Od paru dni docierają do nas niepokojące informacje o obecnym smogu… Niestety z powodu naszych codziennych obowiązków nie możemy na ten czas bezpiecznie zaszyć się w domu i przeczekać, aż wskaźniki zanieczyszczenia powrócą do normy. Na smog i jego konsekwencje jesteśmy narażeni każdego dnia.
W takie krytyczne dni jak te, przesiadamy się z samochodu do komunikacji miejskiej, szukamy pomocy w maskach ochronnych lub gdy nie musimy wychodzić na zewnątrz – pozostajemy w domu. Czy są to jedyne możliwości, aby sobie w tej sytuacji pomóc? Absolutnie nie! Zwiększając spożycie pewnych substancji-produktów możemy walczyć ze smogiem od środka naszego organizmu!
Naturalne bariery organizmu przed zanieczyszczeniami, np. smog
Organizm ludzki posiadawiele, naturalnych barier ochronnych przed działaniem niekorzystnych, szkodliwych substancji, w tym również przed związkami znajdującymi się w smogu. Jest to między innymi: bariera antyoksydacyjna.
W prawidłowo funkcjonującym organizmie pozostaje równowaga pomiędzy substancjami budującymi naszą barierę antyoksydacyjną (niektóre białka, enzymy, antyoksydanty, np. glutation, witamina E, C) a czynnikami wpływającymi na niszczenie tej bariery (np. reaktywne formy tlenu, promieniowanie UV, pyły, metale ciężkie).
Gdy w środowisku, w którym przebywamy jest zbyt duża ilość zanieczyszczeń, nasza bariera może okazać się zbyt słaba i zaczyna działać nieprawidłowo.
Może spowodować to zwiększenie ryzyka pojawienia się niekorzystnych objawów (np. nasilony kaszel, ból w klatce piersiowej, zaburzenia rytmu serca, ból głowy) bądź mogą rozwinąć się groźne choróby (np. zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, nowotwory).
Dzieje się tak z powodu powstania bardzo groźnego stresu oksydacyjnego, który powoduje niszczenie naszych komórek poprzez uszkodzenia białek, błon komórkowych czy materiału genetycznego (DNA).
W takich sytuacjach należy jak najszybciej wspomóc naszą naturalną barierę ochronną! Największą pomoc stanowią antyoksydanty!

Moc witamin z owoców i warzyw
Źródła pokarmowe cennych antyoksydantów wspomagających barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
Poniżej przedstawiam główne źródła pokarmowe cennych przeciwutleniaczy:
Witamina C!
Źródła witaminy C:
- Czarna porzeczka
- Pomidory
- Dzika róża
- Kiwi
- Czerwona papryka (3 razy więcej wit. C niż w cytrynie)
- Truskawki
- Kapusta
- Cytryna, pomarańcze
- Jarmuż, szpinak
- Acerola (najbogatsze źródło wit. C)
- Brokuły, brukselka
Witamina E i kwasy omega 3
Źródła witaminy E i kwasów tłuszczowych omega 3:
- Awokado
- Ryby, owoce morza
- Orzechy i migdały
- Pestki słonecznika, dyni
- Siemię lniane (zwłaszcza złociste)
- Oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy)
- Ryby, krewetki
Witaminy z grupy B zwłaszcza witaminy B6i B12
Źródła witamin z grupy B:
- Kasza gryczana
- Jaja
- Ziemniaki
- Chude kawałki mięsa
- Papryka czerwona
- Sery
- Drożdże piwowarskie
- Mleko
- Orzechy
- Ryby, owoce morza
- Rośliny strączkowe
- Jaja
Brokuły!
Brokuły, dzięki zawartości substancji o nazwie sulforafan, mają silne działanie przeciwnowotworowe. Substancja ta blokuje powstawanie mutacji nowotworowych DNA i ułatwia likwidację powstałych wcześniej komórek nowotworowych.
W badaniach zauważono, że suplementacja sulforafanem z brokułów zmniejszyła odpowiedź alergiczną na cząstki gazów spalinowych.
Podsumowanie
Kochani, pamiętajcie o wszystkich formach ochrony przed smogiem! Nie bagatelizujcie zagrożenia i unikajcie ekspozycji organizmu na groźne zanieczyszczenia powietrza.
Dodatkowo wspierajcie swoją barierę antyoksydacyjną za pomocą, np. świeżo wyciskanych soków, koktajli oraz zielonej herbaty z imbirem i kurkumą (przepis).
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Źródła:
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18795169
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18378616
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22514211
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19028145
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24287881
3 komentarze
Idealny post na najbliższe dni bo niestety wskaźniki są alarmujące. W Poznaniu wystarczy zresztą tylko wyjrzeć przez okno. Na całe szczęście te wszystkie naszpikowane dobrymi substancjami produkty są po prostu smaczne. Kocham brokuły. 🙂
Super! 🙂 Cieszę się, że mogę pomóc 🙂
Dodałbym jeszcze algę chlorella, oczyszcza organizm z toksyn 😉