stopniu jest wchłaniana? Jak zwiększyć wykorzystanie kurkumy przez organizm?
– Ciekawi? 🙂
Kurkuma jest bohaterką dzisiejszego posta, jednak pierwsze skrzypce gra barwnik kurkumy – kurkumina. Dlaczego? To właśnie ten żółty barwnik kurkumy posiada tak aktywne działanie i zdrowotne właściwości. Jej silne działanie przyćmiewa działanie innych czynnych substancji w kurkumie. Za większość drogocennych właściwości kurkumy odpowiada kurkumina.
Terapeutyczne właściwości kurkumy:
- Naturalny, silny środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny, przeciwnowotworowy
- Obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko ataku serca i udaru
- Wspomaga pracę mózgu
- Poprawia trawienie, obniża stężenie złego cholesterolu (LDL)
- Zapobiega pojawieniu się i postępowi choroby Alzhaimera
- Skuteczny środek antydepresyjny
- Silny przeciwutleniacz, hamuje procesy starzenia
- Wykazuje działanie porównywalne do aspiryny – działa przeciwzakrzepowo (hamuje sklejanie sie płytek krwi), przeciwdziała powstawaniu groźnych zakrzepów
- Posiada porównywalne działanie do leku metforminy – lek stosowany podczas leczenia cukrzycy. Zwiększa wychwyt glukozy i hamuje aktywność genu odpowiedzialnego za wytwarzanie glukozy w wątrobie
- Kurkuma zmniejsza stan zapalny, zwłaszcza u chorych na cukrzycę typu 2
- Może spowalniać rozwój stwardnienia rozsianego
- Hamuje rozwój komórek nowotworowych i zapobiega przerzutom
- Hamuje rozwój dodatkowych naczyń krwionośnych, które wraz z krwią dostarczałyby związków odżywczych do komórek nowotworowych (obniża proces angiogenezy naczyń krwionośnych)
* UWAGA: Dawka terapeutyczna 2-3g kurkumy może powodować skurcze macicy, więc jest przeciwwskazana dla kobiet w ciąży; Osoby chorujące na cukrzyce również powinny uważać na kurkumę, z powodu obniżania poziomu cukru, zbyt duża dawka kurkumy może powodować hipoglikemię
Myślicie, że wyczerpałam i opisałam już wszystkie możliwe działania kurkumy na nasz organizm? Absolutnie nie!
W literaturze naukowej jest baza ponad 5600 recenzowanych badań biomedycznych – ogromna skarbnica wiedzy i dowodów!
Wchłanianie kurkumy
W korzeniu kurkumy występuje od 3 do 10% kurkuminy. Jednak, sama kurkumina jest wchłaniana zaledwie w 1%!
Niestety, tak niskie wartości nie przełożą się na korzyści terapeutyczne, które każdy chciałby osiągnąć decydując się na regularne spożywanie kurkumy.
Pomimo przyjmowania tabletek z wyizolowaną kurkuminą (95% zawartości kapsułki), organizm nadal wchłaniał ją jedynie w 1%!
Głównym powodem, przez który kurkumina jest źle wchłaniana a przez to wykorzystywana – to słaba rozpuszczalność w wodzie.
Jednak są sposoby na zwiększenie jej wchłaniania! Zerknij do kolejnego akapitu.
Sposowy na zwiększenie wchłaniania kurkumy przez organizm
- CZARNY PIEPRZ: dodanie nawet malej ilości pieprzu do kurkumy znacznie zwiększa wchłanianie kurkuminy (nawet o 2000%). Dzieje się to za pomocą składnika pieprzu, który nadaje mu ostry i charakterystyczne smak. Jest to piperyna.
Dla ułatwienia polecam od razu przygotować mieszankę przypraw: kurkumy i pieprzu, oraz przechowywać w oddzielnym pojemniczku.
- ŁĄCZENIE Z TŁUSZCZAMI: jest to pomocne, ponieważ kurkumina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Bez tłuszczowego dodatku jest ona gorzej wchłaniana w jelitach, a w dalszej kolejności – gorzej wykorzystywana i w mniejszym stopniu jest dostępna dla komórek.
Proponuję łączyć kurkumę np. z olejem kokosowym, olejami roślinnymi, awokado. Pysznie się sprawki na wierzchu kanapek z awokado!
- TOWARZYSTWO KWERCETYNY: kwercetyna jest flawonoidem, który występuje w wielu łatwo dostępnych i popularnych roślinach/produktach, np. w jabłkach, occie jabłkowym, czerwonych winogronach, cebuli, cytrusach, kaparach. Dlaczego kwercetyna jest pomocna? – Hamuje działanie enzymu, który naturalnie zmniejsza dostępność kurkuminy.
- WYSOKA TEMPERATURA: liczne badania udowodniły, że wysoka temperatura zwiększała rozpuszczalność kurkuminy w wodzie. Gotując wodę wraz z kurkumą, minimum przez 10 min, rozpuszczalność kurkuminy zwiększa się nawet 12-krotnie!
Zakończenie
Właściwości kurkumy są bardzo silne i drogocenne. Zdecydowanie warto o niej pamiętać i sięgać po nią przy okazji codziennego gotowania. Przynosi ona wiele korzyści zdrowotnych, np. poprawia odporność, zmniejsza ryzyko pojawienia się groźnych chorób jak cukrzyca, nowotwory, chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Dodając kurkumę do potraw w łatwy sposób stosujesz profilatykę zdrowotną oraz wspierasz swoje zdrowie. Jednak przy jej dawkowaniu powinniście zwrócić szczególną uwagę i polegać na zdrowym rozsądku oraz wiedzy specjalistów. Zachęcam na początku skonsultować się z dietetykiem bądź lekarzem, którzy ocenią najlepszą, dzienną dawkę kurkumy, która nie zaszkodzi a przy okazji pomoże.
Mam nadzieję, że od dzisiaj inaczej będziecie patrzyli na temat codziennego korzystania z dobrodziejstw kurkumy! 😀 Na początek zapraszam do wykonania i spróbowania pysznej i jak już wiecie bardzo zdrowej kurkuma latte!
Jestem bardzo ciekawa czy wcześniej znaliście jakieś sposoby na łączenie kurkumy z innymi składnikami, by zwiększyć jej wykorzystanie?
Często używacie kurkumy? Macie swoje ulubione dania z jej dodatkiem? 😀
Zapraszam do rozmowy w komentarzach. 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy