Przedstawiam przepis, który zdecydowanie wychodzi poza standardowe kanony przygotowywania muffiinek, które najczęściej są kojarzone w wersji na słodko.
Dzisiaj dzielę sie inspiracją na wytrawne jajeczne muffiny z warzywami! Są one świetnym pomysłem na urozmaicenie swoich kolacji, śniadań i przekąsek. Doskonale sprawdzają się w podróży, ponieważ rewelacyjnie smakują zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Co najlepsze przygotowuje się je w mgnieniu oka!
Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoimi opiniami na ich temat! 🙂
Składniki
- 3 jajka
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- 1 marchew
- garść jarmużu
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy: szczypta soli, pieprz, curry, majeranek
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180'C. Warzywa dokładnie umyj. Cebulkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchew tarkuj na tarce z dużymi oczkami, liście jarmużu posiekaj. Cebulkę podsmaż na złoty kolor dodając łyżeczkę oleju rzepakowego. Po jej ostudzeniu wymieszaj wszystkie warzywa razem i rozłóż równomiernie w formach na babeczki.
Na koniec ubij jaja z dodatkiem ziół. Do masy jajecznej dodaj łyżkę maki ziemniaczanej, dokładnie ją wymieszaj i rozlej do foremek z warzywami. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
Prawda, że łatwe? 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy