Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy

by Justyna Lenda

Zanim zaczęłam stosować dietę bezglutenową uwielbiałam jeść budyń, szczególnie lubiłam go sobie przygotowywać na podwieczorek. Niestety budyń bardzo często w swoim składzie ma gluten, więc ze względu na moją nietolerancję pokarmową musiałam z niego zrezygnować…

Jednak odnalazłam bardzo pyszny zamiennik tradycyjnego budyniu –bezglutenowy budyń zrobiony z KASZY JAGLANEJ! Jego przygotowanie zajmuje krótką chwilę, a dodatkowo jest on bardzo zdrowy.

Co najlepsze, można samodzielnie projektować jego smak poprzez dodawanie różnych dodatków: kawy/cynamonu/kakao/owoców. W tak wielu wersjach nigdy się nie znudzi! 😀 Dzisiaj przedstawiam inspirację na budyń jaglany o smaku kokosowo-kakaowym.

Myślę, że będziecie zaskoczeni jego rewelacyjnym smakiem! 🙂

Smacznego! 🙂

Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy fot. 2

Pyszny budyń jaglany kokosowo-kakaowy

Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy fot. 1

Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy

Justyna Lenda Zanim zaczęłam stosować dietę bezglutenową uwielbiałam jeść budyń, szczególnie lubiłam go sobie przygotowywać na podwieczorek. Niestety budyń bardzo często w swoim składzie ma gluten, więc ze względu na moją nietolerancję pokarmową musiałam z niego zrezygnować… Jednak odnalazłam bardzo pyszny zamiennik tradycyjnego budyniu –bezglutenowy… Blog Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy European Wydrukuj
Porcja: 1 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki stewii bądź innego słodziku naturalnego np. ksylitol/erytrol
  • płatki migdałów, do dekoracji

Sposób przygotowania

Suchą kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu nie będzie gorzka). Następnie gotuj ją z ½ szklanki mleka kokosowego i ½ szklanki wody. Gotuj około 15 minut do momentu miękkości i wchłonięcia płynu przez kaszę.
Miękką kaszę wsyp do kielicha blendera razem z pozostałymi dodatkami (oprócz płatków migdałów). Zmiksuj wszystko na gładki mus, może to zając do 2 minut w zależności od mocy blendera. 🙂
Na koniec wierzch budyniu możesz udekorować szczyptą wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.

Budyń Jaglany Kokosowo-Kakaowy fot. 3

Budyń jaglany w sam raz na podwieczorek

Dlaczego warto skusić się na poniższy budyń jaglany zamiast tradycyjnego?

Spójrzcie sami:

KASZA JAGLANA:

  • jest zasadotwórcza, co oznacza, ze odkwasza organizm, polecana szczególnie dla osób z wrzodami żołądka/refluksem/częstymi zgagami;
  • jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, krzemu; Przy regularnym spożywaniu hamuje wypadanie włosów, wzmacnia skórę i płytkę paznokcia;
  • dzięki zawartości takich składników jak: tryptofan i lecytyna poprawia pamięć, nastrój i wspomaga układ nerwowy;
  • kasza jaglana jest polecana dzieciom, sportowcom, nastolatkom w wieku dojrzewania, którzy mają szczególne zapotrzebowanie na składniki odżywcze;

Zapraszam do wypróbowania przepisu i do podzielenia się w komentarzach swoimi opiniami! 😀

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej