Co zrobić kiedy po powrocie z pracy czy szkoły jest ogromna potrzeba szybkiego doładowania się zastrzykiem słodkiej energii? W takich wypadkach zdecydowanie warto przygotować sobie moje ekspresowe, trzyskładnikowe, bezglutenowe, orzechowe ciasteczka! Ich wykonanie trwa dosłownie 20 min, włączając już czas przeznaczony na pieczenie. Wystarczy mieć w domu ulubione orzechy i masło orzechowe! Moje orzechowe ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej herbatki lub na spotkanie ze znajomymi. Mało tego, bez problemu mogą je przygotować osoby, które są na wymagających dietach eliminacyjnych – są one bez glutenu, mleka i jaj. Oj, jak ja lubię przygotowywać tak proste i szybkie dania, a zwłaszcza ciasteczka! Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się przepisem ze znajomymi. Żal, aby tak pyszne i zdrowe przekąski były w ukryciu przed światem. 😀
Składniki
- 250 g zmielonych orzechów (zmieszałam orzechy włoskie i brazylijskie)
- 2 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodziku
- 4 łyżki masła orzechowego 100%
- w razie potrzeby odrobina wody
Sposób przygotowania
Orzechy dokładnie zmiel. Ksylitol zmiel na proszeczek, taki efekt można uzyskać mieląc kryształki ksylitolu w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, jakby masa była zbyt krucha dodaj odrobinę wody. Formułuj mniejsze, płaskie ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka do zarumienienia (ok 10 min) w 180’C. Gotowe! 🙂
Uwagi
Jakby ciasto było zbyt kruche przy formułowaniu ciasteczek można dodać odrobinę wody. Masa powinna stać się bardziej lepka. 🙂
Kochani, co myślicie o tym przepisie? Godny spróbowania? 🙂 Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam moje
orzechowe ciasteczka smakowały!
Na blogu znajdują się również inne bezglutenowe przepisy na pyszne i proste ciasteczka. Szczególnie polecam czekoladowe ciasteczka z bananem.
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy