Dzień dobry! Uwielbiam takie dni kiedy nie muszę nigdzie pędzić i nareszcie mam czas delektować się swoim śniadaniem… 😀 Jaki początek dnia taki i cały dzień! 😉 Dzisiaj zaczynam od aktywności fizycznej! Aby dostarczyć sobie energii i poprawić wytrzymałość przygotowałam śniadanie na bazie kaszy jaglanej.
Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego przed treningiem na siłowni wybrałam kaszę jaglaną – odpowiedź znajdziesz pod przepisem! 🙂
Przedstawiam Wam inspirację na kaszę jaglaną z jabłkiem i orzechami brazylijskimi, pod cynamonową polewą z syropu klonowego! 😀
Składniki
- 1 jabłko
- 1 łyżka syropu klonowego
- 80 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 5 orzechów brazylijskich
- 5 szt. goździków
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj na średnim ogniu. Jabłka oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na plasterki.
Rozgrzej patelnię teflonową i wsyp przyprawione jabłka, polane syropem klonowym. Delikatnie wszystko podsmaż, do tego stopnia, aż syrop klonowy zgęstnieje a jabłka delikatnie zmiękną. Cały czas mieszaj, ponieważ syrop klonowy lubi się przypalić.
Na koniec dodaj kaszę i orzechy. Gotowe, smacznego! 😀
Dlaczego kasza jaglana polecana jest przed umiarkowaną aktywnością fizyczną?
- Ma działanie zasadotwórcze, co pozwala zachować prawidłowe pH organizmu;
- Jest delikatna i lekkostrawna (podczas ćwiczeń nie będzie stanowić uciążliwego balastu);
- Jest dobrym źródłem fosforu, który jest pomocny w metabolizmie tłuszczów oraz stanowi główny składnik ATP, nośnika energii w organizmie;
- Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin; w tym żelazo, cynk, magnez, miedź i lecytynę, witaminy: B1, B2, B6;
- Dostarcza niezbędnej energii (dzięki węglowodanom złożonym) i pomaga zachować siłę w czasie treningu;
- Jest naturalnie bezglutenowa;
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
20 komentarzy
Ależ zimowe smaki! <3
Uwielbiam kaszę jaglaną i podkradam przepis. 😉 Musi być smaczne.
Kasza jaglana, podstawa mojej kuchni! Kradnę przepis 🙂
Fajny przepis. Dotychczas robiłam kaszę z surowym tartym jabłkiem, polaną miodem.Wypróbuję twój przepis 🙂
kasze nigdy nie były moim ulubionym daniem, ale moim postanowieniem noworocznym jest zmienić swój jadłospis i własnie zakupiłam kaszę jaglaną 🙂 przepis na pewno wykorzystam, jedynie cynamon ominę bo gdzieś za nim nie przepadam 🙂
idealny przepis dla mnie bo jestem bezglutenowcem, aż zgłodniałam pzdr http://www.adriana-style.com
ciekawa wersja kaszy jaglanej 😉
Rozgrzewające! 🙂 Moje ulubione, gdy za oknem mróz… Pozdrawiam 🙂
Na zdrowie 😉 Koniecznie daj znać jak wyszło! 😀
Super! Daj znać jak smakowało, pozdrawiam. 🙂
Świetnie! Bardzo dobre postanowienie! 🙂 Kasze są ogromnym bogactwem witamin i składników mineralnych, więc na pewno wyjdzie Tobie na zdrowie. Stopniowo poznawaj nowe dania z kaszami, baw się smakami. 🙂 Trzymam kciuki! 🙂
Super, cieszę się, że przypadł Tobie do gustu. Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania. 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Co za wspanialy przepis:-)
Smacznie i zdrowo. Składniki mam, więc chyba sobie machnę na śniadanie. Będzie pasować do tego śniegu za oknem. Brr.. .
Muszę koniecznie wypróbować! 🙂
W życiu bym nie wpadła, aby połączyć kaszę jaglaną ze słodkościami 🙂 A brzmi super!
Robię sobie podobną :). Z tym, że nie podpiekałam nigdy jabłek. U mnie do gotującej się kaszy, dorzucam ulubione składniki, słodzę miodem, a na już ugotowaną daję odrobinę jogurtu naturalnego i świeżych owoców! mniam :). Kocham kaszę jaglaną w każdej niemalże postaci! Pozdrawiam, Mamatywna.
pyszności, uwielbiam kasze jaglana.
Dziękuję 🙂 Ja też ją uwielbiam! 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂