5 produktów, które zmniejszą insulinooporność

by Just Food Therapy

Bardzo często, zgłaszają się do mnie po dietetyczną pomoc, osoby z insulinoopornością. Niestety, jeżeli chodzi o poprawny dobór spożywanych produktów, mają oni prawdziwy szum informacyjny. Temat insulinooporności jest obecnie bardzo powszechny i modny. Wokół można słyszeć zalecenia dietetyczne, które bazują jedynie na restrykcjach… Lekarze każą całkowicie wyeliminować węglowodany z diety, koleżanka poradzi, że wystarczy nie jeść produktów skrobiowych jak, np. ziemniaki, to z kolei na forach niektórzy rozpisują się jak ogromną krzywdę dla insulinoopornych wyrządza pieczywo… Niestety jest to bardzo ciężka sytuacja do opanowania, zwłaszcza dla osób, ze świeżą diagnozą insulinooporności. Wszystkie ich dotychczasowe zalecenia opierają się głównie na zakazach. Co w takim razie można jeść w insulinooporności? Co może poprawić działanie insuliny i zmniejszyć insulinooporność? Badania naukowe potwierdzają pozytywne działanie zdrowotne w regulacji gospodarki węglowodanowej dla wielu naturalnych produktów. Z pewnością warto zapoznać się z proponowanymi przeze mnie produktami, w które bez problemu można zaopatrzyć się w pobliskich sklepach. Poniżej wymieniam 5 przykładowych produktów, które bardzo korzystnie wpływają na zmniejszenie insulinooporności i poprawę przebiegu cukrzycy. Niestety są to produkty, o których bardzo łatwo można zapomnieć i pominąć przy przygotowywaniu codziennego menu. Przeczytaj artykuł do końca i pamiętaj o tych superfoods, które pozwolą zapanować nad insuliną!

5 produktów, które zmniejszą insulinooporność, dietetyk kliniczny online Justyna Lenda, poradnia dietetyczna Just Food Therapy, fot. 2
Cynamon może znacznie poprawić wrażliwość na insulinę oraz zmniejszyć wchłanianie cukru.

1. Cynamon pomoże w poprawie insulinowrażliwości

Cynamon, jest bardzo cenną przyprawą, używaną od wieków! Może znacznie poprawić wrażliwość na insulinę oraz zmniejszyć wchłanianie cukru. Jego właściwości lecznicze są już bardzo dobrze poznane, między innymi w zakresie działania przeciwcukrzycowego. Patrząc na badania naukowe, w jednym z badań zauważono, że cynamon zwiększył skuteczność działania insuliny nawet 20 razy!

Zauważono również, że jeden ze związków wchodzących w skład cynamonu (polimer metylohydroksychalkonowy-MHCP) naśladuje insulinę przez transfosforylację receptora insuliny na błonach komórek tłuszczowych. Mechanizm ten, może poprawiać wchłanianie glukozy. Jednak, nigdy nie zastąpi działania samej insuliny, ponieważ pozwala wchłonąć glukozę od 3 do 6 razy wolniej niż insulina.

Warto pamiętać o cynamonie w naszych codziennych posiłkach!

2. Drogocenne działanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, w tym może poprawić metabolizm glukozy. Badania wykazały, że ocet jabłkowy odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu wychwytu glukozy do krwioobiegu. Potrafi zmniejszyć wychwyt glukozy nawet o 34%.

Ma to istotne znaczenie przy spożywaniu posiłku z węglowodanami. Wystarczy dodać do posiłku dobrej jakości ocet jabłkowy, który pomoże zmniejszyć ryzyko natychmiastowego wzrostu stężenia glukozy i insuliny we krwi. Oszacowano, że podczas posiłku, ocet jabłkowy może poprawić wrażliwość na insulinę nawet o 34%.
Istnieje wiele dowodów na to, że spożycie octu może znacznie poprawić metabolizm glukozy, warto częściej po niego sięgać.

Ocet jabłkowy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, w tym może poprawić metabolizm glukozy. Badania wykazały, że ocet jabłkowy odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu wychwytu glukozy do krwioobiegu. Potrafi zmniejszyć wychwyt glukozy nawet o 34%. Ma to istotne znaczenie przy spożywaniu posiłku z węglowodanami. Wystarczy dodać do posiłku dobrej jakości ocet jabłkowy, który pomoże zmniejszyć ryzyko natychmiastowego wzrostu stężenia glukozy i insuliny we krwi. Oszacowano, że podczas posiłku, ocet jabłkowy może poprawić wrażliwość na insulinę nawet o 34%.
Istnieje wiele dowodów na to, że spożycie octu może znacznie poprawić metabolizm glukozy, warto częściej po niego sięgać.

Zielona herbata poprawia kontrolę glukozy w organizmie

3. Wpływ zielonej herbaty na zmniejszenie insulinooporności

Zielona herbata jest pomocna w wielu procesach metabolicznych. Zauważono, że jej aktywne związki – katechiny, mogą poprawić kontrolę glukozy w organizmie człowieka. Zielona herbata obfituje w wiele, silnych przeciwutleniaczy, które mają ogromną wartość prozdrowotną.

Zbadano, że osoby regularnie pijące zieloną herbatą mają o ok. 18% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Jeżeli już teraz jesteś pasjonatką/pasjonatem herbaty, warto częściej sięgać po zielone herbaty. Jest to drobna zmiana, która w sposób istotny może wpłynąć na zdrowie i metabolizm glukozy.

4. Zielona kawa, a stężenie cukru i insuliny

Podobnie jak zielona herbata, zielona kawa jest wartościowym napojem poprawiającym nasze zdrowie. Zielona kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie cukru.

Zielona kawa różni się od kawy tradycyjnej tym, że jej ziarna nie były poddane prażeniu. Dzięki temu zielona kawa zawiera dużą ilość kwasu chlorogenowego, który przyczynia się do poprawy naszego zdrowia. Jest on aktywnym związkiem o silnym działaniu prozdrowotnym. Kilka badań sugeruje, że może ograniczyć wchłanianie glukozy do krwioobiegu, co z kolei obniża poziom cukru we krwi i powstanie nagłych skoków insuliny.

5 produktów, które zmniejszą insulinooporność, dietetyk kliniczny online Justyna Lenda, poradnia dietetyczna Just Food Therapy, fot. 4
Drogocenne działanie migdałów na zwiększenie insulinowrażliwości

5. Działanie orzechów na zmniejszenie insulinooporności

Niektóre orzechy, a zwłaszcza migdały mogą poprawiać metabolizm glukozy. Jest to możliwe dzięki temu, że są one doskonałym źródłem magnezu w naszej diecie. Magnez i jego rola w organizmie jest często bagatelizowana. Uważa się, że jest on jedynie potrzebny, aby zmniejszyć ryzyko powstania skurczów mięśni, w celu zwiększenia koncentracji oraz zlikwidowania nieprzyjemnego drgania powiek.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że magnez jest niezbędnym związkiem mineralnym i bierze udział w ponad 300 procesach metabolicznych w organizmie. Między innymi pomaga on w regulacji ciśnienia krwi i stężenia glukozy we krwi. Zauważono, że niskie stężenia magnezu są silnie związane z pojawieniem się cukrzycy, zarówno typu 1 jak i 2. Badania naukowe potwierdziły, że dostarczenie odpowiedniej ilości magnezu znacznie poprawiało odpowiedź insulinową i obniżyło stężenie glukozy we krwi.

Podsumowanie

Dzięki temu artykułowi można dowiedzieć się, które produkty w przypadku insulinooporności warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni. Bardzo ważnym elementem terapii jest odpowiednia kompozycja spożywanych posiłków. Nie tylko eliminacja szkodliwych produktów może przynieść medyczne efekty, ale również odpowiednie ich zastąpienie.

Jeżeli temat insulinooporności dotyczy Ciebie bezpośrednio, lub Twoich bliskich zapraszam do przeczytania moich innych artykułów na ten temat. Na blogu można znaleźć artykuł o przyczynach insulinooporności jak i o diecie w przypadku rozpoznania zaburzeń metabolizmu glukozy i działania insuliny.

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Źródła i przydatna literatura:

  1. Broadhurst CL., Polansky MM., Anderson RA: Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro. J Agric Food Chem. 2000 Mar; 48(3): 849-52
  2. Jarvill-Taylor KJ., Anderson RA., Graves DJ: A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001 Aug; 20(4): 327-36
  3. Imparl-Radosevich J., Deas S., Polansky MM.: Regulation of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon: implications for cinnamon regulation of insulin signalling. Horm Res. 1998 Sep; 50(3): 177-82
  4. Pham AQ., Kourlas H., Pham DQ: Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. Pharmacotherapy. 2007 Apr; 27(4): 595-9
  5. Kirkham S., Akilen R., Sharma S.: The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes Obes Metab. 2009 Dec; 11(12): 1100-13
  6. Nilgün H., Aykin E., Seydim  A.: Functional Properties of Vinegar. Concise Reviews in Food Science. 2014
  7. Michael F.: The Role of Magnesium in Clinical Biochemistry: An Overview. First Published January 1, 1991
  8. Lordes L., Cruz T., Pousada JC: The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the control of type 2 diabetes. Diabetes Care. 1998 May; 21(5): 682-6
  9. Guerrero-Romero F., Rodríguez-Morán M.: Magnesium improves the beta-cell function to compensate variation of insulin sensitivity: double-blind, randomized clinical trial. Eur J Clin Invest. 2011 Apr; 41(4): 405-10
  10. Mooren FC., Krüger K., Völker K.: Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects – a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Diabetes Obes Metab. 2011 Mar; 13(3): 281-4
  11. Zhao Y., Wang J., Ballevre O.: Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids. Hypertens Res. 2012 Apr; 35(4): 370-4
  12. van Dijk AE., Olthof MR., Meeuse JC.: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance. Diabetes Care. 2009 Jun;32(6):1023-5
  13. Thom E.: The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J Int Med Res. 2007 Nov-Dec; 35(6): 900-8

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Wiola 25 stycznia 2019 - 10:25

Fajny artykuł 🙂 Zastanawiam się jak można włączyć do codziennej diety cynamon? Czytałam też że nie można przesadzić z cynamonem bo jest trujący…

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 stycznia 2019 - 23:20

Bardzo się cieszę, że się spodobał! 🙂 Ja zawsze dodaję do koktajli, placuszków lub owsianek 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 10 marca 2019 - 12:07

Tak jak ze wszystkim trzeba podejść do tematu z dużą dozą rozsądku. 🙂 Nie ma sensu dosypywać po łyżce cynamonu do każdej potrawy nie zmieniając innych nawyków żywieniowych. 🙂 Cynamon można dodawać do herbaty/kawy/soków/owsianek/koktajli… jest bardzo wiele możliwości. 🙂

Odpowiedz
Magdaa 30 grudnia 2021 - 15:11

A co z sokiem z granatu? Właśnie zaczęłam stosować, piję pół szklanki wieczorem i chyba widzę efekty!…

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej