Kasza Jaglana z Jabłkiem pod Cynamonowym karmelem z Syropu Klonowego

by Justyna Lenda

Dzień dobry! Uwielbiam takie dni kiedy nie muszę nigdzie pędzić i nareszcie mam czas delektować się swoim śniadaniem… 😀 Jaki początek dnia taki i cały dzień! 😉 Dzisiaj zaczynam od aktywności fizycznej! Aby dostarczyć sobie energii i poprawić wytrzymałość przygotowałam śniadanie na bazie kaszy jaglanej.

Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego przed treningiem na siłowni wybrałam kaszę jaglaną – odpowiedź znajdziesz pod przepisem! 🙂

Przedstawiam Wam inspirację na kaszę jaglaną z jabłkiem i orzechami brazylijskimi, pod cynamonową polewą z syropu klonowego! 😀

Kasza Jaglana z Jabłkiem pod Cynamonowym karmelem z Syropu Klonowego fot. 2

Karmelizowane jabłko z orzechami brazylijskimi

Kasza Jaglana z Jabłkiem pod Cynamonowym karmelem z Syropu Klonowego fot. 1

Kasza jaglana z jabłkiem pod cynamonowym karmelem

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 5 orzechów brazylijskich
  • 5 szt. goździków

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj na średnim ogniu. Jabłka oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na plasterki.
Rozgrzej patelnię teflonową i wsyp przyprawione jabłka, polane syropem klonowym. Delikatnie wszystko podsmaż, do tego stopnia, aż syrop klonowy zgęstnieje a jabłka delikatnie zmiękną. Cały czas mieszaj, ponieważ syrop klonowy lubi się przypalić.
Na koniec dodaj kaszę i orzechy. Gotowe, smacznego! 😀

Kasza Jaglana z Jabłkiem pod Cynamonowym karmelem z Syropu Klonowego fot. 3

Pyszna jaglanka z cynamonem

Dlaczego kasza jaglana polecana jest przed umiarkowaną aktywnością fizyczną?

  1. Ma działanie zasadotwórcze, co pozwala zachować prawidłowe pH organizmu;
  2. Jest delikatna i lekkostrawna (podczas ćwiczeń nie będzie stanowić uciążliwego balastu);
  3. Jest dobrym źródłem fosforu, który jest pomocny w metabolizmie tłuszczów oraz stanowi główny składnik ATP, nośnika energii w organizmie;
  4. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin; w tym żelazo, cynk, magnez, miedź i lecytynę, witaminy: B1, B2, B6;
  5. Dostarcza niezbędnej energii (dzięki węglowodanom złożonym) i pomaga zachować siłę w czasie treningu;
  6. Jest naturalnie bezglutenowa;

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

20 komentarzy

Ania Ulanicka 7 stycznia 2017 - 11:31

Ależ zimowe smaki! <3

Odpowiedz
Bezbłędna Kosmetyka 7 stycznia 2017 - 11:39

Uwielbiam kaszę jaglaną i podkradam przepis. 😉 Musi być smaczne.

Odpowiedz
Panna Ewa 7 stycznia 2017 - 12:05

Kasza jaglana, podstawa mojej kuchni! Kradnę przepis 🙂

Odpowiedz
iwonakmita.pl 7 stycznia 2017 - 15:08

Fajny przepis. Dotychczas robiłam kaszę z surowym tartym jabłkiem, polaną miodem.Wypróbuję twój przepis 🙂

Odpowiedz
Karolina N. 7 stycznia 2017 - 15:16

kasze nigdy nie były moim ulubionym daniem, ale moim postanowieniem noworocznym jest zmienić swój jadłospis i własnie zakupiłam kaszę jaglaną 🙂 przepis na pewno wykorzystam, jedynie cynamon ominę bo gdzieś za nim nie przepadam 🙂

Odpowiedz
ADRIANNA MISZCZYNSKA 7 stycznia 2017 - 19:26

idealny przepis dla mnie bo jestem bezglutenowcem, aż zgłodniałam pzdr http://www.adriana-style.com

Odpowiedz
Ofuniowo 7 stycznia 2017 - 20:13

ciekawa wersja kaszy jaglanej 😉

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:17

Rozgrzewające! 🙂 Moje ulubione, gdy za oknem mróz… Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:18

Na zdrowie 😉 Koniecznie daj znać jak wyszło! 😀

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:19

Super! Daj znać jak smakowało, pozdrawiam. 🙂

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:22

Świetnie! Bardzo dobre postanowienie! 🙂 Kasze są ogromnym bogactwem witamin i składników mineralnych, więc na pewno wyjdzie Tobie na zdrowie. Stopniowo poznawaj nowe dania z kaszami, baw się smakami. 🙂 Trzymam kciuki! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:23

Super, cieszę się, że przypadł Tobie do gustu. Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 7 stycznia 2017 - 22:24

Dziękuję i zachęcam do wypróbowania. 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
classyflavors 7 stycznia 2017 - 23:03

Co za wspanialy przepis:-)

Odpowiedz
Olga - polishgirlolga.pl 8 stycznia 2017 - 08:56

Smacznie i zdrowo. Składniki mam, więc chyba sobie machnę na śniadanie. Będzie pasować do tego śniegu za oknem. Brr.. .

Odpowiedz
Revelka z www.revelkove-love.pl 8 stycznia 2017 - 09:31

Muszę koniecznie wypróbować! 🙂

Odpowiedz
eV 8 stycznia 2017 - 18:39

W życiu bym nie wpadła, aby połączyć kaszę jaglaną ze słodkościami 🙂 A brzmi super!

Odpowiedz
Ola Ćmachowska 8 stycznia 2017 - 20:38

Robię sobie podobną :). Z tym, że nie podpiekałam nigdy jabłek. U mnie do gotującej się kaszy, dorzucam ulubione składniki, słodzę miodem, a na już ugotowaną daję odrobinę jogurtu naturalnego i świeżych owoców! mniam :). Kocham kaszę jaglaną w każdej niemalże postaci! Pozdrawiam, Mamatywna.

Odpowiedz
Maria 18 lutego 2018 - 12:25

pyszności, uwielbiam kasze jaglana.

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:41

Dziękuję 🙂 Ja też ją uwielbiam! 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej