Bezglutenowa Tarta z Mandarynkami i Pomarańczami *z serem kozim

by Justyna Lenda

Ostatnio doszły do mnie słuchy, że w grudniu nasze ciała składają się w 95% z mandarynek i pomarańczy! ;D Przyznam, że okres przedświąteczny bez zapachu cytrusów jest dla mnie nie do pomyślenia. Korzystając z mandarynkowego zawrotu głowy zrobiłam prostą i pyszną bezglutenową tartę z serem kozim, mandarynkami i pomarańczą. Wyszło bajecznie! Idealna, bezglutenowa tarta na świąteczny stół! 😀
Ze spodem oczywiście troszkę pokombinowałam – zmiksowałam naturalnie bezglutenowe mąki z olejem kokosowym.

Bezglutenowa Tarta z Mandarynkami i Pomarańczami *z serem kozim fot 2

Bezglutenowa tarta z mandarynkami i pomarańczami

Bezglutenowa Tarta z Mandarynkami i Pomarańczami *z serem kozim fot 1

Bezglutenowa tarta z mandarynkami i pomarańczami

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Na ciasto:

  • 160 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki stewii
  • 140 g oleju kokosowego (w postaci stałej)
  • 2 jaja

Na masę serową:

  • 1 opakowanie serka koziego
  • 1 opakowanie twarogu koziego (użyłam zakupionego w Lidlu)
  • sok z jednej limonki
  • 1 pomarańcza
  • 2,5 łyżki cukru pudru lub łyżka stewii

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną, dodaj pokruszony olej kokosowy i stewię. Wszystkie składniki rozetrzyj palcami na drobny piaseczek. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj mąki lub oleju kokosowego gdy ciasto będzie zbyt kruche. Z zagniecionego ciasta zrób kulę i owiń folią aluminiową, odłóż na 10 min do zamrażalnika.
Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim formę do tarty. Na koniec nakłuj widelcem powierzchnię ciasta i piecz ok. 20-30 min do osiągnięcia złotego koloru.

Masa serowa: W misce wymieszaj wszystkie składniki na gładka masę. Dodaj kawałki pomarańczy.
Gdy spód ciasta będzie już zimny rozsmaruj serową masę. Na wierzch poukładaj obrane kawałki mandarynki. Przed podaniem ciasto schłodź w lodówce przez około 5 h.

Uwagi

Jak łatwo obrać mandarynkę/pomarańczę z cienkiej skórki- odetnij grzbietową ściankę kawałka owocu a miąższ podważ malutka łyżeczką. *Jest to przepis jeszcze z okresu kiedy jeszcze nie byłam na diecie bez mleka. Tarta wyszła pysznie, więc postanowiłam pozostawić ten przepis na blogu. 🙂

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej