Trzyskładnikowe orzechowe ciasteczka

by Justyna Lenda

Co zrobić kiedy po powrocie z pracy czy szkoły jest ogromna potrzeba szybkiego doładowania się zastrzykiem słodkiej energii? W takich wypadkach zdecydowanie warto przygotować sobie moje ekspresowe, trzyskładnikowe, bezglutenowe, orzechowe ciasteczka! Ich wykonanie trwa dosłownie 20 min, włączając już czas przeznaczony na pieczenie. Wystarczy mieć w domu ulubione orzechy i masło orzechowe! Moje orzechowe ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej herbatki lub na spotkanie ze znajomymi. Mało tego, bez problemu mogą je przygotować osoby, które są na wymagających dietach eliminacyjnych – są one bez glutenu, mleka i jaj. Oj, jak ja lubię przygotowywać tak proste i szybkie dania, a zwłaszcza ciasteczka! Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się przepisem ze znajomymi. Żal, aby tak pyszne i zdrowe przekąski były w ukryciu przed światem. 😀

Ciasteczka orzechowe - Bez glutenu, mleka i jaj. Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy. Dietetyk kliniczny Justyna Lenda. Fot. 2
Orzechowe ciasteczka – Bez glutenu, mleka i jaj


Ciasteczka orzechowe - Bez glutenu, mleka i jaj. Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy. Dietetyk kliniczny Justyna Lenda. Fot. 1

Orzechowe ciasteczka bezglutenowe

Wydrukuj
Porcja: 16 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.2/5
( 6 voted )

Składniki

  • 250 g zmielonych orzechów (zmieszałam orzechy włoskie i brazylijskie)
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodziku
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%
  • w razie potrzeby odrobina wody

Sposób przygotowania

Orzechy dokładnie zmiel. Ksylitol zmiel na proszeczek, taki efekt można uzyskać mieląc kryształki ksylitolu w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, jakby masa była zbyt krucha dodaj odrobinę wody. Formułuj mniejsze, płaskie ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka do zarumienienia (ok 10 min) w 180’C. Gotowe! 🙂

Uwagi

Jakby ciasto było zbyt kruche przy formułowaniu ciasteczek można dodać odrobinę wody. Masa powinna stać się bardziej lepka. 🙂

Ciasteczka orzechowe - Bez glutenu, mleka i jaj. Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy. Dietetyk kliniczny Justyna Lenda. Fot. 3
Nawet nie sądziłam, że trzyskładnikowe orzechowe ciasteczka mogą być tak proste w wykonaniu i pyszne 🙂 Na kruchość są idealne 🙂

Kochani, co myślicie o tym przepisie? Godny spróbowania? 🙂 Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam moje 
orzechowe ciasteczka smakowały!

Na blogu znajdują się również inne bezglutenowe przepisy na pyszne i proste ciasteczka. Szczególnie polecam czekoladowe ciasteczka z bananem.

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej