Czasami zdarzają mi się takie dni, kiedy nie mam siły i ochoty wchodzić do kuchni i gotować… Marzy mi się wtedy tylko dobra książka i ciepła herbatka. Jednak będąc na diecie eliminacyjnej wdrożenie takiego scenariusza nie jest wcale proste. W mojej okolicy nie ma sklepów, w których mogę znaleźć coś zdrowego, gotowego do spożycia i bez produktów, które mi szkodzą… Dlatego na takie leniwe dni warto się zabezpieczyć ulubionymi, kulinarnymi pewniakami, które zawsze będą pod ręką.
W moim przypadku są to pasty kanapkowo-sałatkowe. 😀 Ostatnio przygotowałam pastę z kaszy gryczanej (niepalonej) z ogórkami kiszonymi.
Naprawdę jest świetna! Jej smak całkowicie mnie zaskoczył! Delikatna aksamitna konsystencja o lekko kwaskowatym smaku. Zdecydowanie polecam! 😀

Składniki
- 200 g suchej kaszy gryczanej *
- 5 łyżek mleka ryżowego
- 4 ogórki kiszone (nie kwaszone!)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka oleju z orzechów włoskich
- szczypta czarnuszki do posypania na wierzch
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko a następnie ostudź. Na koniec wszystkie składniki (oprócz nasion czarnuszki) wsyp do pojemnika i dokładnie zmiksuj blenderem. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodaj więcej mleka ryżowego.
Uwagi
Można użyć zarówno kaszy gryczanej palonej jak i niepalonej. Jedyną różnicą będzie kolor i zapach pasty. Przy kaszy niepalonej brakuje charakterystycznego zapachu gryki, niektórzy jego nie tolerują.

Pasta z kaszy gryczanej z ogórkiem kiszonym
Pasta z kaszy gryczanej jest idealna na kanapki i do sałatek. 🙂
Pięknego Wieczoru!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
15 komentarzy
Jutro zrobię, obiecuję! 🙂 Justi jak zawsze niezawodna!
uwielbiam płaczenie kaszy gryczanej z kiszonkami, jest idealne 🙂
Smakowicie ! 😉 Kocham takie rzeczy 😉
Nigdy nie słyszałam… brzmi niesamowicie pysznie:) muszę spróbować!
O! Jeszcze takiej nie robiłam. Czas to zmienić;)
Z chęcią wypróbuję 🙂
rewelacyjny przepis, czy udałby się też na mleku owsianym? 🙂
ciekawy pomysł. Nawet nie pomyślałam żeby z kaszy gryczanej zrobić pastę. zapisuję do wypróbowania 🙂
Czemu nie? 😀 Warto w tej wersji wypróbować 🙂 Daj znać jak smakowało! 🙂
Świetnie! 😀
Super! 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂 Koniecznie daj znać jak smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Koniecznie spróbuj! 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Oj, ja również! 😀 Koniecznie wypróbuj 🙂
Super, bardzo mnie to cieszy, że przypadło Tobie do gustu! 🙂 Koniecznie wypróbuj i daj znać jak Tobie smakowało 🙂