Azjatycka Uczta – PAD THAI

by Justyna Lenda

Kochani, dzisiaj przedstawiam inspirację na jedną z najpopularniejszych, ulicznych potraw Tajlandii – jest to PAD THAI. Łączy on trzy rodzaje smaków: musi być trochę słodki, słony i kwaśny. Sprawia to, że Pad Thai jest jedną z najbardziej lubianych potraw kuchni azjatyckiej. 🙂

Wbrew pozorom jest to danie bardzo łatwe i szybkie. Jego przygotowanie zajmuje około 20 minut! Stanowczo nie należy się jego bać. Jedynie na początku należy troszeczkę zainwestować w azjatyckie przyprawy. Jednak raz zakupione pozostaną na wiele porcji smakowego szczęścia! 😀 Zdecydowanie warto!

Może chcesz zaskoczyć swoich bliskich nutą orientu i przyrządzić azjatycką ucztę? Pad thai będzie idealnym wyborem! Eksperymentuj. 😀

Azjatycka Uczta - PAD THAI fot. 1

Azjatycka Uczta - PAD THAI

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • krewetki
  • 200 g makaronu ryżowego, bezglutenowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 szklanka kiełek fasoli mung
  • szczypiorek
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayene
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z limonki (ok 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania

Do sprawnego przygotowania tego dania najpierw przygotuj wszystkie składniki tak, aby mieć je już pod ręką i tylko dodawać na patelnię.

Przygotowanie składników: Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem. Makaron ryżowy namocz w ciepłej wodzie (powinien się moczyć ok. 15 min.). Makaron ma być miękki, ale nie rozmoczony. Kiełki fasoli mung i szczypiorek umyj pod bieżącą wodą i osusz. Szczypiorek pokrój w paski ok. 5 cm. Czosnek pokrój drobno lub zmiażdż w prasce. Orzeszki ziemne delikatnie pokrusz.

Dużą patelnię (najlepiej wok) rozgrzej z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Dodaj orzeszki ziemne i podsmaż je. Gdy będą już złociste przesyp do oddzielnej miseczki. Na tej samej patelni ponownie dodaj łyżkę oleju rzepakowego, rozgnieciony czosnek i krewetki. Podsmażaj je ok. 5 min.

Następnie dodaj namoczony makaron ryżowy. Cały czas mieszaj wszystko, aby się nie przypaliło.

Kolejnym krokiem będzie dodanie wszystkich przypraw i past: 2 łyżki pasty tamaryndowej, 2 łyżki sosu rybnego, łyżkę sosu sojowego, pieprz czarny i pieprz cayene. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na brzeg patelni wbij jajko i energicznie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Dodaj szczypiorek i kiełki fasoli mung. Wszystko podsmaż jeszcze przez 2 min. 🙂 Na koniec skropl wszystko sokiem z limonki.

Gotowe! 😀

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Magda M. 24 lutego 2017 - 11:53

Uwielbiam pad thai <3 muszę zainwestować w te kilka azjatyckich smakołyków i robić takie rzeczy samodzielnie. Pycha!

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:12

Polecam! 🙂 O tyle jest dobrze, że raz zakupione zostaną na wiele porcji <3 Inwestycja pełna, smakowitej satysfakcji 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej